Kaptanlar ödüllendirildi, Karayolu taşımacıları dönüşümü tartıştı

banner113

Kaptanlar Kulübü'nün organize ettiği Ulaştırma Platformu: Panel ve Mezuniyet Töreninde ‘sektörün dönüşümü’ masaya yatırıldı. Etkinlik kapsamında Afyon Kocatepe Üniversitesi Otobüs Kaptanlığı Bölümü'nün 8. Mezuniyet Töreni de gerçekleştirildi. Ayın kaptanlarına da ödülleri sunuldu.

banner114
GÜNDEM 28.05.2018, 11:06 30.05.2018, 12:15 Taşıma Dünyası
Kaptanlar ödüllendirildi, Karayolu taşımacıları dönüşümü tartıştı
Moderatörlüğünü UITP Eğitim Direktörü Kaan Yıldızgöz’ün yaptığı panelde, Gürsel Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Hürer Fethi Gündüz, Aker Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Emre Ak, ETUS Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Giyik yer aldı. 

Kentlerde ve araçlarda dönüşüm 
Kaan Yıldızgöz, panelin açılışında, “Karayolu taşımacılığında dönüşüm nasıl tanımlanabilir diye düşündüğümüzde; ulaşım sektörü dışında gelişen trendlerin neler olduğuna ve sektörü nasıl bir değişime zorladığına bakmak gerekiyor. Diğer taraftan da sektörün kendi içinde hangi alanlarda dönüşüm gerçekleştirildiği üzerinde konuşmak önemli. Dünyada kentleşme sürecinde çok ciddi bir değişim var, beklentiler de değişiyor. Yolculuk alışkanlıklarında da bir dönüşüm söz konusu. İnsanların ulaşıma bakış açısı da değişiyor. Tüm dünyada elektrikli ulaşıma geçiş söz konusu. AB’de, 2030 yılında tüm fosil yakıtların yasaklanması hedefleniyor. Sürücüsüz araçlar da geliyor. Dijitalleşme ile karşı karşıyayız. Ulaşım araçların yakıtı petrol değil artık, veri. İş modellerinde ve kurumsal yapılarda bir dönüşüm söz konusu” dedi. 

Metrobüs işletimini üstlendi 
Gürsel Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Hürer Fethi Gündüz, genç kaptanları kutlayarak başladığı konuşmasında, “Gürsel Turizm filosundaki 5 bini aşkın araçla personel ve okul taşımacılığı yapıyoruz. Şehirlerarasında ise Efe Tur, İzmit Seyahat ve Öz Emniyet adıyla 200 dolayında otobüsle hizmet veriyoruz. Gürsel International şirketimiz ile de Suudi Arabistan, Pakistan ve Rusya’da toplu taşıma ihalelerine giriyoruz. Biz kendi şirketlerimiz açısından iki tane gelecek görüyoruz. Bir tanesi kent içindeki gelişmeler. Artık İETT ve özel halk otobüsçülüğünden daha çok, garaj ihalelerine gideceğini öngörüyoruz. Kendimizi bölgesel özelleştirmelere hazırlıyoruz. İstanbul’daki toplu taşıma şekli yurtdışından örnek alınan ve özenilen bir organizasyon olarak görülüyor. Bizdeki metrobüs 42 km hızla seyahat ediyor. Diğer örneklerde hız ortalaması 22 km. Bu örnek bir ulaşım sistemi olarak görülüyor. Biz bunu ihraç etmek istiyoruz. Pakistan’ın Peşaver kentinin metrobüs ihalesini kazandık. Burada 250 hibrit otobüsle hizmet vereceğiz. Gelecekte hibrit ve elektrikli araçlar da olacak. Artık hibrit araçların ne kadar tükettiğine bakacağız. Bakımı ve işletimi açısından önemli bir tecrübe süresi olacak. Elektronik dönüşümdeki önemli nokta iyi planlamadır. Ulaşımı ne kadar iyi planlarsanız esas verimlilik ve karlılık o kadar artar. Uber gibi oluşumlar sektörün gelişimini etkiliyor. Ama o da planlama ile oluyor” dedi. 

