banner69

Taşımacılara ve şoförlere yeni standart

banner113

İstanbul UKOME, taşımacılara ve ticari taşıt sürücülerine yönelik yeni standartlar getirdi.

banner114
GÜNDEM 17.10.2016, 10:26 24.10.2016, 15:44 Taşıma Dünyası
Taşımacılara ve şoförlere yeni standart
ÖZEL HABER: ERKAN YILMAZ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi taşımacılara ve ticari araç sürücülerine yönelik yeni kurallar getirdi. Ayrıca UKOME’de alınan kararla 80 ihlal konusundan oluşan yaptırım cetveli de oluşturdu. Ayrıca alınan kararla hizmet kalitesi taahhütnamesi de imzalattırılacak. 

Taşımacılarda ve şoförlerde aranacak özellikler şu şekilde belirlendi. 

ŞOFÖR ESASLARI 
A-İstanbul UKOME’nin aldığı kararla Toplu Taşıma Aracı (Ticari Taşıt) Kullanım Belgesi uygulamasına geçildi.
1-Kullanacağı taşıta uygun sürücü belgesine sahip olmak.
2-Öğrenci ve personel taşımacılığı için kullanılacak taşıt, minibüs ise 7 yıllık, otobüs ise 5 yıllık sürücü belgesine sahip olmak.
3-Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yer alan Ulusal Meslek Standardına Uygun Taşıt Şoförü Sertifikası sahibi olmak (Sistem altyapısı sağlandıktan sonra istenecek).
4-En az 22 (öğrenci ve personel servis taşımacılığında 26) yaşından gün almış ve 66 yaşından gün almamış olmak.
5-Başvuru sahibi itibariyle 6 ayı geçmemiş resmi kurumlar için sorgulanmış, Adlı Sicil Kaydı olmak (5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 102-103-104-105-109-179/3-188-190-191-227 VE 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 35’inci maddesindeki suçlardan hüküm giymemiş olmak).
6-Son 5 yıl içerisinde bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazalarına karışmamış olmak, alkollü olarak taşıt kullanma ve hız kurallarını ihlal nedeniyle sürücü belgeleri birden fazla geri alınmamış olmak.
7-İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş merkezlerden alınacak, psikoteknik raporu olmak.
8-Taşımacı üzerine kayıtlı Sosyal Güvenlik Belgesi olmak.
9-İlk Sağlık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş merkezlerden her yıl alınacak bulaşıcı hastalıklar ve göz sağlığı ve psikiyatri yönünden (uzman unvanına sahip doktorlardan) sağlık raporu almak.
10-İstanbul’un yol ağı, trafik durumu vb özellikler ile sürüş teknikleri ve davranış psikolojisi konularında yazılı ve sözlü testlerden geçmiş olmak (sistem altyapısı sağlandıktan sonra istenecek).

