Turizm taşıtlarında yaş sınırı 10 oldu

banner113

Turizm taşıtlarına getirilen sınırlamada geri adım atıldı. İstanbul UKOME’nin turizm taşımacılarına yönelik getirdiği 5 yaş sınırı 10’a çıkartıldı.

banner114
GÜNDEM 02.11.2016, 17:29 09.12.2016, 09:56 Taşıma Dünyası
Turizm taşıtlarında yaş sınırı 10 oldu
İstanbul UKOME’nin 2 Kasım Çarşamba günü AKOM’da yaptığı toplantı gündeminde; turizm taşımacılığında kullanılan araçlara getirilen 5 yaş sınırlaması, servis taşımacılarının ikametgah ile ilgili yaşadığı sorunlar, ile engelli konusu da yer aldı. 

Toplantıda; turizm taşımacılarını büyük sıkıntıya sokan İstanbul UKOME’nin 14 Temmuz 2016 tarihli 5 yaş sınırlaması ile ilgili kararı yeniden ele alındı. Yapılan değerlendirmede turizmde kullanılan taşıtlara yönelik sınırlama ile yaş sınırı 10 oldu.

İstanbul UKOME’nin kararına göre 1 Ocak 2017’den itibaren turizm taşımacılığı alanında 10 yaşın üstünde araç çalışamayacak. Servis taşımacılarına yönelik mevcut taşımacılardan
istenen 3 yıllık ikametgah şartı da kaldırıldı. 

Taşıma Dünyası, getirilen sınırlamanın yanlışlığına yönelik görüşlerere yer vermişti. Dr. Zeki Dönmez, bu sınırlamayı yanlış bulup muayeneden geçen tüm taşıtların kullanılması gerektiğini köşe yazında belirtmişti. İstanbul UKOME’de yapılan değerlendirme ile sınırlamada yeni bir düzenlemeye gidildi.

Belediye kulak verdi

İstanbul Turizm Seyahat Acenteleri Derneği (TUSAD) Başkanı Hasan Bayram: “5 yaş düzenlemesi ile ilgili dile getirdiğimiz sıkıntılara İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri kulak verdi. Belediye yetkilileri ile yaptığımız görüşmede, bu sınırlamanın yanlış olduğunu ve zaten zor durumda olan turizm taşımacılarına büyük zarar vereceğini ifade ettik. Sayın Muzaffer Hacımustafaoğlu’ndan bu sınırlamanın en az 10 yaş olmasını istedik. 2 Kasım 2016 tarihinde alınan karar ile yaş sınırlaması 10 oldu. Bizim talebimize kulak veren İBB Genel Sekreteri Sayın Prof. Dr. Hayri Baraçlı ve Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Muzaffer Hacımustafaoğlu, Ulaşım Daire Başkanı Emre Ayözen ve Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürü Sayın Musa Yazıcı’ya teşekkür ediyoruz.”

Neden turizm taşımacılarına?

Turizm Taşımacıları Derneği (TTDER) Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz: “İBB yetkililerine, yanlış kararı düzelttikleri için teşekkür ediyoruz. Ancak burada çelişkili bir durum var. Ben 10 yaş şartına karşı değilim, ancak turizm taşımacılarına yönelik böyle bir karar alınırken diğer taşıma modlarına yönelik böyle bir uygulamanın getirilmemesini anlamak mümkün değil. Bu tür düzenlemelerde, ilk akla gelen neden turizm taşımacıları oluyor? Neden servis araçlarına, minibüslere, özel halk otobüslerine yönelik böyle bir sınırlama getirilmiyor? Kentiçinde 20 yaşını geçmiş araçlar kullanılırken turizm araçları için neden sınırlama dayatılıyor? Her ülkede okul taşıtlarına yönelik çok sıkı denetleme varken, sıkı kurallar varken, canlarımızı, geleceği simgeleyen çocuklarımızı taşıyan okul araçlarına yönelik neden böyle bir uygulama yok? Ayrıca bu tür kararlar, tüm ülke genelinde uygulanacak şekilde neden alınmıyor? Biz Avrupalı turisti 10 yaş ve altı araçlarla taşırken, neden çocuklarımız daha üst model araçlarla taşınıyor? Turizm taşımacılığı sıkıntı yaşarken, bu sektöre destek verilmesine yönelik projeler, çalışmalar üretilmezken neden hep zorlukların derecesi artırılıyor? Bu sorulara cevap bulmak istiyoruz. Belediye yetkililerinin benim bu sorularıma cevap vermesini bekliyorum…” 

10 yaş sonrası ne olacak

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, çözümü yetersiz bulup 10 yaşı geçen araçların ne olacağını sorarak konuyu sektör meclisine taşıyacağını belirtti. 

ÖTV indirimi…

Toplantıda ÖTV indirimine ilişkin gerekli karar da alındı. Otobüs ve minibüsler için engelli taşımacılığına uygun araç şartı getirilirken, servis araçları bu şartın dışında bırakıldı. ÖTV indirimi bir defaya mahsus kullanılabileceği için engelli yasasında yapılabilecek bir değişiklikten İstanbul Büyükşehir Belediyesi sorumlu olmayacak. ■

Turizm Taşıtlarına 10 Yaş UKOME kararı

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159