banner69

Otobüs kazalarına yönelik TOFED’ten açıklama

banner113

Yaşanan son otobüs kazalarına ilişkin TOFED (Türkiye Otobüsçüler Federasyonu) Genel Başkanlığı bir açıklama yayınladı.

banner114
GÜNDEM 10.08.2020, 16:42 10.08.2020, 16:48 Taşıma Dünyası
    Otobüs kazalarına yönelik TOFED’ten açıklama
TOFED Genel Başkanı Birol Özcan tarafından yapılan yazılı açıklama şu şekilde;

Karayolu Yolcu Taşıma Sektörünün ülkemiz genelinde kurumsal olarak faaliyet gösteren en önemli firmalarından Metro Turizm’e ait bir otobüsün, 09/08/2020 tarihinde İstanbul Kuzey Marmara Otoyolu’nda karıştığı müessif kaza nedeniyle içerisinde otobüs kaptanı ve muavinin de bulunduğu ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Ayrıca hepimizi derinden üzüntüye sevk eden bu elim kaza nedeniyle başta Metro Turizm ailesi olmak üzere sektörümüze de geçmiş olsun diliyoruz.

Şehirlerarası karayolu yolcu taşıma sektörü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürlüğünün kontrol ve denetiminde olup, sektörümüzdeki tüm firmalar Avrupa Birliği standartlarındaki mevzuatımıza uygun faaliyet göstermektedir. Zira sefere giden her bir otobüs, kalkış terminalinde trafik memurlarınca istisnasız olarak denetime tabi tutulmakta, kaptanlarımız ise sürüş güvenliği açısından ehil olduklarına dair Bakanlık tarafından verilen sertifikalar bakımından kontrol edilmektedir.

Dahası, yaptığı işin ciddiyetini bilerek can güvenliğini önde tutan otobüs firmaları, uzun yol kaptanlarının yeterli tecrübeye sahip oldukları hususunda titizlikle karar vererek sefere göndermektedir. Ayrıca kaptanlara firmalar tarafından meslek içi eğitimler verilmekte, ceza puanları gibi kriterlerle kaptanlar sürekli olarak kontrol edilerek yol ve yolcu güvenliğinin arttırılması amaçlanmaktadır.

Ancak dünya genelinde ve ülkemizde havayolu, tren ve hatta gemi ile yapılan yolcu taşımacılığında dahi istenmeyen benzeri kazalar nedeniyle zaman zaman ölüm yada yaralanmalar meydana gelebilmektedir. Bu kapsamda istenmeyen bu kazaların önlenmesi için gerek kamu kurum ve kuruluşları ve gerekse sivil toplum örgütleri ve otobüs firmaları olarak azami çabanın sarf edildiğini kamuoyuna belirtmek istiyoruz.

09-08-2020 tarihinde meydana gelen kaza üzerinden tüm karayolu yolcu taşıma sektörünü ve otobüs kaptanlarımızı töhmet altında bırakan açıklamaları üzülerek görmekteyiz. Bu kapsamda Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanının maksadını aşan 25 yıllık tecrübeye sahip ölen otobüs kaptanı için “belki gündüz taksi kullanıyordur, hem orada hem orada çalışmak durumunda kalmıştır” şeklindeki açıklamalarıyla, hem kaza geçiren kişileri ve yakınlarını hem de sektörümüzde faaliyet gösteren firmalarla, bu firmalarda çalışan kaptanları, daha fazla acı ve üzüntüye sevk eden bu asılsız ve mesnetsiz iddiaları esefle kınıyoruz. İş bu kaza nedeniyle ilgili otobüs firmasını sosyal medya hesaplarında haksız ve hukuksuz olarak suçlayan, karalayanları da ayrıca kınıyoruz.

Otobüs kaptanları uzun yol şoförlüğünde ehil olduğunu gösterir olduğuna dair Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından almış oldukları belgelerin yanında psikoteknik raporu vb benzeri belgelere sahip olduktan sonra mesleğe başlamakta olup, canımızı teslim ettiğimiz ve her gün milyonlarca insanı sağ salim seyahat ettirerek bu mesleği yapan onurlu kaptanlarımızın aynı zamanda taksi şoförlüğü yapması da mümkün değildir.

Karayolu yolcu taşıma sektörü olarak meydana gelen elim kaza nedeniyle derin bir üzüntü duyduğumuzu ifade ederek bir kez daha ölenlere Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı ve kazada yaralanan yolcularımıza acil şifalar diliyoruz.




 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159