Servisçi 7 sorununa çözüm istedi

banner113

İSAROD öncülüğünde Kazlıçeşme’de bir araya gelen binlerce servis taşımacısı, yaşadıkları 7 soruna dikkat çektiler.

banner114
GÜNDEM 11.05.2013, 09:51 14.05.2013, 18:04
İSAROD öncülüğünde Kazlıçeşme’de bir araya gelen binlerce servis taşımacısı, önceliği plaka tahdidinde olmak üzere yaşadıkları sorunlara çözüm talep ettiler. Başkan Hamza Öztürk, yaptığı konuşmada,“ plaka tahdidi, korsan yasası, yetki belgesi karmaşası, firmaların bireyselci üzerindeki haksız kazançları, engelli donanımı, , trafik sigortasında yaşanan yüksek zamlar ve KDV tevkivatı konularında servisçiler çözüm bekliyor” dedi.

11 Mayıs Cumartesi günü İstanbul’da hizmet veren binlerce servis taşımacısı, araçlarıyla birlikte Kazlıçeşme’ye akın etti. Kazlıçeşme’de İstanbullu servisçilere destek olmak için  birçok il ve ilçenin servis taşımacı dernek yönetimleri de etkinliğe katıldı. İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası’nın öncülüğünde binlerce katılımcıya rağmen sorunsuz ve çok iyi bir organizasyon gerçekleştirildi.

Bu denli büyük çaplı bir taşımacı etkinliği ilk kez gerçekleştirildi. 

Servis taşımacıları araçların üzerine astıkları ve ellerindeki pankartlarla sorunlarını dile getirdiler. “Plaka hakkımız, söke söke alırız” sloganları ile binlerce servis taşımacısına seslenen İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, yaşadıkları sıkıntılara çözüm bulunmasını talep etmek için bir araya geldiklerini vurgulayarak, 27 ilde uygulanan plaka tahdidinin İstanbul’da uygulanmasına yönelik hiçbir engel bulunmuyor. Birileri plaka tahdidini çok farklı şekillerde anlatarak, buna engel olmak istiyor. ‘Plaka tahdidi rantabıl değil, haksız rekabete neden oluyor’ deniliyor. Bizim amacımız güvenli bir şekilde ekmek teknemizi çalıştırma imkanına kavuşmak. Plaka tahdidini sosyal güvencemiz olsun diye istiyoruz. İstanbul’da çalışan 41 bin servis aracı sahibi artık evine ekmek götüremiyor” dedi. 

Plaka tahdidi ile herkes kazanır 

Plaka tahdidi uygulanmasının sadece bireysel servis taşımacısına fayda sağlamayacağını, İstanbul’un trafiğini rahatlatacağını vurgulayan Başkan Hamza Öztürk, “ Plaka tahdidi ile İstanbul trafiğine de çözüm sağlanır. İşverene de katkı sağlanır. Aracılar aradan çıktığı için de daha ucuz taşıma imkanı sunulması ile taşınan da, veliler de mutlu olur” diye konuştu.

Korsan yasası bizi vurdu 

Korsan yasasına yönelik açıklamalarda da bulunan Öztürk, “Yasa aslında çok şey anlatıyor, ama uygulamaları yanlış. Korsan yasasını bizi vursun diye talep etmedik. Binek arabalarla öğrencilerin taşındığını, bunun engellenmesi gerektiğini vurguladık. Bu yüzden servis taşımacısının gelirlerinin düştüğünü, vergisiz, belgesiz korsan taşımacılık yapıldığını ifade ettik. Ama ne yazık ki, bu yasa geldi bizi vurdu. Biz vergi mükellefiyiz, ticaret odasına kayıtlıyız. Biz o zaman nasıl korsanı oluyoruz. Bunu anlamak mümkün değil. Bunun yolu araç bağlamak, ceza kesmek değil. Gerçek korsanları tespit etmek gerekiyor. Biz güzergah izin belgeleri için belirli bir süre verilmesini istiyoruz. D4 belgesi çıkardılar.  Bu yasa nedeniyle artık servisçi yazın memleketine gidemiyor. Düğüne, cenazesine, hatta pikniğe dahi gidemiyor. Yolda çevriliyor, ceza yazılıyor. Benim isteğim, kimlik kontrolü yapılmadan ceza makbuzlarına imza atmayın. Bu bizim için mahkemelerde savunma, en önemli savunma noktamız oluyor. Belediye ile bu sorunun çözümü noktasında görüştük, bize bir belge verecekler. EDS ile cezalar yazılıyor, bunu çözmek için çalışıyoruz” dedi.

Yetki belgesi karmaşası 

Yetki belgesi konusunda karmaşalar yaşandığını ifade eden Hamza Öztürk, “Başka illerde çalışma ruhsatı veriliyor, başarıyla da işler yürüyor. O zaman niye İstanbul’da bu uygulanmıyor. Belge karmaşasının önüne geçeceğiz. İstanbul Ticaret Odası’nın 22 Mayıs’ta seçimleri var. Sizden isteğim, 16. Meslek Komitesi’ne bizim sorunlarımızı çözecek insanların seçimi konusunda gayret göstermeniz” diye konuştu.

Haksız komisyon oranları 

Firmaların bireysel taşımacılar üzerindeki haksız kazançlarına yönelik bir değerlendirme yapan Hamza Öztürk, “Firmalar taşımacıların elindeki gelire gözünü dikmiş ve gömleğinden, kravatından, mazotundan, sigortaya kadar komisyonlar kesiliyor. Bu kimi firmalarda yüzde 50, kimisinde yüzde 70’e ulaşıyor.  Koltuk sigortası komisyonu kesiliyor. Ama poliçeyi gören yok” dedi.

