Turizm ulaşımcısının yüzde 50 engelini kaldırın

banner113

TÜRSAB Karayolu Ulaşımından Sorumlu Başkanlık Danışma Kurulu Üyesi ve System Transport Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Arık, Koronavirüs sürecinin turizm ulaşımcısına büyük ekonomik kayıplar getirdiğine dikkat çekerek, “Ekonomik kayıplarımız giderek büyüyor. Çünkü iş alamıyoruz. Bunda en büyük etken de yüzde 50 taşıma kapasitesi. Bu karar maliyetleri iki kat artırdı ve gelecek turist için ülkemiz tercih noktası olmaktan çıkıyor. Bir an önce diğer modlarda olduğu gibi yüzde 50 taşıma kapasitesi kaldırılsın” dedi.

banner114
GÜNDEM 25.06.2020, 15:17 25.06.2020, 15:20 Taşıma Dünyası
Turizm ulaşımcısının yüzde 50 engelini kaldırın

1 Haziran ile normalleşme sürecine yönelik adımlar atıldığını ancak turizm ulaşımcısı için hala büyük engeller olduğunu belirten Taşkın Arık, “Daha sağlıklı ulaşım için Koronavirüs sürecinde yüzde 50 taşıma kuralı getirildi. Bizde o süreçte ‘peki tamam’ dedik. Bir an önce de bu sürecin normalleşmesini ve iş hayatımıza tekrar dönüşü umutla bekledik. 1 Haziran ile bu süreç başladı. Ancak turizm ulaşımcısı için koşullar değişmedi. Havayolu, taksi, minibüs, personel servisleri, kentiçi otobüs, feribotlarda yüzde 50 taşıma kapasitesi yok, turizm taşımacılarında bu şart var. Yüzde 50 kapasite ile taşırken sigorta ve vergilerimizi tam olarak ödüyoruz. Köprü ve otoban yüzde 100 maliyet. Gider kalemlerimizde değişiklik olmaz iken gelir kalemimiz şu an tam anlamıyla sıfır. Yüzde 50 taşıma şartı modlar arasında ayrımcılık demektir. Biz TÜRSAB olarak ta gerekli mercilere Ulaştırma, İçişleri, Sağlık Bakanlığı’na bu durumu anlatmak istedik, ancak bize randevu dahi verilmedi” dedi.

Yurtdışından gelene yüzde 50 kapasite şartı yok

İçişleri Bakanlığı’nın 24 Haziran 2020 tarihinde uluslararası yolcu taşımacılığına yönelik yayınladığı genelgenin olumlu olduğunu belirten Taşkın Arık, “Genelgeye göre İran hariç diğer ülkelerin vatandaşları artık ülkemize gelebilecek. Ancak burada önemli olan nokta, ülkemize gelen otobüsteki mevcut kapasitede yüzde 50 şartına bakılmayacak. Allah aşkına bu düzenlemeyi yazan ve bakana onaya götüren bürokratlar ve Sayın Bakanımızdan şunun cevabını öğrenmek istiyoruz; “Bizim suçumuz ne? Uçakta yan yana gelebiliyorlar. Biz onları otele transfere yüzde 50 götürebiliyoruz. Otelde yan yana kalıyorlar. Sadece turizm ulaşımcısının hizmet sürecinde virüs tehlikesimi var? Neden biz burada ayrımcılığa tabi tutuluyoruz? Bunu öğrenmek istiyoruz” dedi.



Sadece biz değil, ülkemizde kaybediyor


“Yüzde 50 kapasite şartı ile sadece yurtiçindeki turizm ulaşımcısı ekonomik kayıp yaşamıyor” açıklamasını yapan Taşkın Arık, “Bundan ülkemizde büyük zarar görüyor. Çünkü Temmuz ayına yönelik şimdi tur paketleri açıldı. Türkiye daha fazla maliyet içerdiği için daha geri planda kalıyor. Acenteler bize sürekli yüzde 50’nin getirdiği maliyeti dile getiriyor. İspanya, Yunanistan bizim önümüze geçiyor. Bizim kaybımızın yanı sıra ülkeninde kaybettiğinin farkına varmalıyız” dedi.

Engeller kalksın, ekonomiye, ülkemize katkı sağlayalım

Taşkın Arık, Ankara’daki karar verici makamların tamamına yazı yazdıklarını ve iletişim içine geçmek için çaba gösterdiklerini belirterek, “Bir an önce lütfen önümüzdeki engelleri kaldırın ve ülkemize, ekonomimize katkı sağlamamıza izin verin. Yoksa daha sonra gelen turisti güven içerisinde taşıyacak turizm ulaşımcısını bulmak mümkün olmayacak. İflaslar yaşanacak” dedi.



 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159