B-Toplu Taşıma Aracı (Ticari Taşıt Kullanım Belgesi) kullanım süresi iki yıl. Belgeyi haiz şoförler 2 yılda bir eğitim tekrarı yapacaklar. Tekrar eğitim sonrasında 5 defa başarısız olan adaylar 1 yıl süre ile bu belgeye yönelik başvuru yapamayacak.
C-Ticari taşıtlarda çalışacak şoförler için Şoför Hizmet Kalite Puanı uygulamasına geçilecek. Uygulama kapsamında şu hususlar getirildi: 
1-Her şoför için Toplu Taşıma Aracı Ticari Taşıt Kullanım Belgesini ilk alımlarında 100 hizmet kalite puanı tanımlanacak.
2-Karayolunda Ticari Amaçla Taşımacılık Yapan Taşımacı ve Şoförlere Yönelik Kamu ve Trafik Güvenliği Yaptırım Cetveli ve Karayolunda Ticari Amaçla Taşımacılık Yapan Taşımacı ve Şoförlere Yönelik Hizmet Kalite Kesintisi Yaptırım Cetvelinde yer alan ihlallere göre kalite puanı uygulanacak.
3-Yaptırım cetvelinde yer alan hizmet kalite puanları Son Hizmet Kalite Puanı Kesintisi X ihlal tekrar sayısı şeklinde uygulanır.
4-Toplu Taşıma Aracı  (Ticari Taşıt Kullanım) Belge sahibi şoförlerin 100 hizmet kalite puanını doldurduktan sonra sahip oldukları belgeleri 6 ay süre ile askıya alınacak ve eğitim tekrarı sonrasında yapılacak sınav ile yeniden belge alabilecekler  (Kamu ve trafik güvenliği yaptırımına esas olan ihlaller hariç).
5-100 hizmet kalite puanı kesintisini doldurduktan sonra yeniden belge alan şoför ikinci ihlal sınırını aşınca belgesi 12 ay süre ile askıya alınacak.  Eğitim ve sınav sonrası belge alabilecek. 3’üncü ihlal sınırı aşımında bir daha belge alım hakkı kalmayacak. 
6-Yaptırım cetvelinde yer alan hükümlerden ceza alanlar son cezasından itibaren geriye doğru 1 yıl içerisinde ceza almaması durumunda mevcut hizmet kalite puanları silinir.
D-Toplu Taşıma Aracı Ticari Taşıt Kullanım Belgesi İstanbulkart olarak da kullanılabilecek. 
E-Taşıma ve taşıtlarda çalışacak şoförlere bildirimler, belgelerin hazır olması ve denetim ve ihlal sonucu hususlar kısa mesaj SMS, elektronik posta veya yazılı olarak yapılabilecek.

TAŞIMACI ESASLARI 
A-Taşımacılar için “Taşımacı Hizmet Kalite Puanı” uygulamasına geçildi. 
1-Her taşımacıya ilgili izin belgelerini ilk alımlarında 100 hizmet kalite puanı tanımlanacak.
2-Yaptırım cetvelinde yer alan ihlallere göre hizmet kalite puanı uygulanacak.
3-Yaptırım cetvelinde yer alan hizmet kalite puanları Son Hizmet Kalite Puanı Kesintisi, X İhlal Tekrar Sayısı şeklinde uygulanacak.
4- Taşımacılar 100 hizmet kalite puanı kesintisini doldurduklarında ilgili taşıtın izin belgesi 1 ay süre ile askıya alınacak. 2 kez olduğunda ise 3 aylık bir askıya alma, 3 kez olduğunda 6 ay, 4 ve sonrası ise her ihlal geçişlerinden sonra 6 ay süre ile askıya alma uygulanacak (Kamu ve Trafik Güvenliği Yaptırımına esas olan ihlaller hariç).
5-Yaptırım cetvelinde yer alan hükümlerden ceza alanlar son cezasından itibaren geriye doğru 1 yıl içerisinde ceza almamaları durumunda mevcut hizmet kalitesi kesintisi puanları silinecek. 
B-Taşımacı ve taşıtlarda çalışacak şoförlere bildirimler SMS, elektronik posta ve yazılı olarak yapılabilecek. 