Edirne, Türkiye’ye örnek olmalı
ETUS Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Giyik de sektörün eğitilmiş kaptanlara büyük ihtiyaç duyduğunu belirtti ve ETUS hakkında bilgiler verdi: “ETUS, Edirne toplu ulaşımının yönetimini gerçekleştiren 225 ortaklı bir kooperatif. 7 kooperatifin olduğu taşımada dönüşüm süreci çok sıkıntılı geçti. Öncelikle esnafı ikna etmek çok güç oldu. Şimdi sorduğunuzda keşke beş yıl önce olsaydı diyorlar. Bu oluşumun çok önemli faydaları oldu. Ortak gelir-gider havuzumuz var. Mazot ve amortisman giderleri çok fazlaydı. 12 km’lik bir yol maliyeti vardı. Şimdi ise araçlar için bir depolama alanımız var. Araçlar eve gitmiyor. Araç arıza yaptığında yerinde tamir ediliyor. Benzinliğimizi kurduk. Bir lastik fiyatı 1150 iken 800 liraya lastik alıyoruz. Yüzde 12-13 mazot komisyonu alıyoruz. Depolamada 4 litre mazot kâr ediyoruz. Bir araç başına 216 litreye tekabul ediyor. 963 bin TL kâr oluyor. Bu dönüşümün tüm Türkiye’de olması gerekiyor. Şu anda bir araç gideri 1500 TL, ama biz 600 liraya çekmiş durumdayız. Dönüşüm gerçekten başarı getiriyor. Mesafeye göre ödemeyi başlattık. Çok ciddi yolcu artışı elde ettik. Turizm otobüslerimiz de var. Turistleri gezdiriyoruz. Edirne Belediyesi’nin tüm taşıma hizmetlerini biz veriyoruz. 160 bin yolcusu olan kentte 75 bin yolcu taşıyoruz. Türkiye ortalamasında Aydın’dan sonra ikinciyiz. Yenilikten ve dönüşümden korkmamalı ve ayak uydurmalıyız.” 

Turizm taşımacısı da dönüşüyor
Aker ve Derya Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Emre Ak, genç kaptanlara başarılar dileyerek başladığı konuşmasında, “Derya Turizm yurtdışında, Aker Turizm yurtiçinde turist taşımacılığı hizmeti veriyor. Antalya ve İstanbul lokasyonlarımız var. Turizm taşıma sektörü bir dönüşümün içinde. Kitle turizmden bireysel turizme geçen bir süreç var. Sektörde gerek finansal ve gerek operasyonel anlamda bir dijital dönüşüm var. Sektörde maliyet hesaplamalarının yapılması, boş koltukların, boş km’lerin verimli bir yapıya dönüşmesi için çok ciddi bir dataya ihtiyaç var. Veriler son beş yılda önem kazandı. 2000 yılı öncesinde bilgisinin sahibi değerliydi. Bugün bilgiyi paylaşan değerli” dedi. ■

 Ayın Kaptanı Şoförü ödülleri 

Hankook Şehirlerarası Ayın Kaptan Şoförü Ödülünü Astor Turizm’den Ömer Akdağ, Mis Amasya Tur’dan Aslan Arpa, İstanbul Seyahat Uğur Şengün aldı. 


Temsa Şehiriçi Ayın Kaptan Şoförü Ödülünü İETT’den Ergün Tayap, Erhan Keskin ve İsrafil Karaoğlu aldı. 


Isuzu Turizm Ayın Kaptan Şoförü Ödülünü Aleyna Turizm’den Uğur Kayabaşı, Ak Çağlayan Turizm’den Öner Töre, Dreams Tur’dan Mehmet Akduruk aldı. 


Servis Ayın Kaptan Şoförü ödülü de Tursan’dan Barış Aydındağ, Ölmez Tur’dan Mesut Ölmez ve Gürsel Turizm’den Nurettin Can’a verildi. 


10 yılda 300 kaptan…
Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı Meslek Yüksekokulu Otobüs Kaptanlığı Bölümü 8. dönem öğrencilerine mezuniyet töreni düzenlendi, 40 öğrenciye apoletleri takıldı. 2008 yılında kurulan Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı Meslek Yüksekokulu Otobüs Kaptanlığı Bölümü, bugüne kadar 300’ü aşkın kaptan şoförü sektöre kazandırdı.

Hyung-Jo Sohn’ya Teşekkür 
Otobüs Kaptanlığı Bölümü öğrencilerinin gelişimi adına ve Ulaştırma Platformu’nun sektör adına gerçekleştirdiği projelere katkılarından dolayı Hankook Genel Müdürü Hyung-Jo Sohn’a teşekkür plaketi takdim edildi. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159