TABAN-TAVAN ÜCRET REKABETE AYKIRI

banner113

Pek çok mevzuatta bulunan rekabete aykırı düzenlemeler, en fazla piyasa fiyatına müdahale alanında mevcut. Karayolu taşıma mevzuatı, belediye mevzuatı ve demiryolu ulaştırmasının serbestleştirmesi mevzuatı rekabete aykırılıklar içeriyor. Taşımacılıkla ilgili mevzuatta da rekabete aykırılık, en çok taşıma ücretlerine ilişkin düzenleme yapma alanında bulunuyor.

banner114
GÜNDEM 23.03.2015, 15:35 02.04.2015, 14:06 Taşıma Dünyası
TABAN-TAVAN ÜCRET REKABETE AYKIRI
Rekabet Kurumu’nun 2015 Rekabet Raporu yayınlandı. 18 Mart 2015 tarihinde açıklanan rapor, “Rekabet Politikası Perspektifinden Ülkemiz Mevzuatının Taranması” konusunu işliyor. Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı’nın sunuş yazısını takiben “Mevzuatın rekabet kurallarına uygunluğunun ekonomik büyümeye etkisi” konusuyla başlayan raporda, başka ülkelerle karşılaştırmalar da yer alıyor. İşte rapordan ilginç tespitler:

İncelenen mevzuat
Çalışmada rekabeti sınırlayıcı hükümler bulunma ihtimali belirlenen 48 Kanun, 2 Kanun Hükmünde Kararname, 2 Tüzük, 108 Yönetmelik ve 55 Tebliğ incelendi. Toplamda bu mevzuatlarda 347 adet rekabeti sınırlama ihtimali olan hüküm/ifade tespit edildi. 

En yaygın ihlal
En çok ihlal “fiyat ve üretim miktarı üzerinde kontrol” taraması sonucu “piyasa fiyatına müdahale” alanında görüldü. Bu ve benzeri etki içeren toplam 104 hüküm/ifade olduğu görüldü. 

Taşıma mevzuatı 
Raporda taşımacılıkla ilgili olarak üç mevzuatta rekabeti sınırlayıcı hükümler olduğu belirtildi. Bunlar da pek büyük ölçüde taşıma ücretlerine ilişkin alanlarda. 

Karayolu taşıma mevzuatı 
Bakanlığın kanun kapsamındaki faaliyetlerle ilgili olarak tavan veya taban ücret tarifesi getirebilme yetkisi, fiyata müdahale olarak rekabete aykırı görüldü. 

Belediye mevzuatı 
Belediye ve büyükşehir belediyesi mevzuatlarındaki (UKOME mevzuatı dahil) her türlü toplu taşıma araçlarının, servislerin ve taksilerin bilet ve ücret tarifelerini belirleme yetkisinde aykırılık tespit edildi. 

Demiryolu mevzuatı 
Demiryolu ulaştırmasının serbestleştirilmesi kapsamında özel sektörün faaliyet göstereceği hatlarda sefer sayılarının ve bilet fiyatlarının Bakanlıkça tespit edilmesi düzenlemesi aykırılık teşkil ediliyor. 

Meslek odaları mevzuatı 
Pek çok alandaki mevzuatta rekabete aykırılıkların gösterildiği raporda meslek odalarına asgari ücret tarifesi belirleme yetkisi veren çeşitli düzenlemeler de rekabete aykırı bulundu. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159