L plakalı araçlar D2 belgesine kaydedilmeli

banner113

İTO Meclis Üyesi ve Gürsel Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Levent Birant: “9+1 araçların belge sorununa çözüm üretilmesi, hosteslere yönelik getirilen lise mezunu ve 22 yaş şart düzenlemesinin değiştirilmesi, L plakalı araçların O2 belgesinde kalması veya kaydettirilmesine imkan tanınması ve İstanbul Otogarı’nın yerinde kalması ve kiracı-tahsis sahibi sorunun çözülmesini öncelikli konularımız olarak belirledik” dedi.

banner114
GÜNDEM 13.12.2019, 13:28 13.12.2019, 13:45 Taşıma Dünyası
L plakalı araçlar D2 belgesine kaydedilmeli
İstanbul Ticaret Odası 20. Dönem 2. Meclis Çalışma Toplantısı, 6-8 Aralık 2029 tarihleri arasında Bolu Abant’ta gerçekleştirilen toplantıya katılan ve bir konuşma yapan Levent Birant, “9+1 araçların belge sorununa çözüm üretilmesi, hosteslere yönelik getirilen lise mezunu ve 22 yaş şart düzenlemesinin değiştirilmesi, L plakalı araçların O2 belgesinde kalması veya kaydettirilmesine imkan tanınması ve İstanbul Otogarı’nın yerinde kalması ve kiracı-tahsis sahibi sorunun çözülmesini öncelikli konularımız olarak belirledik” dedi. 

İTO Meclis Üyeleri olarak yılda iki kez bir araya gelerek değerlendirmelerde bulunduklarını belirten Levent Birant, Taşıma Dünyası’na toplantıda dile getirdiği konular ve sektör sorunlarıyla ilgili özel açıklamalarda bulundu.

2020 çalışma programında öncelikli konuları ve sorunları belirlediklerini ve bunlara yönelik çözüm arayışlarının devam edeceğini belirten Birant, “9+1 araçların belge sorunu ve araçların bağlanma sorunumuz var. L plakalı araçların D2 belgesinden düşürülmesi de önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle İstanbul’da, turizm alanında da kullanılan L plakalı araçlar D2 belgesine kayıt imkanı veya belgeden silinmesi halinde çok büyük bir atıl kapasitenin oluşacak. Bu soruna Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın acil bir çözüm üretmesi gerekiyor. Diğer illerde de bu sorun var, ama kapasite büyüklüğü ile İstanbul’da bu sorun çok daha ağır şekilde yaşanıyor. L plakasını söktüğümüz anda servis alanında da büyük bir boşluk olacak. 

Bunun yanı sıra 22 yaş ve lise mezunu hostes şartı da hala bir sorun ve çözüme kavuşturulmuş değil. Bu alanda yıllardır hizmet veren ve ekmek yiyen insanlar var. Bir anda bu insanlar işsiz kalacak. Önümüzdeki günlerde Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştirip bu sorunun çözümü için girişimlerde bulunacağız. Biz İŞKUR’a mevcut lise mezunu ve 22 yaş şartına uygun personel aradığımızı ilettik, gördük ki buna uygun bir başvuru yok. Sektörün bu yöndeki talebine cevap yok. Mevcut çalışanın en azından değerlendirilip çalışmasına imkan tanınmalı ve lise mezunu şartının orta öğretim olarak değiştirilmesinin daha doğru olacağına inanıyoruz. Bunun yanı sıra İstanbul Otogarı’nın yerinde kalması ve kiracı-tahsis sahibi sorunun da bir anda çözüme kavuşturulması gerekiyor” dedi. 

1500 şoför için…
İTO 22. Nolu Meslek Komitesi olarak 2020 yılında güvenli sürüş eğitimleri düzenleyeceklerini belirten Birant, yaklaşık 1500 dolayında kaptana güvenli sürüş eğitimi verilmesi amacıyla bütçe oluşturduklarını açıkladı. 

Otomobille taşımacılıkta geri adım 
Öte yandan Levent Birant, 15 Kasım’da Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle ilgili olarak bu uygulamanın şehirlerarası için olumlu bulmadığını ifade eden Levent Birant, “Ancak daha sonra Bakan oluru ile yapılan son değişiklikle Haziran ayına kadar bir geçici düzenleme yapıldı. Bununla otomobille taşımacılıktan geri adım atıldığını ve yapılamaz hale getirildiğini düşünüyorum” dedi.  ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159