banner69

Trakya’da D2 sorunu

banner113

Trakya Otobüsçüler Derneği Başkanı Salim Altunhan, A1 belgeli taşımacılar sorunu çözülmeden şimdi de D2 belgeli taşımacıların korsan şekilde taşımacılık yaptıklarını söyledi.

banner114
GÜNDEM 08.02.2016, 10:56 08.02.2016, 15:12 Taşıma Dünyası
Trakya’da D2 sorunu
Ulaştırma Bakanlığının, yıllar önce, A1 belgesi adı altında bir taşımacılık türü icat ettiğini ifade eden Salim Altunhan, “Bu belge türü taşımacılık anlamında birçok soruna yol açtı. Herkes A1 belgesini sağından solundan tutup kevgire çevirdi. A1’in önüne geçilecek derken, şimdi de başımıza D2 sorunu çıktı. A1 belgesinin nasıl kullanılacağı düzenlemelerde belliyken evden eve dolmuşçuluk şeklinde taşıma yapılır hale gelindi. Büyük bir çaba ile A1 belgeli taşımacılı disipline edildiğini düşünürken D2 belgeli taşımacılar ile sorun yaşamaya başladık. D2 belgeli taşımacılar grup taşıması yapması gerekirken, maalesef bölgemizde evden eve, köyden köye yolcu taşımaya başladılar” dedi.

D2 belgeli korsan taşımacılık sorunu 
Trakya Otobüsçüler Derneği Başkanı Salim Altunhan, A1 belgeli taşımacılar sorununu çözmek yolunda verdikleri çabanın aynısını D2 belgeli taşımacılara yönelik başlattıklarına dikkat çekerek, “A1’ler için yetkililer nezdinde yaptığımız girişimler turuna bu sefer D2 belgeliler için başladık. Geçen hafta Trakya Otobüsçüler Derneği yönetimi olarak Edirne ilimizde şehiriçi trafik ve şehir bölge trafik müdürleri ile toplantı yaptık. Aynı sorunu İl Emniyet Müdürüne aktardık. Valiliğe ve jandarmaya da dilekçe verdik. Bu süreçte Belediye Başkanımız ile sürekli istişarelerde bulunduk. 2 Şubat 20016 Salı günü Kara Ulaştırması Bölge Müdürü Sayın Veli Atılgan’ı ziyaret ederek görüşmelerimizin birinci etabını tamamladık.  Yeni atanan Bölge Müdürü Sayın Veli Atılgan’ı tebrik ettik ve sorunlarımızı ilettik” dedi.

Kimse topa girmek istemiyor
Bir karmaşanın yaşandığına dikkat çeken Salim Altunhan, “Yaptığımız görüşmeler bize şu izlenimi verdi: Kimse topa girmek istemiyor, herkes topu birbirine atıyor. Çünkü bu gerçekten illegalin illegali, korsanın korsanı, herkesin gözünün önünde yapılıyor bu işler. Şehiriçindeki trafik de arttı. Tabii, otobüsçü için de bıçak kemiğe dayanmış durumda. Kim bu soruna çözüm bulacaksa bir an önce adım atmalı” dedi.

Kanunsuzluğa dur diyen yok 
Şehirlerarası bir otobüs firmasının Edirne’ye hattı olmadığı halde taşımacılık yaptığını da belirten Salim Altunhan, “Bu firmanın Edirne hattı yok şu anda. Ama yolcularını perperişan edip, Havsa’da indiriyor. Oradan D2 belgeli araçlarla Edirne içine getiriyor. Bu eşyanın tabiatına aykırı, kanunsuzluğun daniskası. Halbuki bu şirketin Edirne Otogarı’nda yazıhanesi olmadığı için Edirne’den bilet kesemez, yolcu alamaz. Ama bu işler demek ki ahbap çavuş ilişkileri ile götürülüyor. Hiç kimse bu kanunsuzluğa dur demiyor. Yasa ve kanun düzenlemesi neden var o zaman” diye konuştu.  

