Kaptanların çalışma koşulları ağır, maaşları düşük

banner113

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sekter Meclisi Turizm Taşımacılığı Komisyon Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Mehmet Öksüz, “Yaşanan kazalar sonrasında kimse otobüslerde veya yollarda kusur aramasın. Otobüs kazalarının birinci nedeni kaptanların ağır çalışma koşulları ve ekonomik yetersizlikler yani çok az verilen maaşlar. Otobüs kaptanı olmak için iyi bir eğitim vermeliyiz, iyi de ücret vererek, çalışma koşullarını da iyileştirerek bu işi daha cazip daha kaliteli yapılır hale getirmeliyiz” dedi.

banner114
GÜNDEM 11.08.2020, 12:35 12.08.2020, 00:16 Taşıma Dünyası
Kaptanların çalışma koşulları ağır, maaşları düşük

“9 Ağustos Pazar günü İstanbul’da meydane gelen ve 5 kişinin ölümü, 26 kişinin yaralanması ile sonuçlanan kaza bir kez daha sektör mensuplarının sorumluluklarını yerine getirmesinin önemini gösterdi” diyen Mehmet Öksüz, “Yıllardır önemle dikkat çektiğim hususu bir kez daha dile getirmek istiyorum; İstanbul’da yaşanan kazada hayatını kaybedenler arasında kaptan da yer alıyor. Aynen yine önceki kazalarda olduğu gibi. Yine bu kaza sonrasında bilinçsizce dile getirilen açıklamalar asıl sorunun konuşmasını engelliyor. Kimse otobüslerin teknik imkanlarını sorgulamasın, dünyanın en iyi otobüslerini Türkiye üretiyor ve tüm dünyaya ülkemizden otobüsler ihraç ediliyor. Kimse yine yollara kusur bulmasın. Son yıllarda yapılan en önemli çalışmalardan birisi karayolu altyapımızın son derece modern hale getirilmesi oldu. Dünyanın birçok ülkesinde bu kalitede yol bulmak mümkün değil. Asıl meselemiz kazaların asıl oluş nedenini konuşmak ve çözüm bulmak olmalı” dedi.

İçişleri ve Ulaştırma Bakanı ile TOBB Başkanıma çağrım var

Yıllardır birçok kez bu konuyu gündeme taşıyarak kamunun ve sektör mensuplarının çözüm bulmasını talep ettiğini belirten Mehmet Öksüz, İçişleri Bakanı ve Ulaştırma Bakanı ile TOBB Başkanına bir kez daha çağrıda bulunmak istediğini söyledi: “Şu bir gerçek; kaptanların çalışma koşulları çok ağır, ekonomik imkanları da yetersiz. 2 milyon TL’ye alınan bir otobüsü asgari ücretle yeterli eğitimi olmayan insanlara teslim ediliyor. Bu insanlar sefer öncesinde dinlenme imkanı da bulamıyor. Bağajda uyuyan ve sefere çıkan kaptanın dikkatinin yerinde olmasını kimse beklemesin. Dünyada bagajda uyuyarak yola çıkan kaptan yok. Kaptanlar iyi dinlenmiyor, iyi beslenemiyor. Birçok kaptan uyku apnesi, şeker hastası. Ekonomik koşulları yeterli seviyede sunulmadığı takdirde de iyi kaptan bulmanın mümkün olmadığını da herkes bilsin. Bu kaza bunu birkez daha bizlere gösterdi. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu’na buradan sesleniyorum; Eğer önlem alınmaz ise bu kazalar yine yaşanacak ve biz yine gerçek sorunları konuşmadığımız ve çözüm bulmadığımız takdirde bu kazaların ve can kayıplarının önüne geçmek mümkün olmayacak. Buradan TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na da sesleniyorum; TOBB olarak sektörün yaşadığı bu açmazı dile getirsin. Kaptanların çalışma koşulları ve ekonomik koşullarına yönelik yeni düzenlemeler için adımlar atılsın.

İyi eğitim, iyi ücret

Avrupa’da otobüs ehliyeti almanın hiçde kolay olmadığını belirten Mehmet Öksüz, “Otobüs ehliyeti için ödenen paralar gerçekten çok yüksek. Ayrıca eğitim süreçlerinden geçmek de çok zor.. Gerçekten bu işi yapmak isteyenler ehliyet alıyor ve bu eğitim sonucunda iyi ekonomik koşullarda işe başlıyorlar. Bizde ise artık yeni kaptan bulmak giderek zorlaşıyor. Yetersiz donanımlara sahip insanlar kaptan koltuğuna oturtuluyor. Bir an önce hem çalışma koşulları kaptanların iyileştirilmeli. Bir kaptan bir gün çalışıp, diğer gün dinlenmeli. Kaptanlarımız ekonomik sorunlarla otobüsün koltuğuna oturmamalı. Ben soruyorum; havayolu veya denizyolu kaptanından otobüs kaptanının ne farkı var. Onlar gibi can taşıyorlar, büyük sorumluluk altında çalışıyorlar..Bir an önce bu adımların atılması büyük önem taşıyor” diye konuştu. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159