banner69

Servisçilerin ortak görüşü: PLAKA TAHDİDİ

banner113

25 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın servisçilere yönelik plaka tahdidi sözü vermesinin ardından üç ay geçti. Büyükşehir Belediyesi’nin 25 Mayıs’tan sonra güzergah izin belgesi vermeyi durdurması ise sektörde belirsizliğin büyümesine neden oldu. Bu süre içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi plaka tahdidine yönelik bir karar açıklamadı. Yapılan lisanslama önerisi ise büyük tepki çekti.

banner114
GÜNDEM 31.08.2015, 09:36 04.09.2015, 11:26 Taşıma Dünyası
Servisçilerin ortak görüşü: PLAKA TAHDİDİ
DOSYAYI HAZIRLAYANLAR: ERKAN YILMAZ - CANER ÖZCAN

25 Mayıs’tan sonra yatırım yapanlar, belge alamamanın şaşkınlığını yaşıyor. Yatırım yapmayı düşünenlerin bu yatırımlarını ertelemesi de otomotiv pazarına zarar veriyor. İstanbullu servisçiler, bu belirsizliğin getirdiği olumsuzlukları yaşarken okul ücret tarifelerinde beklediğini bulamamanın üzüntüsünü yaşıyor. Yüzde 10 tarifede bir artış bekleyen servisçi yüzde 5 artışın yetersizliğinden şikayet ediyor.

TAŞIMA DÜNYASI “SERVİSÇİ DOSYASINI AÇIYOR” 

Servisçi dosyası İstanbul ile başlıyor

İstanbullu servis esnafının hem plaka tahdidi konusundaki beklentilerini, hem de okul ücret tarifesine yönelik düşüncelerini bu dosya da okuma imkanı bulabileceksiniz. 

Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa (Haftaya...)

Dosyamız İstanbullu servisçi esnafının sorunlarını yansıtmakla sınırlı değil. Gelecek haftaki sayımızda Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa servisçi esnafının talepleri ve sorunları gazetemizde yer alacak.
Tahdit dışında hiçbir öneri kabul görmüyor.

İstanbullu servisçiler tam 3 aydır heyecanlı bir bekleyiş içinde. Yıllardır 28 ilde uygulanan plaka tahdidinin İstanbul’da da hayata geçmesine yönelik çabalarının meyvelerini artık almak istiyorlar.  

*  *  *

25 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın ardından büyük bir umutla “artık oluyor” dedikleri plaka tahdidi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir an önce karar vermesini istiyorlar. 25 Mayıs’tan sonra güzergah izin belgelerinin verilmesinin durdurulması ise sektörde belirsizlik yaratmış durumda. Yeni yatırım yapanlar araçlarına belge alamazken, yatırım yapmayı planlayanlar da yatırımlarını ertelemek durumunda kaldılar. Bu durum sadece servisçileri değil, araç satmak isteyen üreticileri de olumsuz etkiledi. Bütün bu belirsizlikler içinde okul ücretlerine yönelik yeni tarifelerde yayınlandı. 

Taşıma Dünyası olarak “SERVİSÇİ DOSYASI” hazırladık.
İstanbullu servisçi esnafının dışında Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa esnafının da sesine kulak verdik. İstanbul’la birlikte onlarda hem yaşadıkları sorunlar hem de okul ücret tarifelerine yönelik düşüncelerini paylaştılar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin de görüşlerine yer vermek istedik ancak “plaka tahdidi” onlar içinde herhalde henüz ne ve nasıl yapılacağı belli bir konu olmadığı için açıklama yapmak istemediler diye düşünüyoruz. Ancak belediyenin İSAROD yönetimi ile yaptığı görüşme de gündeme getirilen lisanslama önerisi sektörden büyük tepki gördü. 

BELEDİYENİN ÇOK TARTIŞILAN ÖNERİSİ 
Belediye yetkililerinin servisçi esnafına önerdiği lisanslandırma modelinde ise şunlar yer alıyor:  Bu modele göre İBB servis işletmecilerini kategorilere ayırarak lisanslandıracak. Şöyle ki, 5 yıldan fazla servis taşımacılığı yapan esnaflar 1.000,00 TL , 5 yıl dan az servis işletmeciliği yapan esnaflar 5.000,00 TL, 25 Mayıs 2015’ten sonra sektöre girenler 60-70 bin TL lisans ücreti ödeyerek 10 yıl çalışma hakkı satın alacaklar. 10 yıl içinde lisanslar devir edilemeyecek. 10 yıl sonra yeniden bir ücret ödenerek bu şekilde çalışılmaya devam edilecek.

Yorumlar (9)
Burhan özcan 9 yıl önce
Gursel turrizim yonetim kurulu baskani ne zaman IBB BASKANI OLDU ONUN ADINA KARAR VERIYOR. biz servisciler olarak 3 5 tane sirkete neden mahkum ediliyoru bize sahip cikacak allahin kulu yokmu bu istanbulda
Adem Güleş 9 yıl önce
Biz bu arabaları napalım peki satmak istiyoruz satamaiyoruz aus yok napalım şöleni
İsmail kaymak 9 yıl önce
Bekliyoruz
sami aydin 9 yıl önce
Pilaka tahdidinin aksine hic bir sey istemiyoruz
mehmet sağmak 9 yıl önce
Taşımacılık için servis menüsü aldım tüm parami verdim. Üstüne taksimde var fakat çalıştırmiyorlar belgede vermiyorlar mağdurum devletimizden yardım bekliyorum.
Orhan karasu 9 yıl önce
Verilmiş bir söz var Cumhur başkanımızda söz aldı belediye başkanı Kadir Topbaştan şimdi ne olduda bizi oyalıyor ağa babalar ağır basıyor onların. Oyuyla iktidar olurlar buna tehtit diyorsanız tehtit olsun sıkıldım çünkü 1996 altıdan beri bir arpa boyu gidemedim ömrüm borç ödemekle geçti halada ödüyorum kendileri yok piskoteknik yok src yok kamera hemen yasalaştırıyorlar bize geldimi yok
Orhan sale 9 yıl önce
Belediyenin ranti onlemek icin dusundugu uygulama ama yinede plaka tahdidi lazim
servisci 9 yıl önce
Servis aracını eşinin, babasının, kardeşinin, veya bir akrabasının üzerine yapanlar, şimdi tahtit olursa bu araçları kendi üstlerine nasıl geçirecekler. Birde bu gerçek var
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın
banner117
15
açık
banner159