Servisçiler şölene hazırlanın!

banner113

İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, Pazartesi günü yapılacak UKOME toplantısında tahdit kararının alınmasını beklediklerini söyledi. Öztürk, tahdit kararını Belediyenin de katılacağı bir şölenle duyuracaklarını da açıkladı.

banner114
GÜNDEM 23.10.2015, 10:33 26.10.2015, 12:43 Taşıma Dünyası
Servisçiler şölene hazırlanın!
Taşıma Dünyası, servisçilerin plaka tahdidi beklentilerini tarafların görüşleri ile duyurmaya ve gündemi oluşturmaya devam ediyor. İSTAB Başkanı Ali Bayraktaroğlu, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Orduhan’ın ardından çok özel açıklamalarla İSAROD Başkanı Hamza Öztürk’ün değerlendirmelerini sunuyoruz. 

Endişe etmeyin 
Toplantıların ertelendiğine yönelik servis taşımacılarının endişelerine yönelik açıklamalarda bulunan Başkan Hamza Öztürk, “15 Ekim’de yaptığımız toplantıda şöyle bir karar aldık; Plaka tahdidi nasıl olacak, kime verilecek, kaç kişi alacak, bütün bunların kararını alarak Salı gününe kadar bu işi bitirelim istedik. Yaptığımız görüşmeler sonucunda daha sonra Salı gününe yetişir, yetişmez, toplantı yapalım, yapmayalım gibi konuşuldu. En sonunda bize toplu ulaşım personeli ile müzakere edeceğimiz bir toplantı daha yapalım, seçim öncesinde UKOME toplanacak ve bu karar alınacaktı. Karar buydu” dedi.

Mevcut araçlardan yüksek bir bedel alınmayacak
Servisçiden alınacak paralara yönelik açıklamalarda da bulunan Başkan Hamza Öztürk, şunları söyledi: Biz servisçilerin yüksek bedeller ödeyemeyeceğini ifade ettik. Biz 31 ilde uygulanan plaka tahdidinde alınan paraları biliyoruz. Yüzde 99’u sembolik rakamlar. Yani ‘Belediye bir karar almadık ‘ demedi. Ama öyle uçuk rakamlar da söylenmedi. Bugün gelinen noktada en son bir Sakarya örneği var. 7 bin 500 TL. Bunu da esnaf ödeyemiyor. İstanbul’daki esnafın durumu şu anda zaten. Sakarya’dan Kocaeli’den Bayburt’tan bile çok çok daha kötü. Böyle yüksek paraları bizim esnafın ödemesi mümkün değil. Sıkıntı burada. Belediye bu konuyu görüşüp, karara bağlayacak. Belediyenin verdiği bir rakam yok. Bir şeyler konuşuluyor ama çok büyük rakamlar olmayacak. Biz öyle ümit ediyoruz” diye konuştu.

Plaka tahdidini külfet getirsin diye istemedik
Beklentilerinin Sakarya seviyesinde bir rakam olduğunu dile getiren Başkan Öztürk, “Zaten çok yüksek bir rakamı esnafın ödeyecek kudreti yok. Mazot alamıyor, arabasının bakımını yaptıramıyor. Çoğu arabamızın bandrolden dolayı muayenesi yok. Bu insanlar kredi kartı ile alıyor. Bu insanlara biz plaka tahdidini kolaylık olsun diye istedik. Bize yeni bir külfet getirsin diye plakanın peşinde koşmadık ki. Büyükşehir belediyemizin yetkilileri de herkesi anlayışla karşılayacağız. Bu iş istediğimiz gibi esnafın beklediği gibi sonuçlanacak. Onun için sıkıntı görmüyoruz bu konuda. Evet, plaka tahdidini en çok isteyen sürekli isteyen kurum İstanbul Servis  Araçları Odası’dır. Önceki yıllarda Ticaret Odası, İSTAB hatta belediye bu konuya çok sıcak bakmıyordu. Ama 24 Aralık 2014 te İstanbul Ticaret Odası’ndaki zümre toplantısında orada hep birlikte bir karar aldık. Artık herkes plakayı istiyor. ‘Birlikten kuvvet doğar’ dedik. Bu konuda sağolsun Ticaret Odası başkanımız, İSTAB Başkanımız, komite yetkilileri, birçok büyük firmanın temsilcisi hep birlikte plakayı istediğimizi beyan ettik. Bu konuda da çalışmaları yürüttük. Sonuca da varmak üzereyiz” diye konuştu.

