Taşımacılar borç ödemek için araçlarını yüzde 1 KDV ile satabilsinler!

banner113

Taşımacılar, 2021 yılı içinde ticari araç satışlarında KDV’nin yüzde 1’e çekilmesini talep ediyor.

banner114
GÜNDEM 04.03.2021, 12:19 05.03.2021, 12:39 Taşıma Dünyası
Taşımacılar borç ödemek için araçlarını yüzde 1 KDV ile satabilsinler!

2021 yılından umutlu olan taşımacılar, mevcut kredilerin faizsiz şekilde 1 yıl veya 2 yıla yayılarak ertelenmesi. Parklarda yatan araçların bakımı için hibe kredi verilmesi. Borç kapatmak için araçlarını satacak taşımacıların yüzde 18 KDV engelinin kaldırılması. 2021 yılı içinde ticari araç satışlarında KDV’nin yüzde 1’e çekilmesini talep ediyorlar. 

Turizm Taşımacıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve SystemTransport Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Arık, 2020’nin taşımacılar için kayıp bir yıl olduğunu belirterek, “2021 yılından herkes çok umutlu. Taşımacılık süreci çok büyük bir ivme kazanmasa da 2020’den daha iyi bir yıl geçirmeyi diliyoruz. Ancak şu bir gerçek, 2020 yılında taşımacılar hem gelir elde edemediler hem de borçlarına yeni borçlar eklemek durumunda kaldılar. Bu süreçte mevcut gelirlerini kaybeden taşımacılar için yeni kredi imkanları sunuldu ancak bunlar da ödenemedi. Şimdi yapılacak olan ilk iş mevcut kredilerin faizsiz şekilde 1 yıl veya 2 yıla yayılarak ertelenmesi. Ardından parklarda yatan araçların bakıma girebilmesi ve mevcut sigortalarının yenilenebilmesi için hibe kredi imkanı verilmesi. Şu anda borçlarını ödemekte zorlanan birçok taşımacı var. Araçlarını satıp borç kapatmak istiyorlar, o zaman da karşılarına yüzde 18 KDV çıkıyor. Kamunun, daha önce yaptığı gibi, 2021 yılı içinde ticari araç satışlarında KDV’yi yüzde 1’e çekmesi çok önemli bir imkan yaratır. Böylece aracını satıp borcunu kapatmak isteyen taşımacılara bir kolaylık sağlanmış olur” dedi. 

Yenilemede indirime gidilsin 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın havayolu sektörünün yanında olduğuna yönelik açıklamalarını olumlu bulduklarını, ancak Bakanlığı karayolu taşımacılarının da yanında görmek istediklerini belirten Arık, “Bakanlığın, havalimanlarındaki işletmelerden kiraların yüzde 50 alınması ve işletmelere iki yıl ek süre verilmesi kararı önemli bir adım. Havayolu sektörüne verilen destekler konusunda bir itirazımız yok. Çünkü biz de havayolu sektörünün iş ortağıyız. Havalimanına gelen yolcuların transferlerini biz yapıyoruz. Ancak bu zorlu süreçte Bakanlığın karayolu taşımacılarının yanında olduğunu da hissetmek isterdik. Bugüne kadar karayolu taşımacılığı göz ardı edildi, ancak bu sektörün ayakta durması ve hizmet verebilmesi desteklerle mümkün. Ticaretin en önemli unsuru karayolu taşımacılarıdır. Bakanlığın bunun bilincinde olduğunu düşünüyoruz. Bugüne kadar bir destek alamasak da bundan sonrası için destekler almak en büyük beklentimiz. 

Yenileme ücretleri de yüksek

5 yılda bir değişim süreci gelen yetki belgelerinde belge ücretinin yüzde 15’i alınıyor. B1 yetki belgesi şu an 272 bin 775 TL, yenileme ücreti ise 40 bin 906 TL. B2 yetki belgesi ücreti ise 196 bin 398, yenileme ücreti 29 bin 459 TL. D1 yetki belgesi ücreti 281 bin 220, yenileme ücreti ise 32 bin 733 TL. D2 yetki belgesi ücreti 180 bin 31 TL, yenileme ücreti 27 bin 4 TL. Belge ücretleri yüksek olduğu için yenileme ücretleri de yüksek oluyor. Herkes, ‘aman canım, 5 yıl için’ diyebilir. Ancak şu anda hiçbir geliri olmayan taşımacı 40 bin TL’lere ulaşan yenileme ücretini ödeyemez. Öncelikle, bu yenileme ücretlerinin yüzde 15 değil, yüzde 5’e çekilmesi ve havayolu işletmelerine sağlanan iki yıl ek sürenin yine bu belgeyi kullananlara da verilmesi yönünde bir talebimiz var. Bakanlığın ve Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu’ndan karayolu taşımacılarının da yanında olduğunu görebilmemiz için bu adımın atılmasını bekliyoruz” dedi. ■

Yorumlar (1)
taşımacı 3 yıl önce
nisan ayında yenileme yaptım yüzde 5 ile ödedim.bir yanlışkık var
banner117
15
açık
banner159