Manevi tazminat yine kapsam dışı

banner113

Trafik sigortası genel şartları değişti, otobüsçülerin talebi yine karşılanmadı.

banner114
GÜNDEM 18.05.2015, 13:53 18.05.2015, 14:39 Taşıma Dünyası
Manevi tazminat yine kapsam dışı
Kamuoyunda trafik sigortası olarak bilinen Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasının genel şartlarında değişiklik yapan tebliğ, 14 Mayıs 2015 tarihli ve 29355 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. Eskisine göre önemli değişiklikler getiren yeni düzenleme 1 Haziran 2015’te yürürlüğe girecek.

Sigorta teminatı türleri

Trafik sigortasında; maddi zararlar, sağlık giderleri, sürekli sakatlık ile destekten yoksun kalma (ölüm) teminatları yer alıyor. Destekten yoksun kalma ve sürekli sakatlık tazminatının hesaplanmasına ilişkin esaslar düzenlemenin eklerinde yer alıyor. 

Sağlık teminatı kalktı

Eski uygulamalarda sakatlanma ve sağlık kaybının tedavi masrafları sigorta şirketlerince ödenmekteydi. Daha sonra bu sorumluluk, belirli bir primin aktarılmasıyla sigorta şirketinden SGK’ya geçti. Yeni düzenlemede; Karayolları Trafik Kanunundaki değişikliğe de bağlı olarak sigortacıların bu alandaki sorumluluğu sona eriyor. 

Onarımda parça değişimi

Onarım sırasında kullanılabilecek parçalar üç gruba ayrılıyor. Araçla aynı üretim bandında üretilen parçalar ile aynı kalitede özel olarak üretilen yedek parçalar orijinal parça sayılıyor. Esas-orijinal parçaların değiştirilmesi amacıyla özel olarak üretilen ve belirli esaslarla belgelendirilen yedek parçalar eşdeğer (muadil) parça sayılacak. Bir de ömrünü tamamlamış araçlardan çıkarılıp belirli esasları karşılayan hasarsız parçalar söz konusu. 

Parça değişimi

Üç yaşını geçmeyen araçların onarımı mümkün olmayan hasarlı parçaları yerine varsa orijinal parçaları, yoksa diğer parçalar kullanılacak. Ancak araçlarda gerekmediği halde orijinal parça kullanılırsa sigortacının payı eşdeğer parça veya eski araçtan çıkarılan parçayla sınırlı olacak. 

Teminat dışı haller

Manevi tazminat, çevresel zarar, motorlu bisiklet zararı, terör ve sabotaj gibi teminat talepleri bu sigortanın kapsamı dışında. Ayrıca gelir kaybı, kâr kaybı, iş durması, kira mahrumiyeti gibi zarar verici olguya bağlı olarak oluşan yansıma veya dolaylı zararlar nedeniyle yöneltilecek tazminat talepleri de karşılanmayacak. 

Otobüsçüye hüsran

Bir kaza sonrasında karşılaştıkları tazminat ödemeleri nedeniyle iflas etme noktasına geldiklerini sık sık dile getiren otobüsçüler, bunun çözümüne yönelik uzun süredir bir arayış içindeydiler. Manevi tazminatların da sigorta kapsamı içine alınmasını talep eden ve bu talebi federasyonlar aracılığıyla da zaman zaman kamu otoritesi nezdinde dile getirmelerine rağmen bu soruna çözüm bulunabilmiş değil.

KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI GENEL ŞARTLARI

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159