Kim iftira atıyorsa, ispat etsin
 “Ben esnaf arkadaşlarıma şunu söylemek istiyorum; Sabırlı olsunlar açıklamasını yapan Başkan Hamza Öztürk, “Servisçi arkadaşlarımız odalardan veya belediyeden duymadıkları hiçbir şeye inanmasınlar. Kimi bir tane veriyor, kimi vermiyor, kimi büyük paralar gönderiyor. Belediye bir takım avantalar verdik, kimi şeyler var. Biz 25 Mayıs’tan sonra bir sürü araba almışız, belediye bize para vermiş, büyük şirketler para vermiş. Bu iddialara iddia sahipleri ispat etmek zorunda. Ben 25 Mayıs öncesi nasıl biriysem, 25 Mayıs sonrası da aynı biriyim. Araç değiştirmenin dışında ilave aldığım bir araba yok. Onun için kim iftira atıyorsa, onu ispat etsin aksi taktirde bunun bedelini esnafa da kamuoyuna da nasıl ödediklerini göreceğiz” dedi.  
Kimileri bizimle alay ediyordu 
“Kimileri plaka olayını bizden daha çok sahiplenmeye başladı” diyerek açıklamalarına devam eden Öztürk şunları söyledi: Biz plaka dediğimiz zaman esnaf da dahil olmak üzere birçok firma sahibi, belediye bizimle alay ediyordu. Nereden nereye geldiğimiz herkes çok net bir şekilde gördü. 

Şölen hazırlığı içindeyiz
İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, Pazartesi günü alınacak karar sonrasında, kararı şölen havasında açıklayacaklarını söyledi: Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Genel Sekreterimiz, Genel Sekreter Yardımcımız, Toplu Ulaşım Müdürümüz, Daire Başkanımız, herkesin emeği var, herkesin emekleri için teşekkür ediyoruz. İnşallah Pazartesi günü alınacak karar sonrasında, hep birlikte belediyemizin de katılacağı destekleyeceği bir şölen hazırlığına girdik. İnşallah sabrettiğimize değecek. Esnaf da mağdur olmayacak” dedi. 

25 Mayıs’tan sonra kim araç aldıysa tahdit dışında kalacak 
Başkan Hamza Öztürk, 25 Mayıs sonrasında araç alanlara yönelik görüşlerinin hiç değişmediğine dikkat çekerek;  Bu işi sonradan fırsatçı olarak sektöre girenlere hala daha plaka verilmesi taraftarı değiliz. Bu yönde çabamız devam ediyor. İnşallah bu da mutlu bir şekilde bitecek. Onun için kimsenin gözü arkada kalmasın. Biz dün ne konuştuysak bugün de arkasında duruyoruz. Plaka tahdidinin alt detayları bile belli Bu konuda hiç kimseye sıcak bakmıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız şunu söylemedi. 25 Mayıs’tan sonra sektöre kim girerse girsin böyle bir haktan yararlanmasını istemiyoruz. Kabullenemiyoruz böyle bir şeyi” diye konuştu. 

Biz başvurumuzu 26 Mayıs’ta yaptık
25 Mayıs sonrasında hemen 26 Mayıs’ta Belediye ve emniyete yazı yazdıklarını da açıklayan Öztürk, “26 Mayıs’ta bizim yazdığımız yazımız var. “Ciddi bir manada bir kayıt sıkıntısı yaşıyoruz. Sektörle uzaktan yakından alakası olmayanlar, sektöre girmeye çalışıyoruz. Bir tedbir alalım diye bir başvurumuz var” Bunun sonucunda da Büyükşehir Belediye Başkanımızın bir açıklaması var: Biz esnafın taleplerini dikkate aldık. 25 Mayıstan sonra sektöre girenleri böyle bir şeyden istifade ettirmeyeceğiz. Daha sona bunlara yol belgesi verilmedi. Ta ki, 19 Ağustos UKOME kararına kadar geçici bir belge verildi. Bu geçici belgenin UKOME kararında şu ibare vardı; Bu belge müktesep hak içermez, yani belgeyi verdim ama sen hak sahibi değilsin. Onun için bazı esnafımız kızıyor, niye geçici belge verdiler.  Biz bu geçici belgeyi de kabul etmedik. Daha sonra özellikle Gebze ve Tekirdağ’a çalışan arkadaşlarımız oralarda sıkıntı yaşayınca bize müracaat ettiler. Ondan sonra geçici belgeyi verdirdik” dedi.