Trafik sigorta zamları 

2013 yılının servisçiler için iyi başlamadığını ve yeni maliyet artışları getirdiğini vurgulayan Hamza Öztürk, “ Servis araçları en az kaza yapanlar arasında. Trafik sigortaları yüzde 300 oranında zamlandı. En az kaza yapan bir sektörün hatta hiç yapmayan bir taşımacının sigortası zamlanmalı mı, azalmalı mı diye soruyorum” dedi.

Servislere yaş sınırı 

Servis aracında yaş konusuna değinen Öztürk, muayene istasyonundan ve üniversiteden raporla trafiğe çıkabilir izni alan her aracın hizmet vermesi sağlanmalı. Biz yaş sınırı uygulaması olmasını istemiyoruz” diye konuştu.

KDV tevkifatı 

KDV tevkifatı konusunun servisçiler açısından sorun oluşturmaya devam ettiğini belirten Öztürk, “Öderken yüzde 18, alırken yüzde 9 olması bizleri mağdur ediyor. Tevkifat kararının tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.

Engelli donanımı 

Engelli donanımı ile ilgili olarak 7 Temmuz 2013 tarihinin verildiğini ifade eden Öztürk, “Biz bu konuda gerekli görüşmeleri yapıyoruz. Biz yolda bulduğumuzu taşımıyoruz. Bizim taşıdığımız yolcu yıl boyunca belli. Taşınan okulda veya şirkette engelli söz konusu ise ona uygun araç bulundurulması zaten mümkün olur. Bunu tüm servisçilere zorunlu olarak sunmak anlamlı değil. Üstelik bu donanımı yaptırsanız da TÜVTURK muayenesinden geçemiyorsunuz” dedi. 

Eylemler sürecek 

İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, 11 Mayıs’ın ardından seslerini duyurmaya devam edeceklerini, bundan sonra servisçilerin buluşma tarihinin 9 Haziran ve yerinin Belgrad Ormanı olduğunu söyledi. Öztürk, sorunlarına çözüm bulunmadığı takdirde bu sefer işe gidiş ve çıkışları 10 dakika geç başlatacağız. Kademe kademe yapacağımız bu eylemler yine çözüm olmazsa, en son olarak kontak kapatma yoluna gideceğiz” diye konuştu. ■

------------------
7 SORUN
------------------

1- Plaka tahdidi yapılmalıdır. Bundan herkes kazanır. 
2- Korsan yasası bizi vurdu. Yetki belgesi karmaşası yaşanıyor.  
3- Haksız komisyon oranları var. Firmaların her fırsatta aldığı komisyonlar yüzde 70’i buluyor.   
4- Trafik sigorta zamları az kaza yapan sektörümüze çok ağır  
5 - Servislere yaş sınırı gereksiz, önemli olan muayeneden geçmek.
6 - KDV tevkifatında öderken yüzde 18, alırken yüzde 9 olması bizleri mağdur ediyor. 
7- Engelli donanımı, sadece engellileri taşıyan araçlarda aranmalı

Yorumlar (16)
Alkan şeker 11 yıl önce
Bu haksızlığı görmezden gelenleri Allaha havale ediyoruz herşeyimiz ticari ama nasıl oluyorsa korsan ilan ediliyoruz sesimizi lütfen duyun bizi insan yerine koyun sayın yetkililer.
ercan akyol 11 yıl önce
Ben 23 yasimda bir gencim hayatimda kendime is kurmak icin askerden gelir gelmez bu isi sectim ama bakiyorun bizim kazancimizin iki katini turizm firmalri kazaniyor bu devlete adelet hukuk bumu artik birileri bunun onune gecsinnn...
isa sevim 11 yıl önce
Bende bir servisciyim.. pilakaya uygulama gelmesi şarttır aksi halde. Turizim firmaları biz servscileri istedikleri gibi kullanmaya devam edecekler... taksici bir kişiyi a noktasına b noktasına 100 tl ye götürürken... biz servsciler 90 bin tl lik servisciler 15 kişiyi taksicinin yaptığı görevin aynısını 50 tl ye yaptirilmak zorunda kalıyoruz devletin bu ise el atması gerekiyor.....
Mustafa Uğur 11 yıl önce
Yapmamız gereken bir mitingi gerçekleştirdik sesimizin duyulduğundan eminim ibb ve sayın Kadir Topbaş'ın sesimizi duyup plaka tahdidini gerçekleştireceğinden eminim ezilen servis esnafının yanında olacağını düşünüyorum
ismail yildizhan 11 yıl önce
Bende servisciyim arkadaslar bu ilk sesdi bundan sonrada sayin baskanin arkasinda saglam duralimki hedeflerimize saglam adimlarla ilerliyelim.
Ali osman yazıcıoglu 11 yıl önce
Kesinlikle katılıyorum Türkiyenin çogu ilinde plakalar donmuş durumda İstanbulda rant yüzünden perişan oluyoruz Sayın Kadir Topbaş'ı göreve davet ediyoruz.
fetullah kırıcı 11 yıl önce
sayın başkanımızı gönülden tebrik ediyor ve destekliyorum artık bu haksızlıga son diyelim ve gelın servisçi abilerim kardeşlerim birlik olalım.
Güven AKSÖZ 11 yıl önce
Bugüne kadar İTO nun yanlış yönlendirmesiyle İBB yasayi uygulamıyordu. Bizde belki bir gün uygular diye sesiz sesiz bekliyorduk. Ama bıçak kemige dayandi. Artık durmak efendi olmak yok. Yolları havalimanlarıni aklınıza gelebilecek her yeri kapatacagız. Artık herkez bizi görecek duyacak.
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın
banner117
15
açık
banner159