Ticari araçta KDV indirimi 30 Haziran'a uzatıldı

banner113

31 Mart’ta son bulacak KDV indiriminin süresi 30 Haziran’a uzatıldı. Ticari araçlarda yüzde 18 olan KDV oranı 30 Haziran’a kadar yüzde 1 olarak uygulanacak.

banner114
GÜNDEM 21.03.2019, 12:12 21.03.2019, 14:19 Taşıma Dünyası
Ticari araçta KDV indirimi 30 Haziran'a uzatıldı
Resmi Gazete’de yayımlanan süre uzatımına yönelik karar 1 Nisan’dan itibaren uygulanmaya başlayacak. 1600 cc altındaki motor hacmine sahip ve ÖTV matrahı 70 bin TL altındaki otomobillere uygulanan yüzde 45 oranındaki ÖTV yüzde 30’a ve yine 1600 cc altındaki motor hacmine sahip ve ÖTV matrahı 70 bin TL ile 120 bin TL aralığında olan otomobillere uygulanan yüzde 50 oranındaki ÖTV yüzde ve ticari araçlara uygulanan yüzde 18 oranındaki KDV yüzde 1 olarak uygulanmaya devam edecek.


İndirimlerle daralma daha da azalacak

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, “Kasım ayından itibaren devreye alınan ÖTV ve KDV indirimleri, devam eden 5 aylık süreçte pazar daralmasını azaltıcı bir etki yaratmıştı. Vergi indirimlerinin devam etmesiyle birlikte, daralmanın şiddetinin daha da azalarak iç pazarın 400-450 bin adet aralığında gerçekleşmesini öngörüyoruz. İçinde bulunduğumuz hassas süreçte vergi indirimlerinin ikinci kez uzatılmasının ise, otomotiv değer zincirinde faaliyet gösteren tüm oyuncular için kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz Bizler, seçimden sonra ekonomideki genel gidişatın daha iyi olacağını öngörmekteydik. Seçimlerden hemen önce gelen ÖTV ve KDV indirimlerinin uzatılması kararı bu öngörümüzü daha da kuvvetlendirdi” dedi.  

2019 dengelenme yılı

Otomotiv Distribütörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, yeni düzenlemeyle ilgili yaptığı açıklamada, “İndirimlerin 30 Haziran tarihine kadar devam ettirilmesi yönündeki kararlarını büyük bir memnuniyetle öğrenmiş bulunuyoruz. Bu düzenlemenin devam ettirilmesi ülke ekonomisinde lokomotif sektörlerden Otomotiv Ekosisteminin korunarak geliştirilmesi, küresel otomotiv arenasında sektörümüzün rekabet gücünün devamlılığı ve desteklenmesi adına çok önemli ve tüketicinin otomotiv ürünlerine olan talebini, erişimini de olumlu etkileyen memnuniyet verici bir gelişme. Ülkemizin lokomotif sektörlerinden otomotivin iç pazarın yeniden 1 milyon seviyelerine taşıyacak politikaların geliştirilmesi, güven ortamı ve istikrarın sürdürülebilir kılınması ülkemiz ekonomisi bakımından da değerli. Dengelenme yılı olarak görülen 2019 yılının alınan önlemlerle desteklenmesi geçiş sürecinin kolaylaştırılması ve yarattığı olumlu etki bakımından da kıymetli. Seçim sonrası ekonominin dengelenmesine de olumlu yansımaları olacağı inancındayız” dedi.

Güçlü iç pazar çok önemli

Sektörün güçlü bir iç pazara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca,“ 2018’de iç pazar satışlarımız, bir önceki yıla göre yüzde 35 düşüşle 642 bin adet seviyesinde gerçekleşmişti. Şubat 2019’da ise Şubat 2018’e göre yüzde 53’lik bir düşüş yaşanmıştı. Otomotiv sektörümüzün bugün geldiği noktanın geliştirilmesinde en önemli konu güçlü bir iç pazara kavuşmasıdır. Güçlü bir iç pazarın olmayışı, hem büyümenin hem de yeni yabancı yatırımların ülkemize çekilmesinin önündeki en büyük engeldir. Dolayısıyla, süresi uzatılan vergi indirimlerinin, iç pazara olumlu bir etkisi olacağı kesindir. Ancak bu olumlu katkının sürekliliğinin sağlanması da elzemdir. Avrupa piyasalarında da bir miktar durgunluğun başladığı bu dönemde, yurt içi piyasada böyle bir destek mekanizmasının sağlanmasından umutluyuz” dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159