Servisçiler adım adım eyleme gidiyor

banner113

Plaka Tahdidi belirsizliği sürüyor... 2 Aralık Çarşamba günü yapılan alt komisyon toplantısından bir sonuç alınamadı. İSAROD Başkanı Hamza Öztürk ve İSTAB Başkanı Ali Bayraktaroğlu, Aralık ayı sonunda yapılması beklenen UKOME toplantısında plaka tahdidi gündeme alınmadığı takdirde, esnafın eylem noktasına geleceğini vurguladılar.

banner114
GÜNDEM 07.12.2015, 16:14 16.01.2016, 14:00 Taşıma Dünyası
Servisçiler adım adım eyleme gidiyor
İstanbullu servisçilerin uzun süredir beklediği plaka tahdidinde belirsizlik devam ediyor. Alt komisyon toplantısı sonrasında İSAROD Başkanı ve İSTAB Başkanı Ali Bayraktaroğlu Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundular. 


Bir tiyatro oynanıyor

İSAROD Başkanı Hamza Öztürk: Alt komisyon toplantısında plaka tahdidi modeli falan konuşulmadı. Model falan yok. Nasıl bu alt komisyonu boşa çıkartırız, çalışması yapıldı. Belediye yetkilileri bir sonuç çıkmaması için, elinden geleni yaptı. Boşu boşuna toplandık ve dağıldık. Başka hiçbir şey yok.‘Ne olmayacak’ diyorlar. ‘Doğmamış çocuğun boy ölçüsü 170 santim’ diyorlar, ama çocuk daha doğmamış. Belediye işine geldiği zaman ‘5216’, gelmediği zaman ‘10553’ diyor. Oynuyoruz, başka bir şey yaptığımız yok.  Alt komisyonda gündeme getirilen Antalya modeli ile ilgili UKOME kararını okudum. Onların bahsettiği gibi bir model yok. UKOME Kanunu da okudum, orada onların anlattığının tam tersi yazılı. 1998’de, alınmış tahdit kararını, ardından Danıştay kararını da okudum, hepsi elimde…Herhalde bunlar bir başka ülkenin kanunlarına göre karar almaya çalışıyorlar. Önümüzde Sakarya örneği varken, 15 yıl önceki Antalya’nın kararı gündeme geliyor. Bir tuhaflık var ama çözeriz, fazla önemli değil. Onların Antalya modelinde iddiası: şirketlere verilmemiş, sadece esnafa verilmiş. Ama öyle bir durum da yok. Bir tiyatrodur, oynanıyor. Allah, sonunu hayır etsin. Biz, Belediyenin tutumunu anlamıyoruz zaten. Aralık ayında yapılması beklenen UKOME gündemine tahditi almazlarsa, eylem yapacağız. Bunun daha ötesi yok. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Belediye Başkanımıza durumu ileteceğiz. Eğer UKOME gündeminde bu konuyla alakalı karar çıkmazsa, bütün esnaf, ticaret odası, diğer meslek odaları hep birlikte eylem yapacağız. Bu hafta içinde bir basın açıklaması da yapacağız.



İlk defa moralim bozuldu

İSTAB Başkanı Ali Bayraktaroğlu: Toplantı iç açıcı olmadı. İlk defa benim de moralim bozuldu. Yine de umudumu hiç yitirmiyorum. Hala umutluyum ama biraz moralim bozuldu. AKOM’un önünde yaptığımız açıklamada,‘ilk alt komisyonda belediyenin tavrını göreceğiz. Ondan sonra davranışlarımızla, eylem planımızla ilgili bilgi vereceğiz’ demiştik. Şimdi Belediyenin, belki seçimlerin vermiş olduğu güçle doğru orantılı, kendine güveni artmış. ‘Yok öyle olmaz, böyle olur’ gibi bir şeyler söylüyorlar…Tüm taraflar olarak bir araya gelip, bundan sonraki tutumumuzla ilgili bir ortak karar alacağız. Mesafe kat edemezsek insanların inancını yitiririz. Havanda su dövmek durumuna düşmek istemiyoruz. Kararımız net: ‘Aralık’taki UKOME toplantısında, öncelikle tahdit kararını alınız, ondan sonra 20 tane alt komisyon toplantısı yapalım. Yeter ki, sektöre girişler dursun, insanlar ne yapacağını bilsin’dedik toplantıda. Tabii, kararlı olduğumuzu gördüler,‘tamam, halledeceğiz yapacağız’ dediler. Hiçbir zaman,‘hayır reddediyoruz, böyle dememiştik, bunu düşünmüyoruz’ diye beyanda bulunmuyorlar. ‘Çalışıyoruz, hukuki bir sıkıntı olmasın istiyoruz’ diyorlar. Ama artık sektör böyle boş laftan çok, icraat bekliyor, ‘ne yapacaksanız, bir an önce yapın’ diyor. 

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Muzaffer Hacımustafaoğlu ile yaptığımız görüşmede; ‘ilk toplantıda bu konu çözülür’ dedi. Toplantıyı yaptık ama bir karar çıkmadı, üstelik sonuç odaklı bir şey konuşulmadı. Bu da hoş bir şey değil. Sektöre makul mantıklı cevap verememek, gerçekten bizim için kötü. Sektör artık çok ciddi bir şekilde bize diyor ki:‘Bunlar sözden anlamıyor. Her türlü eylem kanallarını açık tutmak suretiyle tepkimizi gösterelim’. Eskiden sadece esnaf arkadaşlarımızdan gelen eylem ve yol kapatma gibi öneriler artık firma sahiplerinden de geliyor. Maddi manevi her türlü desteği göstereceklerini, diş göstermenin gerekliliğini vurguluyorlar. Ancak bizim girişimlerimiz biraz daha demokratik olur, başka türlü kanalları kullanırız. Kamyoncuların yaptığı gibi, yol kapatmak belki bir sonraki aşamada olur. Belediyenin çok net bir şekilde şapkayı önüne koyması lazım, bir daha süre verecek durumda değiliz. ■

Antalya örneği…
Toplantıda Antalya modeli gündeme geldi. Orada, ihale sistemi ile plakaların verildiğini ifade ettiler. Ancak bilmediğiniz bir şey var,‘Antalya’da karar alındığı gün, diyelim 2 bin araba varsa, 2 bin araba birden bedelsiz bir şekilde dondu. Ondan sonra ihale açılıp, ihtiyaç olduğu takdirde para karşılığında ihtiyaç sahiplerine verildi’ dedim. Doğrusu da bu. Orada herkes bir şey konuşuyor, ama kimsenin elinde şöyle bir karar yok. Biz illerin UKOME kararlarını gönderdik, ama maalesef çok ciddiye almıyorlar. Bu sektör verilen sözleri ve yapılanları unutmaz, her platformda hatırlatır. Umudumu yitirmiş değilim. Ankara’ya vekil ziyaretleri yapmayı düşünüyoruz; bize söz veren, takipçisi olacağım diyen, vekil arkadaşlarımız var.
Sonuçta işin özü şu: Umduğumuz gibi bir alt komisyon geçmedi. Hafta içinde toplanacağız ve bir karara varacağız. Eğer orada, demokratik tepkimizi eyleme dönüştürme gibi bir karar çıkarsa, sonuna kadar da bu demokratik tepkimizi göstereceğiz. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159