Nusret Ertürk sektöre veda etti

banner113

Muavin olarak mesleğe girdi, şoförlük, yöneticilik ve işletme sahipliği yaptı, STK yönetimlerinde görev aldı. Son olarak Turizm Taşımacıları Derneği ve Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Sekreterlik görevlerinden ayrılarak 50 yıllık çalışmasına nokta koydu. Nusret Ertürk, "İçimden bir ses, artık benim için yeni bir başlangıç yapma, bu fani dünyada kendime zaman ayırma vaktininn geldiğini sürekli aklıma getiriyordu" dedi.

banner114
GÜNDEM 04.07.2019, 16:15 04.07.2019, 16:39 Taşıma Dünyası
Nusret Ertürk sektöre veda etti

Nusret Ertürk'ün Veda yazısını aynen yayımlıyoruz.

VEDA

İçimden bir ses, artık benim için yeni bir başlangıç yapma, bu fani dünyada kendime zaman ayırma vaktininn geldiğini sürekli aklıma getiriyordu.
Dile kolay tam 50 sene; muavin olarak girdiğim bu meslekte, şoförlük, yöneticilik ve işletme sahipliğinden en son STK yönetimlerinde görev almak nasip oldu. İyi-kötü günlerim oldu, varlığı da gördük yokluğu da.

1995 yılında kuruluşunda görev aldığım Turizm Taşımacıları Derneği sayesinde arkadaşlar, dostlar edindim. Derneğimiz ve federasyonun bugünlere gelmesinde acı-tatlı günler geçirdik ve bu sektörün bir  parçası olduğum, insanlara hizmet etme fırsatı bulduğum için her zaman mutluydum, huzurluydum. Şuna inanıyorum ki, insan bir şeyi yürekten istiyor ise mutlaka gerçekleşiyor. Bu sektörde yaşadığım tüm güzellikleri, tecrübelerimi ve acı tatlı anılarımı yanıma alıp gitme zamanı geldi. Artık sektörün içinde değil, yanında duran bir ferdi olarak bu bayrağı devralacak tüm meslektaşlarımla gurur duymaya ve her zaman destek olmaya devam edeceğim.

Çalışma sürem boyunca ve işbirliğimizde bana verdiğiniz destek ve emekleriniz için çok teşekkür ederim. İş hayatının getirdiği stresli durumlar nedeniyle istemeden yanlışım olduysa lütfen hoş görün, bağışlayın, haklarınızı helal edin. Şimdi gitme vaktinin geldiğine ve bayrağı gençlere bırakma vaktinin geldiğine inanıyorum.

1973 yılından itibaren karayolu eşya ve yolcu taşımacılığı sektörünün her kademesinde görev aldığım ilk günden bu güne kadar, bana destek ve yardımlarını esirgemeyen tüm meslektaşlarıma ve dostlarıma şükranlarımı ifade etmek isterim. Ahirete intikal eden tüm meslektaşlarıma Tanrı’dan rahmet diliyorum.

Turizm taşımacılığı sektörüne girmeme vesilen olan rahmetli Semih ve Selim Duru’yu hayır ve rahmetle anıyorum. Mensubu olmaktan gurur duyduğum, 19 yıl hizmet verdiğim Duru Turizm’in hayatta olan patron ve yöneticilerine, turizm taşımacılığı sektörünün duayeni başkanımız Sümer Yığcı Beyefendiye, Turizm Taşımacıları Derneği ve Tüm Otobüsçüler Federasyonu yönetim kurulunda görev yapmış tüm meslektaşlarımın bana gösterdikleri destek ve katıklarını inkâr edemem, kendilerine minnetarım.
 
 1995 yılında kurulan Turizm Taşımacıları Derneği ve 2006 yılında kuruluşundan itibaren görev aldığım TOF (Tüm Otobüsçüler Federasyonu) çatısı altında ülkemiz ekonomisinin en önemli hizmet alanlarından biri olan karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün her türlü sorununu çözümlemek, daha ileriye gitmesini sağlamak amacıyla yönetim kurullarında birlikte çalıştık, projeler ürettik ve birçoğunu hayata geçirdik. Bazılarında başarılı olmadık. Sektörde ve federasyonlarda görev aldığım ilk günden itibaren tüm bu faaliyetlerin içerisinde yer almak ve mensubu olduğum, ekmeğini yediğim bu sektörde ticari faaliyetimi bitirdikten sonra dahi yer alabilmek ve bir şeyler katabilmek bana her zaman büyük mutluluk ve huzur vermiştir. 

