“Şoföre verilen para hak edilmiş paradır”

banner113

Gürsel Turizm Şirket Araçları Müdürü Umut Demircan: Şoförün alması gereken maaşı ve hak ettiği değeri verirseniz, şoför bulmakta sıkıntı çekmezsiniz...

banner114
GÜNDEM 04.06.2018, 10:42 04.06.2018, 10:55 Taşıma Dünyası
“Şoföre verilen para hak edilmiş paradır”
“İyi şoför bulmakta zorluk çekmiyoruz, çünkü bazı şeylerin bilincindeyiz. Siz 200 bin liraya bir minibüs alıyorsunuz ve o aracı bir sürücüye teslim ediyorsunuz. Alması gereken maaşı ve hak ettiği değeri verirseniz, şoför bulmakta sıkıntı çekmezsiniz. Gürsel Turizm’in şoför maaşları sektördeki firmaların hepsinden üstte. Biz çalışanlarımızla birlikte bir aileyiz.” 

1989 yılında kurulan Gürsel Turizm, bugün 6500 araçlık filosu ile okul ve personel taşımacılığı alanının en önde gelen ve günde 270 bin insana hizmet sunan şirketleri arasında. Şirketin filo yönetiminin hem özmal şirket araçları tarafında hem de tedarikçi tarafında nasıl gerçekleştirdiğini merak ettik. Bu konuda da 12 yıldır firmada çalışan 6 yıldır da Şirket Araçları Müdürlüğü görevini yürüten Umut Demircan ile bir araya geldik.


650 şirket aracı 
Sorumluluğunda 650 şirket aracı 725 sürücü bulunduğunu belirten Umut Demircan, görev sürecini şu şekilde anlatıyor: “650 aracın 270’i hafif ticari, 160’ı midibüs, 65’i büyük otobüs, 155’i de binek araçtan oluşmaktadır. Şirket araçlarının insan kaynakları da biziz aslında. Bir kaptan veya araç alınacaksa biz alıyoruz. Görev sürecimiz araç alımından başlıyor, şoför seçimi, işe alımı ve sürücü eğitimleri ile devam ediyor. Şirkete araç  alındığında öncelikle belgeleri hazırlanıyor. Daha sonra OGS, Taşıt Tanıma Sistemleri, kameranın da içinde yer aldığı araç takip sistemleri monte ediliyor. Araç, trafik sigortası, koltuk sigortası ve kaskosu da yaptırılarak hangi projede çalışması gerekiyorsa oraya yönlendiriliyor. Bu araçları koordine eden baş şoförlerimiz var. Raporlamacı arkadaşlarımız var. Araçların verimli kullanılmasını sağlamak ve boş km yapmaması adına takibini yapan, araç yakıtlarını, araç hız limitlerini, yönetmelik değişikliklerini takip eden bir ekibimiz bulunmaktadır. Sahada denetim yapan 7 kişilik ekibimiz var.” Değişim süresi gelen araçlarımızın İkinci el satışları da departmanımız tarafından yapılmaktadır.  

5 bin 900 tedarikçi aracı 
5 bin 900 civarında tedarikçi aracın da Gürsel Turizm bünyesinde hizmet verdiğini açıklayan Demircan, “Bu araçların yönetimine yönelik bölge ofislerimiz var. Bunlar  Gebze, Kartal, Ümraniye, Güneşli ve Beylikdüzü’nde yer alıyor. Hizmet verilen firmalarla ilişkiler merkez ofislerimizden Takım liderleri ve Bölge Koordinatörleri tarafından yürütülüyor. Ortalama her 50  tedarikçi (kiralık) aracı bir proje sorumlusu arkadaşımız  tarafından yönetilmektedir. Ayrıca İstanbul dışında Türkiye'nin bir çok şehrinde özellikle  Samsun, Ankara, Eskişehir, İzmir, Adana, Antalya gibi başlıca şehirlerimizde hizmet vermektedir. 

Tedarikçilerle günlük hak ediş 
Demircan, tedarikçi araçlarla çalışma şekline yönelik bilgilerde verdi: “Bir firmadan iş aldığınızda bu piyasada çok hızlı şekilde duyuluyor. Hemen size başvurular geliyor. Bizde tedarikçiye sefer başına fiyat teklifinde bulunuyoruz. Uygun oluyorsa sözleşmeleri yapılıyor. Günlük hak edişlere göre hizmet süreci başlıyor. Ödemeleri de düzenli olarak yapılıyor. Bizde tedarikçi arabaları şirket araçlarından daha çok kollanır ve daha çok iş yapması sağlanır. 1989 yılından beri bizimle çalışan tedarikçilerimiz var. Hatta baba ve oğul, abi ve kardeş çalışan tedarikçilerimiz var.” 

