Taşımacıya hibe kredi verilsin… Araçlar bakıma girsin, sigortaları yapılabilsin

banner113

Yolcu taşımacıları uzun süredir parklarda yatan araçların normalleşme süreciyle birlikte güvenli hizmet verebilmesi için bakıma girmesi gerektiğini, bunun için de hibe kredi verilmesini talep ediyor. Taşımacılar, araçların sigorta dönemlerinin de geldiğini, ancak hiçbir taşımacının şu anda yeni sigorta yaptırabilecek maddi güce sahip olmadığını belirtiyorlar. Taşıma güvenliğinin sağlanabilmesi için hibe kredinin verilmesi çok önemli katkı sağlayacak.

banner114
GÜNDEM 04.03.2021, 12:14 05.03.2021, 12:30 Taşıma Dünyası
Taşımacıya hibe kredi verilsin… Araçlar bakıma girsin, sigortaları yapılabilsin

2020 Mart ayında başlayan pandemi süreciyle birlikte yolcu taşımacılarının büyük bölümü araçlarını parklara çekti. 1 yıldır parklarda bekleyen araçların normalleşme adımlarının atıldığı bu günlerde bakıma girmeleri büyük önem taşıyor. Turizm Taşımacıları Derneği Genel Sekreteri, TOBB Sektör Meclisi Üyesi Turizm Taşımacılığı Komisyon Başkanı ve Mini Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öksüz, pandemi sürecinden yolcu taşımacılarının çok fazla etkilendiğini belirterek, “Bu süreçte taşımacıların önemli bir kısmı araçlarını parka çekti. Turizm taşımacıları ve okul işi yapan servisçiler hiç çalışamadılar, hem gelir elde edemediler hem de var olan borçlarını ödeyemediler. Kamu, bu süreçte yeni kredi verse de alınan krediler borçları kapatmaya yetmedi. Taşımacıların borçluluk seviyesi daha da arttı. Pandeminin başlangıcından bu yana 1 yıl geçti, aşılanma başladı. Herkes önümüzdeki aylara çok daha büyük umutla bakıyor. Normalleşme adımları peş peşe geliyor. Bu kadar süre parklarda yatan araçların tekrar güvenli ve verimli bir şekilde çalışabilmesi için bakıma girmesi neredeyse bir zorunluluk. Ancak gelir elde edemeyen, üstüne borçlarını bile ödeyemeyen taşımacıların araçlarını bakıma sokabilmesi de çok mümkün görünmüyor. Taşımacıların çok büyük bölümü 2021 Ocak pulunu ödeyemedi. Araçların sigorta dönemleri de geldi. Şu an herkes nasıl sigorta yaptıracağını düşünüyor. Bir çözüm de bulunabilmiş değil. Burada kamunun bir adım atarak taşımacıya nefes aldıracak hibe kredi vermesini talep ediyoruz. Bu, çok önemli bir adım olacak. Taşımacılar araçlarını güven içerisinde tekrar hizmete sokabilecek” dedi.

Bakanlık otobüsçünün yanında değil

Bugüne kadar taşımacıların taleplerine yönelik cevap alamamanın üzüntüsünü de yaşadıklarını belirten Mehmet Öksüz, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın havayolu taşımacılığına yönelik destek duyurusunu görünce o sektör açısından mutlu olduk. Çünkü havayolu taşımacılığının bizler paydaşıyız, iş ortağıyız. O sektörün ayakta kalması bizler için de önemli. Bu kararı tabii ki destekliyoruz, ancak üzüntümüzü de belirtmemiz gerekiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu’nun, bugüne kadar otobüs taşımacılığına yönelik herhangi bir açıklamasını, yanında olduğuna dair bir ifadesini görmedik. Sayın Bakanı, karayolu altyapısına yönelik birçok açılış veya çalışmada görüyoruz. Bu yollar bu ülke için yapılıyor. Bu yolları en çok kullanan da biz ticari taşımacılarız. Kaliteli yolların yapılması çok güzel. Ancak bu yollar çok maliyetli. Bu yolun üzerinde araç sürebilmek maliyeti açısından gerçekten cesaret gerektiriyor. Sayın Karaismailoğlu’na yol maliyetlerimizin aşağıya çekilmesi yönünde taleplerimizi birçok kez ilettik, ancak bir cevap bulamadık. Biz artık Sayın Cumhurbaşkanımıza seslenmek ve taşımacıların yaşadıkları zorlukları dikkatine sunmak istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızdan hem taşımacılara yönelik hibe kredilerin verilmesini hem de yol maliyetlerimizin aşağıya çekilmesini talep ediyoruz. Hibe kredi ile hem araçlarımız bakıma girebilecek hem de sigortaları yapılabilecek. Yol maliyetlerinin aşağıya çekilmesi seyahatleri daha da arttıracak” dedi.

Üreticiler desteklemeli…

Kamudan bekledikleri desteklerin yanı sıra araç üreticilerinden de araçların bakımının yapılabilmesini sağlayacak kampanyaları başlatması gerektiğini belirten Öksüz, “Taşımacıya bir destek de araç üreticilerinden gelmeli. Kamu, sektöre destek verdiği anda üreticiler de yapacakları kampanyalarla taşımacılara desteklerini göstermeli. Bir yıldır para kazanamayan taşımacılara çok uygun fiyatlarla kampanyalar hayata geçirilmeli” dedi.  ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159