2003 yılından bu yana sektörde meydana gelen önemli yapısal gelişmelerin içinde bulundum. Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmelikleri’nin hazırlanmasında, kapsam alanının geliştirilmesinde, zaman zaman kamuyla ve sektörün bir kesimiyle ters düşsem de sektörün âli menfatlerini her platformda savundum, yanlışları doğruları dile getirdim, eleştirildim, takdir edildim, mesnetsiz ve haksız eleştirilere, hatta hakaretlere uğradım. Doğru bildiğimi açıkça çekinmeden ifade ettim. İnanmadığım hiç bir fikrin müdafii olmadım. Ailemin, çocuklarımın, dostlarımın, yöneticilerimin  yüzüne bakamayacak hiçbir iş ve eylemde bulunmadım.

Zaman zaman kendi yönetimimle bile ters düştüm. Zaman beni bazı konularda haklı çıkardı bazı konularda yanıldım!  Sektörde kurulan birçok derneğin ve üç fedrasyonun kuruluş çalışmalarını yürüttüm. Binlerce şoför meslektaşımıza üniversiteler ve STK’lar ile işbirliği yaparak, eğitim ve bilgilendirme seminerleri düzenledim. Sektörün eğitimli personel isdihdamına inadığını artık görüyorum, bu konuda daha ciddi çalışmaların yürütülmesi düşüncesindeyim. Sektörün geleceğine ilişkin önerilerimin bazılarının hayata geçtiğini, bazılarınında uygulanması gerektiği konusunda ancak şimdi mutabakat olduğunu görüyorum.  

Hat esasına geçilmesi, sektörde atıl kapasite, elektronik bilet, ortak bilet satış platformunun sektör tarafından kurulması, acentelerin kapatılması ve organizatör taşıma şirketi konularında geçmişteki yazdıklarıma söylediklerime baktığımda, bugün gelinen noktada sektörün yeniden yapılanması gerektiği yönünde bakışının daha ılımlı olduğunu görüyorum. Sektörün yenilikçi yaklaşımlarına ve uygulamalarına baktığım zaman, yıllar öncesinden görülüp dile getirilmesinin yazılmasına rağmen hâlâ önemli bir kısmının hayata geçirilmemiş olmasının üzüntüsünü yaşıyorum , Takdiri beni tanıyanların, yazdıklarımı okuyanların, toplatılarda söylediklerimi duyanların vicdanına bırakıyorum.
 
Karayolu yolcu taşımacılığı sektörü olarak, uluslararası ve yurtiçi taşımalarda ortaya çıkan her türlü soruna rağmen, birleşerek ayakta kalma mücadelesini aynı heyecanla sürdürmek zorundayız. Yolcu taşımacılığında yeni taşıma alternatifleri ve modelleri yaratmak zorundayız. Umarım sektör bu düşünceleri geliştirebilir yeni taşıma modellerini ve yeniden yapılanmayı hayata geçirebilir.
Tüm eleştirilere, engellemelere ve ötelenmelere rağmen U-ETDS bu sektörün gerçekten kurtuluşu olacaktır. Sonuçlar sektör ve kamu tarafından iyi analiz edilebir ve buna göre yeni yapısal düzenlemeler yapılırsa, sektörün kurtuluş gerçekleşebilir.

Tüm bu sebeplerden sektörün ölmeyeceğini ama işletme sayısının azalacağı düşüncesindeyim. Lokal ve küçük işletmelerin ayakta kalma şansı kalmayacaktır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen sektörün sonuna kadar desteklenmesi ve sorunların çözümü için mücadele edilmesi gerektiğine inanmaktayım. Bu düşünce çerçevesinde enerjisi yüksek yeni ve genç kişilerin STK’larda görev alması düşüncesindeyim. Şahsıma bu konuda görev verilirse fahri olarak uzaktan veya yakından hizmet etmeye hazırım. Kendimi bu sektöre borçlu hissediyorum.

