Otobüsçüler bu borçları ödeyemez, 2021’e öteleme şart

banner113

İTO Meclis Üyesi ve TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz, Ekim ayı ile birlikte otobüsçünün zorluğunun daha da artığına dikkat çekti: Hem 7 aydır çalışamadık, bu süreçte herhangi bir gelir de elde edemedik. Bunun üstüne ertelenen vergi ve ssk primlerini ödeme zamanı geldi. Ancak kimse bu borçları ödeyecek durumda değil. Üstelik kış mevsimi geliyor. Yazın elde edilen gelirlerle, otobüsçüler kışı sübvanse ederdi. Bu yıl öyle bir gelir de yok. Sektör şu anda bir ekonomik çöküş içinde. Biran önce vergi ve ssk prim borçlarının 2021 yılına ertelenmesi konusunda bir adım atılmalı” dedi.

banner114
GÜNDEM 09.10.2020, 12:06 Erkan YILMAZ
Otobüsçüler bu borçları ödeyemez, 2021’e öteleme şart

Otobüsle şehirlerarası yolcu taşımacıları ile turizm taşımacılarının çok ağır ekonomik kayıplar yaşadığını belirteİstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi ve TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz, “Otobüsler parklarda yatıyor, ancak otobüsçünün borcu büyümeye devam ediyor. Bir yandan ertelenen vergi ve SSK primlerinin ödeme zamanı geldi. Ancak otobüsçünün elinde bunu ödeyecek bir geliri yok. Öte yandan parklarda yatan otobüslerin motorlu taşıt vergileri de ödenemedi.  Şimdi gecikme faizi işliyor. Yazınçalışamayan otobüsçünün vergi ve SSK primlerinin Ekim ayına ötelenmesinin bir anlamı olmayacağını zaten ödenemeyeceğini, yapılacak olanın bu ödemelerin 2021 yılına ötelenmesi olduğunu söyledik. Başka bir yolu yok. Motorlu taşıtlar vergisinin de alınmaması gerektiğini, kasko ve sigorta poliçeleri ile ilgili de yeni bir imkan tanınması gerektiğini de söyledik. Ancak şu ana kadar bir çözüm bulunamadı. Şu an otobüsçü gerçekten çok zor durumda. Birçok otobüsçü kışı atlatamayacak” dedi.  

Herkes aracını satıp, daha fazla zararını büyütmek istemiyor 

Mehmet Öksüz, “Otobüsçülerin sorunları giderek ağırlaşıyor, herkes elindeki aracı satıp bir an önce borçlarını ödemek ve zararını daha da büyütmek istemiyor. Ancak alıcının olmaması, satış yapmak isteyenlerin çok fazla olması ile araç fiyatları geriye doğru gidiyor. Meslek örgütleri elbirliği vererek otobüsçünün gerçek sorunlarına eğilmeli. Yıllarca otobüsçülere hep yeni yükler getirilmeye çalışıldı. ‘Hizmet kalitenizi artıracak’ denilerek önce IS0 2001 belgesi alın denildi. Daha sonra engelli yasası adı altında yıllarca otobüsçü ve meslek örgütlerinin gündemi meşgul edildi. Bunu telif hakları ödenmesi ile ilgili bir gündem oluşturuldu.  Çok uzun süreler meslek örgütleri bununla meşgul oldu ama buradan da otobüsçüye yeni maliyetler getirilmeye çalışıldı. Şimdi Koronavirüs süreci ile güvenli turizm sertifikası belgelendirmeleri yapılıyor. Yolcumuz olsa, işlerimiz devam etse tabiî ki daha güvenli taşımacılık adına bu sertifikaları da alalım ama şu an otobüsçü çalışamıyor zaten. Yıllarca meslek örgütlerinin gündemi bunlar oldu. Ama şimdi meslek örgütleri otobüsçü bu kışı nasıl atlatacak, buna bir çözüm arayışı içinde olmalı” dedi.       

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159