Otomotiv sektörüne müjdeli haber

banner113

Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nda, temel atma törenine katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, otomotiv sektörüne yönelik birçok yeni çalışma hakkında bilgiler verdi.

banner114
GÜNDEM 15.02.2016, 12:34 15.02.2016, 12:52 Taşıma Dünyası
Otomotiv sektörüne müjdeli haber
ERKAN YILMAZ / AKSARAY

Bakan Fikri Işık, Otomotiv Strateji Belgesi, Otomotiv Test Merkezi,  Ar-Ge Reform Paketi ve Patent Kanunu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

Otomotiv Strateji Belgesi hazır 
Biz ülke olarak sadece üretimde değil, Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri için de bir cazibe merkezi olmak istiyoruz. Mekatronik, hafif malzemeler, yeni hurda araç yönetimi, emisyonlar, elektronik kontrol,  yeni yakıtlar ve tahrik sistemleri, ortak araç platformlar geliştirme, müşteri odaklı tasarım, araç ağırlığını azaltma başlıca Ar-Ge alanlarını oluşturuyor. Bu yeni sürece en iyi şekilde adapte olabilmek için otomotiv strateji belgesini hazırlıklarını tamamladık ve en kısa sürede strateji belgesini yürürlüğe koyacağız. Artık otomotiv teknolojisini ve mevzuatını izleyen ve uygulayan değil belirleyen ülkelerin arasında olmak istiyoruz. Yerli otomobil projesi ile batarya, elektrik motoru, sürücü kontrol ünitesi ve otonom araç ünitesi gibi teknolojileri ülkemize kazandırmış olacağız. Bu amaçla TÜBİTAK’ta, dizel motorlar üretmek amacıyla otomotiv mükemmeliyet merkezi kuruyoruz. 

İnşaatı yıl içinde başlıyor
Otomotiv sektöründe büyük bir ihtiyaç olan otomotiv test merkezini Bursa Yenişehir’de kurmak için çalışmalarımız devam ediyor. Test merkezini kuracağımız 4 bin 300 metrekarelik arazinin tahsis ve kamulaştırma işlemlerini tamamladık. Test merkezinin ilk aşaması olacak fren test pistinin inşaatına bu yıl içinde başlayacağız. 

Ar-Ge Reform paketi Meclis’te 
Ar-Ge reform paketimiz için TBMM Genel Kurul görüşmelerine başladık. Bu paketle Ar-Ge oluşturan her bir birimin etkinliğini artırıyoruz. İnsan kaynağımızı çok daha etkili bir şekilde değerlendirmeye başlıyoruz. Mercedes, 2009 yılında, Türkiye’de en erken Ar-Ge merkezi kuran firmalarımızdan birisi. Şu anda Ar-Ge merkezinde 274 personel çalışıyor. Paket diğer bir sürü unsur için olduğu gibi Ar-Ge merkezleri için de çok önemli yenilikler getiriyor. Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilen personelin projeler veya lisansüstü eğitimleri ile ilgili dışarıda geçirdikleri süreleri de destek kapsamına alıyoruz. Bu personele sağlanan gelir vergisi istisna oranlarını da artırıyoruz. Ar-Ge merkezinde istihdam edilecek temel bilimler mezunlarının maaşlarının brüt asgari ücret kadar kısmını iki yıl süre ile devlet olarak biz karşılıyoruz. Ar-Ge merkezlerine sipariş yaptırılan projelerin de vergi indirimlerinden yararlanmasını sağlıyoruz. Proje bedelinin yarısını sipariş veren firma açısından diğer yarısını da sipariş alan Ar-Ge merkezi tarafından Ar-Ge indirimine konu yapıyoruz. Ar-Ge merkezi projeleri için yapılacak ithalata da gümrük vergisi istisnası getiriyoruz. Yine aynı şekilde mavi hat uygulamasını Ar-Ge için yapılacak makine teçhizat malzemesi alımı için de kullanacağız. Paketin kanunlaşması ile birlikte Mercedes Benz gibi firmaların daha fazla Ar-Ge harcaması yapacaklarına ve daha fazla istihdam oluşturacaklarına inanıyoruz. Yine ayrıca bu pakette tasarım merkezlerini Ar-Ge merkezleri gibi destekleyeceğiz. Dolayısı ile tasarım faaliyetlerinin Türkiye’de, artması ve gelişmesi de bizim açımızdan son derece önemli bunu da hükümet olarak güçlü bir şekilde destekleyeceğiz.

Patent Kanunu da gündemde 
Patent kanunumuzu önümüzdeki günlerde önce Ekonomi Koordinasyon Kurulunda görüşeceğiz, daha sonra Bakanlar Kurulumuzda, onun ardından da, TBMM gündemine taşıyacağız ve gerçekten her bir yatırımcımızın kendini güvende hissedeceği fikri mülkiyet haklarını korumada tereddüt yaşamayacağı sınai mülkiyet haklarını önümüzdeki süreçte hayata geçirmiş olacağız. Sanayicilerimizin ve otomotiv sektörümüzün beklentilerini üretim reform paketine azami ölçüde yansıtacağız. ■





Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159