Otobüsçüler “KONSEY“de toplanıyor

banner113

Karayolu yolcu taşımacıları “Konsey” çatısı altında toplanıyorlar.

banner114
GÜNDEM 02.05.2016, 11:47 02.05.2016, 12:01 Taşıma Dünyası
Otobüsçüler “KONSEY“de toplanıyor
TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclis Başkanı Mustafa Yıldırım, “Sektörün sorunlarını konuşmak ve çözüm aramak üzere Karayolu Yolcu Taşımacıları Konseyi bir ihtiyaçtır. Sektör, şu anda böl, parçala, yönet anlayışı ile yönetiliyor. Yolcumuzu aldılar, petrole zam yaptılar, vergileri katlayarak koydular. Bütün bunlara bakıldığında yapılması gereken şey, bu konsey ile birlik beraberlik içinde hareket ederek güçlü olmak” dedi. 

Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacıları Konseyi, 13 sivil toplum örgütünün katılımı ile yeniden yapılandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi’nde sorunlarını tam olarak anlatamayan karayolu taşıma unsurları, Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacıları Konseyi çatısı altında sorunlarını daha etkili bir şekilde dile getirip, çözüm aramayı hedefliyor. 

Böyle bir konsey ihtiyaçtır

27 Nisan Çarşamba günü TOFED Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, TOBB Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclis Başkanı Mustafa Yıldırım, IPRU Başkanı Fatih Tamay, Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, TOSEV’i temsilen Nezih Kara, İSTAB Yönetim Kurulu Üyesi Köksal Yüzbaşıoğulları, TOF Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Yücefer, TTDER Başkanı Sümer Yığcı, Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz, TÖHOB Genel Sekreteri Onur Orhon, UATOD Başkanı Mehmet Erdoğan, Kaptanlar Kulübü Derneği kurucularından Ekrem Özcan katıldı.

IPRU Genel Sekreteri Mevlüt İlgin: TOBB’da konuşulanlar orada kalıyor 

İlgin, Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacıları Konseyi ile, Karayolu Yolcu Taşımacılığı sektörünün sorunları ve çözüm önerilerini tespit edip çözüm önerileri geliştirmek, ve ilgili kurumlara sunmak, amacı ile bir araya geldiğini belirterek, “TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi’nde alınan kararlar orada kalıyor. TOBB yönetimine sadece 5 sorun bildirilebiliyor. Oysa bizim taşımacılığın bütün unsurları ile D1, D2’de, uluslararasında, kentiçinde birçok sorunumuz var. Biz bu konsey ile sektörün farklı unsurları arasında birlik ve dayanışmayı sağlamak, üreticilerle sektör mensupları arasında diyalog ve işbirliğini geliştirmek, otogarların sektör yararına yapılmasını sağlamak, firma, hat, araç sayısı, tahditler konusunda sektör lehine sonuç almak için çalışmalar yapmak, sektörün kapasite kullanımını artırmak ve verimlilik konularında çalışmalar yapmak, ulusal ulaşım sistemleri içinde karayolu taşımacılığının ekonomik, alternatif ve tamamlayıcı rolünü belirlemek, yolcu taşıma sistemlerinin kentiçi toplu taşıma sistemleriyle entegre olmasını sağlamak, kombine taşımacılık düzeninin hız, ekonomi, konfor ve güvenlik taleplerini karşılayacak şekilde ulusal ulaşım kimliğini oluşturacak çalışmalar yapmak, Türkiye’nin Turizm Taşımacılığı’nın ihtiyacı olan altyapıları düzenleyen çalışmalar yapmak amacı doğrultusunda bir araya geldik” dedi. ■

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclis Başkanı Mustafa Yıldırım: Yönetilen değil, yöneten bir sektör 

