Turizm Taşımacısına UBER baskısı

banner113

UBER tartışmaları hem Ulaştırma Bakanlığını hem de belediyeyi harekete geçirdi.

banner114
GÜNDEM 04.06.2018, 09:59 04.06.2018, 10:06 Taşıma Dünyası
Turizm Taşımacısına UBER baskısı
Turizm taşımacıları son yapılan düzenlemelerin şaşkınlığını yaşıyor. 25 Mayıs 2018 tarihinde Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle B2-D2 belgeli taşımacılara yönelik kapsam dışı faaliyetlerinde belge iptaline varan cezalar getirildi. 

İstanbul UKOME’de turizm taşımacılığının esaslarını yeniden belirledi. Alınan kararla turizm taşımalarına yönelik verilen belgelerin kapsam dışı kullanıldığının tespiti halinde belediye, verdiği belgeleri iptal edebilecek.  

YÖNETMELİK NE GETİRDİ?  
B2-D2 yetki belgesi sahipleri taşıt belgelerinde kayıtlı taşıtlarını, kapsamı dışında ve/veya yetki belgesi olmayan gerçek veya tüzel kişilerin faaliyetleri için kullandıramazlar. Buna uymayan yetki belgesi sahiplerine 50 uyarma verilir. Yetki belgesi sahipleri, bir yıl içerisinde ikinci ihlallerinde yetki belgesi iptal edilir. İptal edilen yetki belgesi sahiplerine, 2 yıl geçmeden aynı tür yetki belgesi düzenlenmez.”

İSTANBUL UKOME KARARLARI 
İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi de bir dizi kararlar alarak turizm taşımacılığına yönelik esasları belirledi. 
Yalnızca TÜRSAB Seyahat Acentesi Yetki Belgesine sahip firmalar ile yapılan sözleşmeler kabul edilecek.
Şoför hariç en az 7 yolcunun, önceden planlanmış ve seyahatin başlangıcından bitimine kadar birlikte seyahat etmesi ve bu seyahat listesinin taşıtta bulundurulması esastır.
Taşımacılar grup yolcu olarak taşıyacakları kişilerin isimlerini 12 saat önceden Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün e-rezervasyon sistemine bildirmek zorundadır. Denetimler esnasında rezervasyon sisteminde bulunmayan kişilerin taşınması durumunda Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesi geçersiz sayılacaktır."
Araca ait Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesi iptal edilerek 6 ay boyunca taşımacıya yeni bir turizm taşımacılığı belgesi düzenlenmez. Ayrıca aracı kullanan şoförün Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi 6 ay boyunca askıya alınır.

İkinci kez aynı taşımacının herhangi bir aracıyla amacı dışında kullanım tespit edildiğinde taşımacının tüm Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgeleri iptal edilerek bu taşımacıya 2 yıl boyunca herhangi bir taşımacılık türünde yeni belge düzenlenmez. Ayrıca aracı kullanan şoförün Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi 2 yıl boyunca verilmez. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159