Türkiye’nin ‘toplu ulaşım’ yasasına ihtiyacı var

banner113

Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, Kocaeli Ticaret Odası’nın düzenlediği ‘Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclis Çalıştayı’nda, “Ülkemizin toplu ulaşım yasasına ihtiyacı var” dedi.

banner114
GÜNDEM 29.01.2018, 11:08 29.01.2018, 11:16 Taşıma Dünyası
Türkiye’nin ‘toplu ulaşım’ yasasına ihtiyacı var
Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), sektörlerin sorunlarını tespit etmek, temsilcilerinin de katılımlarıyla çözüm önerileri geliştirmek amacıyla çalıştaylar düzenliyor.  Bu amaçla yapılan çalıştayların 5’incisinde, 17. Meslek Komitesi bünyesinde faaliyet gösteren ‘karayolu yolcu taşımacılığı’ sektörünün sorunları masaya yatırıldı.

Çalıştaya, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, YK üyeleri Halil Baylam, Cafer Kozluca ile Meclis Üyesi Ali Polat ile Meslek Komitesi üyesi Musa Karabalık ev sahipliği yaptı. Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, Tüm Otobüsçüler Derneği (TODER) Başkanı Tahsin Yücefer, TÜRSAB Yedigöller Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Aytekin Şahinbaş, Kocaeli Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt ile sektör temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen çayıştayda Başkan Bulut, sektörün haritasının çıkarılacağını açıkladı.

Rapor yayınlanacak
Başkan Necmi Bulut, KOTO olarak Sektör Meclislerinden daha fazla faydalanma arzusunda olduklarını vurguladı: “Bildiğiniz üzere ülkemizde şehir içi ve şehirlerarası yapılan yolcu taşımacılığının yüzde 90’ından fazlası, yük taşımacılığının ise yüzde 90’ına yakın bölümü karayolu ağırlıklı gerçekleşiyor. Gerek ticaret gerekse sosyal hayatımız için büyük önem arz eden sektörümüzün sorunlarının haritasını çıkartarak takipçisi olacağız.” Çayıştay sonuç raporlarının ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla paylaşılması amacıyla yayınlanacağı da vurgulandı.

Güçlü bir yapı oluşturmalıyız
Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, karayolu yolcu taşımacılığının, havayolu karşısında her geçen gün kan kaybettiğini belirterek, bunun çözümünün ise karayolu taşımacılığındaki maliyetlerin azaltılması ve ‘toplu ulaşım yasası’ olduğunu ifade etti. Sektör temsilcilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesinin sektörün geleceği için hayati önem taşıdığını söyleyen Yıldırım, “STK’ların en zayıf olduğu sektör karayolu taşımacılığı. İşverenler, emekçiler ve aileleriyle birlikte 21 milyon kişiye temas ediyoruz. Kendi gücümüzün farkında olmalıyız. Eğer biz birleşirsek ve güçlü bir yapı oluşturursak açamayacağımız kapı, çıkartamayacağımız yasa yoktur” dedi.

Entegreli ulaşım istiyoruz
Türkiye’nin ulaşımda büyük mesafeler kat ettiğini, özellikle karayolu yatırımlarıyla birlikte yolların daha güvenli ve konforlu hale geldiğini belirten Yıldırım, buna karşın son 10 yılda 7 kat büyüyen havayolu ulaşımının karayoluyla entegrasyonunun sağlanamamasının uzun mesafe firmaları için ‘iflasa sürükleyici’ boyutta olduğunu söyledi. Karayolu ulaşım sektöründe maliyetlerin her geçen gün arttığına ancak doluluk oranlarının azaldığına değinen Yıldırım, “Taşıma sistemleri birbirinden ayırt edilmemeli, hepsinin geleceği birlikte düşünülmeli. Biz hiçbir sektörün gelişmesine karşı değiliz, ama Türkiye’nin ana ulaşım sistemi olarak karayolu taşımacılığının düşünülmesi lazım. Tüm ulaşım sistemlerinin birbirine entegrasyonu ve geleceği için Türkiye’nin ‘toplu ulaşım’ yasasına ihtiyacı var” dedi.

Zorunlu geçişler…
Çalıştayın ikinci bölümünde katılımcılar görüşlerini ifade edebilme imkanı buldu. İzmit - İstanbul seferi yapan otobüslere 3’üncü köprü kullanımının zorunlu tutulması, köprü geçiş ücretinin yüksek olması ve mesafenin uzaması sebebiyle maliyetlerin artması öne çıkan konular oldu. Katılımcılar, ayrıca toplu taşıma araçlarının mazota ödedikleri KDV ve ÖTV oranlarının çok yüksek olduğundan, muayene randevularının geç verildiğinden, köprü geçiş cezalarının yüksekliğinden yakındılar. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159