Ancak, uzun yıllardır bu inanç ve düşünce ile TTDER ve TOF çatısı altında sürdürmekte olduğum görevimi 15 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla sonlandırmaktayım. Bundan sonra ancak gönüllülük esası çerçevesinde hizmet verebilirim. Ayrılığın tek bir sebebi var, o da tebdil-i mekânda ferahlık vardır düşüncesiyle İstanbul’dan hicret etmektir. Ahir ömrümde kendime biraz zaman ayırmaktır. Amacım, bugüne kadar elde etmiş olduğum tüm bilgi birikimini ve deneyimleri yine sektörle paylaşmak, katkı sağlamak ve faydalı olabilmekti. Başarabildiysem ne mutlu. Karayolu yolcu taşımacılığı sektörü mensubu olarak, bugüne kadar şahsıma göstermiş olduğunuz saygı, sevgi ve tabii hoşgörü için camiamıza sonsuz teşekkürlerimi sunarım. 

Bu vesileyle çalışanlarımda bana her zaman güven veren, itimat eden, yetki veren sayın başkanlarımız, A. Sümer YIĞCI ve sayın Mustafa YILDIRIM’a, H. Tahsin YÜCEFER’e, İbrahim ARTTIRDI beyefendiye, hasseten, Mehmet ÖKSÜZ’e, Mümtaz ER’e ve birlikte görev yaptığım, isimlerini tek tek sayamadığım, TTDER ve TOF yönetim kurulu üyelerine, dünden bugüne iyi ve kötü gün dostluğu sergileyenlere, destekleri için çok teşekkür ediyorum.  Sayın Mustafa YILDIRIM’ın sektörde çok nadir görülebilecek bir akil kişi olduğunu, sektör için proje üreten bir değer olduğunu, Sayın YILDIRIM’la ve ekibiyle uzun yıllar birlikte çalışmaktan son derece memnun olduğumu burada ifade etmek istiyorum. 

Ayrıca sürekli işbirliği içinde olduğumuz Ulaştırma Altyapı Bakanlığı, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü genel müdür ve daire başkanlarına, yöneticilerine, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yöneticilerine, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Planlama Trafik Denetim Dairesi Başkanlıkları yöneticilerine, Turizm Taşımacıları Derneği üyelerine, federasyonumuza bağlı dernek başkan ve yöneticilerine, sektörümüzde faaliyet gösteren STK başkan ve yöneticilerine, otobüs üretici firmaları ve bayi teşkilatı yöneticilerine, sektör çalışanlarına, yerli ve yabancı tüm tur operatörlerine, işbirliği içerisinde olduğumuz tedarikçi firmalara, turizm camiasına, otobüs kaptanı meslaktaşlarıma, zaman zaman fikir ve düşüncelerimi ifade etmek fırsatını bana veren değerli sektör basını mensuplarına, saygı ve sevgilerimi ifade etmek isterim. Sizlerden saygı, sevgi ve anlayış gördüm. Sizlerle çalışmaktan mutluluk duyduğumun bilinmesini isterim. 

Karayolu taşıma sektörünün tüm mensuplarından, sektör çalışanlarından-emekçilerinden, , yolcularımızdan ve vatandaşlarımızdan haklarını helal etmelerini isterim, varsa hakkım sonuna kadar helal olsun. Benden yana beis yoktur.

Saygılarımla

Nusret ERTÜRK



Nusret Ertürk’e Taşıma Dünyası’ndan teşekkür
50 yıllık çalışma yaşamı boyunca ulaşım sektörüne sağladığı katkılar ve uzmanlık deneyimi ile bilgi birikimini paylaşıp ulaşım sektörüne her zaman yol gösterici olan Sayın Nusret Ertürk’e Taşıma Dünyası olarak teşekkür eder, bundan sonraki hayatında sağlıklı ve mutlu bir yaşam dileriz.  

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159