Sabıka kaydı ve sağlık raporu
Umut Demircan, şirket araçlarına yönelik şoför ve tedarikçi seçimlerinde çok titiz davrandıklarını da belirtti: “Bizimle çalışmak isteyen kişilerin, oluşturduğumuz kriterlere uyum sağlaması da çok önemli. Bir kere kesinlikle sabıka kaydı olmaması gerekiyor.Başvuru sahibinin kimlik bilgilerini şirket avukatımıza veriyoruz. 15-20 dakika içerisinde sabıka kaydı veya kovuşturma süreci var mı öğreniyoruz. Ancak kovuşturma sürecinde kriterimiz yüz kızartıcı bir suç olup olmadığına dikkat ediyoruz. Sabıka kaydını bir kerelik değil bizimle çalıştığı süre içerisinde her 6 ayda bir istiyoruz. Sadece sabıka kaydı değil, sağlık raporları konusunda da çok hassas davranıyoruz. Anlaşmalı olduğumuz özel bir sağlık kuruluşundan ücreti şirket tarafından karşılanarak 6 ayda bir detaylı sağlık raporu istiyoruz. Ayrıca sürücülerin SRC ve psiko-teknik belgelerini de takip ediyoruz. Bu belgelere sahip olmayan bir sürücümüzü bulamazsınız. Bugüne kadar tek bir belge eksiği olan kişiyi şirketimizde çalıştırmadık.” 

Yılda 10 kez eğitim 
Şoför eğitimlerinin Gürsel Akademi bünyesinde yürüdüğünü söyleyen Demircan, “Şirket kaptanları her iki ayda bir ileri sürüş teknikleri, stresle başa çıkma, uykusuzlukla mücadele,  ilkyardım eğitimi, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alıyor. Tedarikçilere yönelikte çalıştıkları proje bünyesinde eğitim veriliyor. Şirket araçları çalışanı da bu eğitimlere katılmak zorunda. Bir şirket şoförü bir yıl içerisinde 10 kez eğitime giriyor. Bu eğitimlerin çalışanlarımızda yarattığı farkındalığı da hizmet süreçlerimizde görüyoruz” dedi.

İyi şoförü biz buluyoruz
Gürsel Turizm bünyesinde 17 yılın üzerinde çalışmakta olan 70 civarında şoförün bulunduğuna dikkat çeken Demircan, herkesin dile getirdiğinin aksine iyi şoför bulmakta zorluk çekmediklerini söylüyor: “Biz bazı şeylerin bilincindeyiz.  Siz 1.2 milyon liraya bir otobüs alıyorsunuz ve bir sürücüye teslim ediyorsunuz. Alması gereken maaşı ve hak ettiği değeri verirseniz, şoför bulmakta sıkıntı çekmezsiniz. Şoför maaşları,bizde sektördeki firmaların hepsinin üstünde. Her ayın birinde maaş avansları, 15’inde kalan kısmı hesaba geçer. Biz çalışanlarımızla birlikte bir aileyiz.” 

Şoförlerin ortak özellikleri
Demircan, 12 yıldır görev yaptığı dönemde hiçbir ölümlü ve yaralanmalı kaza yaşamadıklarını da aktarıyor:“ Bir minibüs şoförü alınacaksa bizim tercihimiz yarım otobüs kullanmıştan yana oluyor. 27’lik kullanacak bir şoför seçimini de büyük otobüs kullanmış kişiler arasından yapıyoruz. Böylece tecrübe kısmını maksimum seviyede tutmaya çalışıyoruz. Şoförlerimizin en önemli ortak özelliği sorumluluk bilinci üst seviyede olmalarıdır.” ■


Erkan Yılmaz, Umut Demircan ile röportajını Gürsel Turizm’in Kartal’daki merkezinde yaptı.

Umut Demircan
Şişli Endüstri Meslek Lisesi motor bölümü mezunu. Beykent Üniversitesi’nde Otomotiv Bölümünü bitiren Demircan, ortaokul döneminden beri hafta sonları ve yazları araba tamircilerinde çalışmış. Önce çırak, sonra kalfa, müşteri temsilcisi ve usta olmuş. Tofaş-Renault servisinde çalışmış. Şişe Cam’da staj yapmış. 2 yıl Iveco da, İETT’de 1,5 yıl kadar çalışmış. Üniversitedeki arkadaşlarının Bursa Tofaş fabrikasında çalışmaya başlaması ile oraya da iş başvurusunda bulunmuş, ancak bu arada Gürsel Turizm’in personel aradığını duyunca iş başvurusu yapmış. Başvuruları iki kurumdan da kabul edilmiş. Umut Demircan’ın, 12 yıl önce tercihi Gürsel Turizm olmuş. Önce araçların bakımını takip etmiş. Daha sonra takım lideri olmuş. 6 yıl önce de şirket araçları müdürlüğüne atanmış, şu an Yönetim Kurulu Başkanına bağlı olarak çalışıyor. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159