Federasyon başkanlarının dönen tekeri yok 
Otobüsçülerin yaşadığı sorunlara üç federasyonun da çözüm üretemediğine dikkat çeken Salim Altunhan, “Bizim 100’den fazla yerel derneğimiz ve bu derneklerin üstünde de üç federasyonumuz var. Ama bu federasyon başkanlarının hiçbirinin dönen tekeri yok. Onun için lay lay lom. Biz de kamyoncular gibi sesimizi çıkarabilsek, belge fiyatlarımız bile bu kadar fahiş olamazdı. Bizim federasyonlarımız ne iş yaparlar, neden otobüsçülerin yaşadıkları sorunların takipçisi olmazlar” dedi. 

Daha caydırıcı cezalar getirilmeli 
Salim Altunhan, Kara Ulaştırması Bölge Müdürü Veli Atılgan’ın yaşanan soruna yönelik değerlendirmesinin şu şekilde olduğunu açıkladı: “Yanlış diyor tabii. Eleman sayısı yetersiz olduğu için Trakya’ya elaman gönderemediklerinden yakındı. Bizim de elimizde yaptırım gücü yok. Bir düzenleme yapılması gerekliliğini herkes vurguluyor. Bölge Müdürü, belge kapsamı dışında taşımacılık yapanların araçlarının iki ay bağlanması gibi caydırıcı cezaların olmasının bir çözüm olabileceğini ifade etti” dedi.

Sayın Bakan’a çıkacağız… 
Henüz Ulaştırma Bakanlığı’na başvurmadıklarını ancak bu sorunun çözümü olmadığı takdirde Bakanlığa da giderek sorunu ileteceklerini belirten Salim Altunhan, “Bizim federasyonlarımız ‘bir elinde cımbız, bir elinde ayna, umurunda mı dünya’ anlayışı içinde. Bu sorunu da çözemezlerse artık federasyonlardan da bir beklentimiz kalmayacak. Trakya Otobüsçüler Derneği yönetimi olarak Ankara’nın kapısına dayanacağız. Başka çaremiz kalmadı. Sayın Bakan Binali Yıldırım’a diyeceklerini şu sözlerle ifade etti: ‘Bizim anlı şanlı bir federasyonumuz var. Ben de o federasyonda Başkan Yardımcısıyım. Hatta beni İstişare Konseyine aldılar. Ama adı federasyon olan sivil toplum örgütü, sadece özel bir kulüp gibi davranıyor ve çözüm üretemiyor. Edirne Belediyesi de, emniyeti de, jandarması da göstermelik cezalar uyguluyor ve sorun bir türlü çözülmüyor. Onun için biz size geldik’.” 

Artık Yeter Söz Otobüsçünün 
Gürsel Turizm, Efe Tur, İzmit Seyahat ve Öz Emniyet Turizm Yönetim Kurulu Levent Birant’ın D1 belgeli firma sahiplerinin üye olacağı ve yönetiminde yer alacağı bir sivil toplum örgütlenmesinin gerekliliği açıklamasına destek verdiğini ifade eden Salim Altunhan, “Sayın Birant’ın Taşıma Dünyası’na yaptığı bu açıklamayı ve isteğini bütün kalbimle destekliyorum. Otobüsçünün artık harekete geçmesi gerektiğine inanıyorum. Rahmetli Adnan Menderes’in seçim çalışmalarında kullandığı “Yeter Söz Milletin” sloganını “Artık Yeter Söz Otobüsçünün” şeklinde uyarlayarak bir ayağa kalkış mücadelesinin başlamasının gerektiğini düşünüyorum” dedi. ■



Trakya Otobüsçüler Derneği Başkanı Salim Altunhan, Yönetim Kurulu Üyeleri Gökhan Altunhan, Mustafa Sılay ve Tuncay Kastamoni Kara Ulaştırması Bölge Müdürü Veli Atılgan’ı makamında ziyaret ederek, korsan taşımacılarla yaşanan sorunları dile getirdiler. Dönüşte Selimpaşa'da yemek molasıyla yorgunluk giderdiler.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159