Otomobille taşımacılık otobüsçülerin gündeminde

banner113

Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde yapılan değişikliği ile otomobille taşımacılık yapılmasına imkan tanındı. Otobüsçüler bu düzenleme ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.

banner114
GÜNDEM 22.11.2019, 17:23 23.11.2019, 13:21 Taşıma Dünyası
Otomobille taşımacılık otobüsçülerin gündeminde
HABER: ERKAN YILMAZ

Karayolu Taşıma Yönetmeliği
’nde yapılan değişiklik 15 Kasım 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. 27 maddeden oluşan değişiklikte en çok dikkat çeken husus otomobille taşımacılığın yapılan düzenleme ile Yönetmeliğe girmesi oldu. 

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Yönetmelik değişikliğine yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. TOFED Başkanı Birol Özcan yönetiminde gerçekleşen toplantıda Taşıma Dünyası Gazetesi Başyazarı Dr. Zeki Dönmez’de katılımcılara yeni değişikliklerle ilgili bilgiler verdi. 


TOFED Başkanı Birol Özcan
toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “yapılan düzenlemeyi iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bize sağlayacağı avantajları veya dezavantajları iyi tespit ederek Bakanlığa görüşlerimizi ifade edelim. Eğer sektöre zarar vereceğine inanıyorsak buna göre adımlarımızı atalım” dedi.  

Terminal zorunluluğu var mı?
TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, de yaptığı açıklama da A1 ile ilgili belirsizliklerin bulunduğunu belirterek, “A1 belgeli taşımacılara yönelik birçok düzenleme yapıldı. Ancak son düzenleme ile biz belirsizliğin daha da arttığını düşünüyoruz. Bu tür taşımacılıkta terminal zorunluluğu var mı bunu da bilmiyoruz. Biz bu toplantıyı Yönetmeliğe yönelik sektörün ortak görüşünü belirlemek için düzenledik. Geçtiğimiz hafta içinde Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Sayın Mahmut Gürses’i ziyaret ettik. Otobüslerin otogarlarda bir saat parklanma ücretine yönelik talebimizi ilettik. Bir saatlik uygulama belediyeleri bağlamıyor mu? Biz parklanma ihtiyacı olarak bir otobüsün en az iki saat uygulaması gerektiğini ifade ettik. Aralık ayının ilk haftası veya ikinci haftasına sektörün önde gelen firmaları ile birlikte bir Çalıştay düzenleyelim ve yönetmelik değişikliği ondan sonra olsun dedik. Ancak biz Ankara’dan döndükten sonra Yönetmelik yayınlandı. Şimdi D1 belgeli firma kapsamı içinde otomobil olsun mu, olmasın mı, öz mal otobüs sayısının yarısı kadar bir kısıtlama olsun mu buna yönelik bir görüş belirleyelim” dedi. 


Yatırım maliyeti konusunda haksızlık söz konusu
Katırcıoglu Turizm Genel Müdürü Mustafa Sarı, A1 belgelerinin 10 yıldır gündemde olduğunu belirterek, “Biz şehirlerarası ve uluslar arası tarifeli taşımacılar olarak biz çok ciddi bir yatırım maliyetimiz varken, A1 belgelerinin çok daha az yatırım maliyeti ile bizimle rekabet edebilecek ve bu haksız bir rekabet ortamı oluşturacak. Eğer bu olacaksa otogardan, otogara olmalı. Yoksa şehiriçinde yolcular bırakılacaksa sektörümüz çok büyük zarar görecek. Sektördeki durum daha da karmaşık hale gelecek” dedi. 

TOFED Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kurnaz, İstanbul içinden yolcu alıp şehirlerarasına korsan şekilde taşımacılık yapanların bu düzenleme ile resmiyete kavuştuğunu belirtti. 

Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Ayyıldız
bu düzenlemenin sektöre neler getireceği, ne zararlar vereceği noktasında iyi bir değerlendirme yapılması gerektiğini vurguladı: Bu düzenleme birinci ve ikinci köprü kullanım imkanı açısından çok büyük avantaj. Üstelik yolcuyu şehiriçine de bırakabilecek. Bu tür bir hizmet sunmaya başladığınızda otobüse yolcu bulmak çok daha zor hale gelecek. Bu iş yaygınlaşacak ve zarar da verecek. Bir yandan da Metro Turizm için de bir imkan çıkıyor. Ama sektör için hangi düzenleme fayda sağlayacaksa biz orada olmak isteriz.    


Otomobilde olsun, minibüs de 
TÜRODER Başkanı Adnan Değirmenci, yapılan düzenlemenin iyi değerlendirilmesi ve sektöre kazanımlar sağlayacağına inandığını belirterek, “D1 belgeli taşımacılar için yeni bir iş imkanı. Bu düzenlemenin iyi bir tarafı. Burada A1 belgesinin alımının kolay olması ise düzenlemenin kötü tarafı. Ben D1 belgesine otomobilin kaydının yanı sıra minibüsle de genişletilmesi tarafındayım. 25 kişilik koltuk kapasiteli araç sınırlaması da olmasın. Bizim için bir ihtiyaç. Kapasitesi daha küçük araçlarla yolcumuza hizmet verebilmeliyiz” dedi. 

Çanakkale Truva İstanbul Bölge Müdürü Bahtiyar Yenginoglu da, düzenlemenin sektöre çok büyük zararlar vereceğine inandıklarını belirterek, “Bu düzenlemenin iptaline veya değişimine yönelik adımlar atılmalı” dedi. 


Otomobille taşımacılık
Taşıma Dünyası Gazetesi Baş Yazarı Dr. Zeki Dönmez toplantıda yaptığı açıklamada Yönetmeliğin neler getirdiğini öncelikli anlamak gerektiğini belirtti. Yeni düzenlemede en çok dikkatini çeken iki husus olduğunu belirten Zeki Dönmez, “Birinci konu A belgeleri, ikinci konu da D1 belgelerinde öz mal kapasitesi olarak kullanılacak araçların yaşının 12 olması. Bu da sektör için önemli. Otomobille yolcu taşımacılığı A belgesi olarak yönetmelik çıktığında vardı. A otomobille yolcu taşımacılığı. A1 tarifeli, A2 tarifesiz yolcu taşımacılığı. Değişim A1 belgelerinde oldu. Tarifeli taşıma hakkı kaldırıldı. Tarifesiz taşıma hakkı da kaldırıldı. Adeta A1 öldü. Şehir içinde devletin personelinin taşınmasında kullanılıyordu. İl içinde taşıma yapmak A1’lerin hakkıdır. İl içinde taşıma yapmak taksilerin hakkıdır. Ama kamu tarafında da taşımacılık yapılması da bence uygun değildi. Şimdi Yönetmelik değişikliği öncesinde taslak yönetmelikte gündeme geldi. Hem A belgeler için hem de D belgeler için. Sonra kaldırıldı. Şimdi tekrar geldi.  A1’ler il içi taşıma yapamazlar. İstanbul’dan Edirne’ye, Tekirdağ’a, Adapazarı’na yapabilirler. D belgesinin tanımında bir değişiklik yok. Ama ‘D belgelerine otomobil kaydedilebilir” deniliyor. D1 belgeleri tarifeli, D2 belgeleri tarifesiz yapabilecekler. Ama tarifeli şekilde şehir içinde taşıma yapabilecekler mi. Bence yapamazlar.  Çünkü Yönetmelikte otobüsler terminalden kalkmak zorundadır demiyor. Yönetmelik diyor ki, tarifeli taşımacılık yapanlar terminalden kalkmak zorundadır. Tarifesiz taşıma D2 belge neyse şehiriçinde kalkıyorsa A1 tarifesiz de aynısını yapabilecek” dedi. 

Toplantı sonunda Taşıma Dünyası Gazetesi Baş Yazarı Dr. Zeki Dönmez başkanlığında bir komisyon kurulması ve yönetmeliğin değerlendirilmesinin yapılarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’ne ulaştırılması kararı alındı. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159