Yıldırım, karayolu yolcu taşımacılığı unsurları olarak yönetilen değil, yön veren taraf olmaları gerektiğini belirterek, “2001 yılında Türkiye’de 5,5 milyon havayolcusu varken bugün 75 milyonlara dayandı. Bu yıl 95 milyona çıkacağı öngörülüyor. Karayolunun lehine olan dengeyi, diğer sistemleri de içine katarak payları artırmaya çalışırken en büyük zararı otobüsçüler görmeye devam edecek. Sektör mensupları olarak öngörülü hareket etmek zorundayız. Güçlü siyaset zayıf sivil toplum örgütlerini eziyor. Eğer siz kurumsalsanız, güçlüyseniz, fikriniz, bilginiz varsa kendinizi ifade edebiliyor, farkındalık yaratabiliyorsanız, sizi dikkate alıyorlar. Eğer parçalanmış, bölünmüşseniz, tam da siyasetin işine geldiği bir yapıdasınız. O zaman sizi yönetmek daha kolay. Sektörümüz şu anda böl, parçala, yönet, anlayışı ile yönetiliyor. Yolcumuzu aldılar, petrole zam yaptılar, vergileri katlayarak koydular. Sigorta şirketleri kapitülasyon niteliğinde yabancı şirketlere teslim edilmiş durumda ve zorunlu trafik sigortalarının geldiği boyut belli. Otobüslerin birine 11 bin lira zorunlu sigorta, trafik poliçesi isteniyor. Bütün bunlara bakıldığında yapılması gereken şey, bu konsey ile birlik beraberlik içinde hareket ederek güçlü olmak. Müşterek menfaatlerimizi doğru kotaracak bir yapıya koymamız lazım. Bu da ancak bir taraftan akademik çalışmalar yapabilen, diğer taraftan kendini ifade edebilen güçlü sivil toplum örgütleri ile olur. Bizler yönetilen taraf değil, yöneten taraf olmayı becermemiz lazım” diye konuştu.


TOFED Başkanı Birol Özcan: Konsey olarak birlikte hareket edeceğiz 

Özcan, özel halk otobüsçülerin, turizmcilerin, hangi taşımacının sorunu varsa problemi çözmek için birlikte konsey çatısı altında birlikte hareket edeceklerini belirterek, “14 derneğin toplanarak hepimizin ortak imzası ile dertlerimizi anlatmak şartı ile yürüyeceğiz. Kamu, kurum ve kuruluşlarına, Başbakanlığa, Cumhurbaşkanlığına, Ulaştırma Bakanlığı’na sorunlarımızı ortak bir sesle anlatacağız” diye konuştu.

Otogarın yıkılması hepimize zarar verecek 

Birol Özcan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin otogar planları olduğunu, Belediyenin 2019 yılından sonra Bayrampaşa Otogarı’nı düşünmediğini dile getirerek, “Bayrampaşa otogarının yıkılma problemi var. Buna karşı, birlikte hareket edelim. Bu otogarın yıkılması hepimize zarar verecek. Havayoluna, denizyoluna, entegre edilmiş bir otogar. E-5, TEM bağlantısı var. Belediyeyi kararından vazgeçirelim” diye konuştu.

Toplantıda İstanbul Otogarı’nın yıkılmasına engel olmak için yapılacak çalışmalar da ele alındı. Bu kapsamda TOBB Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi’nde karar alınarak bu kararın ilgili kurumlara iletilmesini sağlamak, otogarın yıkılmaması ile ilgili 5 üniversiteden görüş istemek, otogarda yazıhane tahsis belgesi sahiplerinin ortak bir dilekçe ile ilgili yerlere müracaatlarını sağlayarak basında yer bulmasını sağlamak, öncelikle iktidar partisinin ve diğer partilerin meclis gruplarını ziyaret etmek, talepleri içeren yazıyı parlamentodaki 550 milletvekiline göndermek gibi öneriler konuşuldu.

İstanbul Otogarları imar planlarına karşı dava açılabilir

İstanbul Büyükşehir Belediyesi otogar alanları çalışmalarının önlenmesi için alınacak hukuki tavır ve teknik raporlar hakkında ön görüş hazırlayan Avukat İlker Ulaş ise konuyla ilgili şunları söyledi: “İBB Başkanı Kadir Topbaş bazı demeçlerinde Bayrampaşa otogarının artık görevini tamamladığını, burasının otogar olarak kullanılmayacağını beyan ediyor. Yeni otogar yapımı için tanzim edilecek imar planlarının iptali için Büyükşehir Belediyesine dava açmak gerekecektir. Daha sonraki aşamalarda onaylayacakları ve uygulamaya esas alacakları otogar inşaat projelerinin iptali de dava konusu edilebilir. TOFED meslek teşekkülü olarak bu davaları açabilir” dedi. ■

Katılan kuruluşlar
Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacıları Konseyi’nde, TOFED’in yanı sıra TOBB Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacıları Sektör Meclisi, İTO 23 Nolu Seyahat Hizmetleri Meslek Komitesi, IPRU, TOF, UYOF, TOSEV, İSTAB, TÖHOB, UATOD, TTDER, ULOD, İSAROD ve Kaptanlar Kulübü Derneği  yer alıyor.

Konsey bir sonraki toplantısını 16 Mayıs Pazartesi günü gerçekleştirecek.







Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159