Otobüsçünün adı yok!

banner113

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile turizm sektörünün 9 kuruluşunun yer aldığı Turizm İstişare Kurulu’nda karayolu taşımacıları yer almadı. Ulaşım süreçlerinin en önemli ayağını oluşturan karayolu taşımacıları bir kez daha göz ardı edildi.

banner114
GÜNDEM 07.05.2018, 09:46 07.05.2018, 10:03 Taşıma Dünyası
Otobüsçünün adı yok!
Turizm sektör temsilcileri arasındaki işbirliğini arttırmak, sektörün gelişimini desteklemek amacıyla hayata geçirilen Turizm İstişare Kurulu'nun (TİK) imza töreni, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ve sektör temsilcilerinin katılımıyla 27 Nisan 2018 tarihinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD), Türk Hava Yolları (THY), Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmecileri Derneği (TÖSHİD), Turist Rehberleri Birliği(TUREB), Deniz Turizmi Birliği( DTB ), Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği(TURYİD) Turizm İstişare Kurulu oluşturdu. 

Turizm İstişare Kurulu; turizm sektörünün sürdürülebilir gelişimi ve istikrarlı büyümesini sağlamak, yurtdışında yapılan ülke tanıtımı ve pazarlama faaliyetlerini birlikte gerçekleştirmek, turizmde ‘Türkiye’ markasını oluşturmak, sektördeki sorunların çözümü için ortak hareket etmek, kültürel mirasımızı korumak ve tanıtmak, Türkiye turizminin geleceğinin ve vizyonunun ortak akıl ve çözümlerle birlikte çizmek amacıyla hayata geçirildi.

Turizm İstişare Kurulu imza töreninden önce Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Turizm İstişare Kurulu’nun turizm sektörünün gelişimi açısından önemli bir platform oluşturacağını ifade etti. 

Törende; TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, THY Yurtiçinden Sorumlu Pazarlama ve Satış Başkanı Halil İbrahim Polat, TÜROFED Başkanı Osman Ayık, TTYD Başkanı Oya Narin, TÜROB Başkanı Timur Bayındır, TÜREB Başkanı Zeki Apalı, TÖSHİD Başkanı Teoman Tosun, DTB Başkanı Erkan Özdağ ve TURYİD Başkanı Kaya Demirer Turizm İstişare Kurulu Protokolüne imza attılar. İmza töreninin ardından teşekkür plaketleri takdim edildi.


İstişare kurulu 
TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz, Türkiye’nin en önemli sektörlerinden olan turizmin ağır yükünü çekenler ve en büyük sorumluluğa sahip olanlar arasında karayolu taşımacıları olduğunu belirterek, “Turizm sektörünü karayolu taşımacısından bağımsız düşünmek mümkün olabilir mi? Ülkemize havayolu, denizyolu ile gelen milyonlarca turistin daha sonraki taşınma modu karayolu oluyor. Burada da D2 belgeli turizm taşımacıları büyük bir sorumluluk bilinci ile görevini yerine getiriyor, ülkemiz için katma değer üretiyor. Ama her ne hikmetse turizm sektörünün sorunlarına yönelik bir etkinlik veya oluşum planlandığında karayolu taşımacısı göz ardı ediliyor. Bunu anlamak mümkün değil. 9 kuruluşun yer aldığı Turizm İstişare Kurulu’nda karayolunu temsil eden bir kurum yok. Bu kurul, taşımacılar olmadan daha kaliteli ve güvenli bir ulaşım süreci için nasıl bir çözüm üretecek, sorun tespiti yapabilecek? İstişare Kurulunun turizmdeki hizmet sürecinin daha kaliteli olmasına yönelik üreteceği çözümlerin hep bir tarafı eksik kalacak, çünkü bu kurulda turisti taşıyan bizler yokuz. Turizm taşımacısız olmaz. Taşımacısız turizmi geleceğe taşıyamazsınız, hedef belirleyemezsiniz. Belirleseniz de tutturamazsınız” dedi. 


Tamamlayıcı unsuruyuz 
TÜRODER Başkanı Adnan Değirmenci, turizmin 4 önemli unsuru bulunduğunu vurgulayarak, “Konaklama, yeme, içme ve ulaşım, turizmin 4 ayağını oluşturur. Havayoluyla ülkemize gelen turist daha sonraki ulaşımını yürüyerek yapmıyor. Bu sürecin tamamlayıcı unsuru, karayolundaki turizm taşımacıları oluyor. Karayolu taşımacılarının yer almadığı bir kurulun yapacağı çalışmaların hep bir tarafı eksik olacak. Karayolu taşımacıları da dikkate alınmalı ve bu kurul içerisinde yer alması için adımlar atılmalı. Yoksa çok ciddi kopukluklar olacak. Turizm sektörünü daha ileriye taşımak, ülkemizi özellikle de önümüzdeki yıllara yönelik belirlenen hedeflere koşmasını sağlayacak yapılanma ancak karayolu turizm taşımacılarının da içinde yer alacağı oluşumlarla mümkün olacak. Taşıma güvenliğinin daha ileri bir noktaya taşınması da bu kurulun en önemli görevleri arasında yer alıyor” diye konuştu. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159