IPRU değişen şartlara çözüm arayacak

banner113

IPRU Başkanı Fatih Tamay: “Tüm dünyada ulaşım süreçleri ve araçlarıyla çok büyük değişim yaşanıyor. IPRU olarak vizyonumuz uluslararası alanda karayolu yolcu taşımacılarını bir araya getirmek, ulaşım kalitesini arttırmak, akıllı ulaşım sistemleri konusunda birlikte çalışmak, ulaşım standartlarını daha da geliştirmek, üye ülkeler arasında ticareti ve ulaşım kültürünü geliştirmektir.”

banner114
GÜNDEM 13.11.2017, 11:30 13.11.2017, 12:07 Taşıma Dünyası
IPRU değişen şartlara çözüm arayacak
ERKAN YILMAZ /  İSTANBUL

Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacılığı Birliği (IPRU) 2. Olağan Genel Kurulu, 8 Kasım Çarşamba günü yapıldı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve TÜYAP’ın da işbirliği ile gerçekleşen Genel Kurula, üye 20 ülkenin temsilcileri, Erzurum Milletvekili ve gazetemiz yazarı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı,  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Suat Hayri Aka, Şaban Atlas, Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Saim İlçioğlu, Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Gürses, IPRU Başkanı Fatih Tamay, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, Genel Sekreter Mevlüt İlgin,  Yönetim Kurulu Üyeleri,  TTDER Başkanı Sümer Yığcı, Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz, Genel Sekreter Nusret Ertürk, UYOF Başkanı İmran Okumuş, İSTAB Başkanı Ahmet Karakış, Yönetim Kurulu Üyeleri ile çok sayıda sektör mensubu ve otomotiv şirket yöneticisi katıldı.

Fatih Tamay IPRU Başkanlığına tekrar seçildi 

Değişime hazır olmak  
IPRU Başkanı Fatih Tamay, “2 yıldır yapmakta olduğum bu görev sürecinde verdiğiniz destekler için teşekkür ediyorum.  Şehirleşme ve ulaşımın hızının artmasıyla birlikte bir değişim süreci var. 2030 yılında ise satılan araçların yüzde 44’ünün elektrikli, yüzde 34’ünün de hibrit araçlardan oluşacağı ifade ediliyor.  Bu değişimin hızlı olacağını görmek mümkün. Altyapımızla, mevzuatımızla, meslek örgütlerimizle bu değişime hazırlanmamız gerekiyor. İşte bu nedenlerle, bu değişimde IPRU da yerini alacak. Vizyonumuz uluslararası alanda karayolu yolcu taşımacılarını bir araya getirmek, ulaşım kalitesini arttırmak, akıllı ulaşım sistemleri konusunda birlikte çalışmak, ulaşım standartlarını daha da geliştirmek, üye ülkeler arasında ticareti ve ulaşım kültürünü geliştirmek. Yapacağımız çalışmalarla tüm dünyaya örnek olmak istiyoruz” dedi. 

IPRU öncü olacak 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, IPRU’ya her zaman Bakanlık olarak destek verdiklerini belirtti: “Türk otobüsçülüğünün uluslararası alanda öncü olması ve bunun ilk uluslararası örgütünün de Türkiye’de hayata geçmesi bizler içinde gurur verici. Ülkemizdeki yolcu taşımacılığı alanındaki bilgi ve birikimini aktarmak çok önemli. Yolcu taşımacılığının uluslararası alanda gelişimine IPRU’nun katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi. 

Toplu Ulaşım Yasası 
Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Toplu Ulaşım Yasası’nın çıkmasının önemine değindi ve ulaşım süreçlerine yönelik bir sunum yaptı. Ekonominin can damarının taşımacılık sektörü olduğuna dikkat çeken Ilıcalı, IPRU’nun çalışmalarının Türkiye’nin geldiği seviyenin dünyaya anlatılması ve uluslararası yolcu taşımacılığının geliştirilmesi için büyük bir önem taşıyacağını kaydetti. 

Üyeler arasında görüş alışverişi 
Genel Sekreter Mevlüt İlgin, 2015 ve 2017 yılı faaliyet raporunu okudu. İlgin, IPRU’nun bu güne kadar sponsorluk gelirleri ile bu süreci yönettiğine dikkat çekerek, 2018 yılından itibaren üye ülkelerin yıllık 500 dolar aidat ödemesi önerisi getirdi. Yapılan oylamada bu öneri kabul edildi. 

Ucuz biletle sektörün zararı
UYOF ve PUİS Başkanı, Ulusoy Turizm Yönetim Kurulu Başkanı İmran Okumuş, sektörün yaşadığı sorunlara da dikkat çekti: “Ankara-İstanbul hattı en düzenli seferin yapıldığı hat. Bu hatta yüzde 75’lik bir doluluk oranı maliyetleri karşılıyor. 70 TL’nin altında kesilen her bilet İstanbul-Ankara yolu için zarar. Sektörün yok olmaya gittiği bir aşikar. Gelin servisleri kaldıralım, şehiriçi terminalleri birleştirelim, otogardaki yüksek çıkış ücretlerini doluluğa bağlayalım, hat esasıyla çıkış ücreti ödeyelim, otoban ücretlerine indirimler talep edelim, ÖTV’siz yakıt isteyelim, akaryakıt KDV’nin indirilmesini isteyelim. Benim de sizlerin de canınız yanıyor. TOBB Sektör Meclisi’nde birleşelim ve haklarımızı isteyelim. Batmaktan kurtulalım.” 

Birlikte mücadele
TOBB Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, üye ülkelere seslendi: “IPRU, Bakanlığın destek verdiği bir kuruluş. IPRU üyeleri, bu birliktelikleri kendi ülkelerindeki Ulaştırma Bakanlığı’na taşımalı. Ulaşımın önündeki engellerin kaldırılması için birlikte hareket edilmeli. Ulaşım entegrasyonunda değişime uyum sağlayacak çalışmalar yapılmalı. Türkiye’de kamu ulaşımın ekmeğine ortak olmaya başladı. Bursa ve İstanbul’da havalimanında belediyelerin yolcu taşımasının önüne geçecek düzenlemeler yapılmalı.  Sektör maliyetleri azaltacak önlemleri de almalı.  Servis hizmeti ücretli hale getirilmeli. Terminaller ortak şekilde kullanılmalı. Gelinen noktada, otobüsçülük çok zorlanıyor.” 

İkinci el otobüs ihracatı 
TOFED Başkanı Birol Özcan da, IPRU’nun sektörün gelişimine sağlayacak projeler içinde çalışmalar yürüttüğünü ifade etti: “Bugün Türkiye Avrupa’nın otobüs üretim üssü. Türkiye’den ikinci el otobüslerinin ihracatına yönelik çalışmaları birlikte yürütelim. Bu konuda üretilecek çözümlerle sürekli bir gelir kaynağı da elde edilebilir” dedi. ■






Fatih Tamay, Suat Hayri Aka

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159