TOPLU ULAŞIM DENETİM KOMİSYONU
Gerek görülen hallerde sürekli veya geçici olarak görev yapmak üzere kurulacak komisyon;
1-Ulaşım Daire Başkanı Başkanlığında veya görevlendireceği kişi koordinatörlüğünde TUHİM’den 2, yetki bölgesi kapsamında İl Emniyet Müdürlüğünden 1 veya İl jandarma Komutanlığından 1, Zabıta Daire Başkanlığı’ndan 1, İTO’dan ve İlgili Esnaf Odasından 1 üye katılımı ile oluşan komisyon TUHiM tarafından gerekli görülen hallerde toplanır.
Komisyon belgelerin geri alınması ve ilgili kararı verir. Yaptırım cetvelindeki cezalara yönelik itirazları değerlendirir. Yaptırım cetvelinde yer almayan hususları değerlendirir.  Alınan kararların uygulanması ve denetimi için ilgili denetim ve ilgili birimlere yazılı bilgi verir. 
Taşımacı Hizmet Kalite Puanı/ Şoför Hizmet Kalite Puanı İBB web sitesinden yayınlanacak ve taşımacı ile şoförlerin erişimine açık olacak.
Hizmet kalite puanı ihlal sınırını aşan belgeler online sistemde iptal edilecek. Trafik Zabıtası ve Belediye Zabıtası aracılığı ile geri alınabilecek. 
Taşımacının şoförlük yaptığı esnada yaptırım uygulanması durumunda taşımacılık ve şoförlük yaptırımları ayrı ayrı uygulanır. 
Tüm taşımacı ve şoförlerden Hizmet Kalitesi Taahhütnamesi alınacak.
Hizmet Kalite Puan uygulaması taşımacının izin belgesine, şoförün kullanım belgesine uygulanır. 
Yaptırım uygulanmış belge veya belgelerin TUHİM’e iade edilmemesi halinde Trafik Zabıtası veya Belediye Zabıtası aracılığıyla geri alınır ve online sisteme işlenir. Geri alınmaması durumunda söz konusu belgeler belirlenmiş yaptırım sürecinde yok sayılır.
Öğrenci ve personel servis taşımacılığı yönergesinde yer alan para cezaları bu yönerge ile uygulanacak. 
Hizmet Kalite Puanları şoför sicillerinde yer alacak. 
Esnaf odalarından gelen ihbar, şikayet ve tespit tutanaklarına göre de işlem yapılabilir
Karayolunda Ticari Amaçla Taşımacılık Yapan Taşımacı ve Şoförlere Yönelik Kamu ve Trafik Güvenliği Yaptırım Cetveli
80 madde şeklinde düzenlenmiş durumda. Bunların arasında öne çıkanlar…
Taşımacılık faaliyeti sırasında alkollü olunması durumunda: Taşımacıya yazılı ihtar verilecek. 50 Hizmet kalite puanı kesintisi uygulanacak. Şoförlerin 6 ay süre ile belgeleri iptal edilecek. Tekrarı halinde taşımacının belgesi 1 ay süre ile askıya alınacak. Şoförlerin belgesi 2 yıl süre ile geri alınacak. 3’üncü kez tekrarında taşımacı için 6 ay süre belgesi geri alınır, şoför 5 yıl süre ile belgesi geri alınır.
Toplu Taşım Aracı Kullanım Belgesi olmadan çalışılması halinde Taşımacının belgesi 1 ay süre ile geri alınacak. Şoför belge alana kadar taşıt kullanımından men edilecek. Tekrarı halinde taşımacının 3 ay süre ile belgesi geri alınacak.  Şoför için 4 ay taşıt kullanımdan men, 3’üncü ihlalde taşımacının bir yıl süre ile belgesi alınacak. Şoför için ise taşıt kullanım men edilmesi 1 yıl süre ile olacak. 
Engelli yolcuların, personel veya öğrencilerin taşıma hizmetinin sağlanmaması durumunda taşımacı ve şoförlere 10 hizmet kalite puanı kesintisi uygulanacak. 
Yük taşıma aracı güzergah kullanım izin belgesinde yazılı yükün haricinde yük taşınması halinde taşımacı ve şoför için 25 hizmet kalite puanı kesintisi 
Taşıma faaliyeti konusu dışında başka bir taşımacılık faaliyetinde bulunulması durumunda taşımacıya ve şoföre 5 hizmet kalite puanı kesintisi uygulanacak. 
Yolcu, yaya ve trafikte seyreden diğer araç güvenliğini tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanmak, sefer sırasında kapı veya damper açık gidilmesi halinde taşımacıya 25, şoföre 50 hizmet puanı kesintisi verilecek. ■

İSTANBUL'DA TAŞIMACI VE ŞOFÖRLERE YENİ STANDARTLAR / UKOME KARARI

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159