Mümkünse 5 yıl devir edilmesin 
Plakaların belirli bir süre ile devri konusunda da açıklamalarda bulunan Öztürk, “Mümkünse 3 yıl değil, 5 yıl olsun. Çünkü gerçek manada servis taşımacılığı yapan esnafın plakayı satmak gibi bir derdi yok. Biz bu işi meslek olarak seçtik. Bizim derdimiz çalışıp para kazanmak. Plakadan para kazanmak değil. Fırsatçıların önünü kesmek için 3 yıl olabilir, 5 yıl olabilir. Bu UKOME şartı olabilir. Plakanın verilmesinin usul ve esasları var. Şimdi adam şoförlük mesleğinden geçimini sağlamıyorsa, örneğin kuyumcuysa, inşaatçıysa, şimdi servis işine girmesinin bir tek nedeni var. O da plaka tahdidi ile rant sağlamaktır amacı” dedi.

Kaç kişi tahdit kapsamına girecek, kaç kişi dışarıda kalacak
Başkan Hamza Öztürk, plaka tahdidi kapsamı içine kaç kişinin girebileceğini, kaç kişinin rant için araç aldığına yönelik şu değerlendirmeyi yaptı. Bizim Ticaret Odası ve emniyet ile yaptığımız görüşmelerde tahminimiz 45 bin dolayında bir araç tahdit kapsamına alınacak. Ben rant için araç alanların sayısının 7-8 bin civarında olacağını düşünüyorum. Yani öyle söylenildiği gibi 20-30 bin araba yok. Bize 25 Mayıs sonrasında kayıt olanların sayısı zaten 1000 küsur civarında. Öyle afaki rakamlar 3-5 bin değil” dedi.

Pazartesi karar günü 
İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, son söz olarak; Yoğun bir çalışma süreci ile bu işin sonuna geldik. Artık umduğumuz ve beklediğimiz gibi diğer illerde olduğu gibi plaka tahdidinin Pazartesi günü UKOME gündemine alınmasını bekliyoruz ve biz artık kararın Pazartesi günü çıkmasını bekliyoruz” dedi.  

Yorumlar (20)
tahsin eskiköy 8 yıl önce
Rabbim bu işde hakkıyla emeği geçenlerden razı olsun. Borç gırtlağa kadar dayandı aracın uç taksit içerde iki kere hacizden kurtardım.esnafın helal yoldan ekmeğinizi kazanmaya çalışıyoruz elhamdurullah.fakat sene 2012.yani aracımı aldığım günden beri ya nasib ya sabır diyorum.sabah 05:30. Gece 01:20 de eve gidiyorum ay otuz ful çalışıyorum evimin yolunu unutur oldum.Rabbim önce sana sonra bu işi hakkıyla kovalıyanlara sığınıyorum.saygılar.sabırsızlıkla beklenti deyim. Hangi devirdeyiz evde doğalgazın sökülmüş avukatla gitmiş çatı katında tenekenin içerisinde ateş yakıp üzerinde yemek pişirip ve bundan ailecek mutluluk duyabiliyoruz önce huzur.umudumuz pilakalarımız ve sonrasında herşeyine katlandığımız ekmek teknemizin bize bol ve bereketli kazanç getirmesidir.
Erdal SOLAK 8 yıl önce
Emeği geçen HERKEZE sonsuz şükranlar, vede teşekürler, Bu işi gerçekten evini geçindirmek, ve meslek olarak yapanlar, için OLMASINAda Katkıda bulunmak Lazım, Tekrar emeği geçenlerden Allah Razı olsun teşekürler!!
Dersimli 62 8 yıl önce
Bu iş de en büyük emek siz sağ ladinz sayın Başkan. Deşekķür ederim.
Nazım Kartal 8 yıl önce
Cumhurbaşkanı'mızdan ve tüm emeği geçenlerden Allah razı olsun
İsmail Ataysın 8 yıl önce
Helal olsun başkanım sana
Ali memkeze 8 yıl önce
Boyle guzel sozler Cok duydum sonu olmayan.. insallah bu sefer Hersey 1 kerede de olsa esnafin istedigi gibi olur.
ibrahim sertoğlu 8 yıl önce
Emeği geçenlere teşekkür ederim
Ender selamet 8 yıl önce
Emegi gecen herkese teşekkürler. İnsallah hayırlı sı olur))
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın
banner117
15
açık
banner159