Ulaşım sektörü iflas etmeden destek verilmeli

banner113

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, "Ulaşım sektörünü iflasa sürüklememek için alınması gereken tedbirler, yapılması gereken destekler var. Ekonominin temel unsuru ulaşım sektörü. Bu süreçte ulaşım sektörüne destekler verilmez ise aksi takdirde salgın sonrasında ayağa kalkmamız mümkün olmayacak” dedi.

banner114
GÜNDEM 28.03.2020, 15:02 28.03.2020, 15:05 Taşıma Dünyası
Ulaşım sektörü iflas etmeden destek verilmeli

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, İçişleri Bakanlığı’nın otobüs seyahatlerine yönelik yeni genelgesini ve mevcut durumu Taşıma Dünyası’na değerlendirdi. Yıldırım, şehirlerarası taşımacılığın tüm taşıma modlarında eşgüdümlü şekilde durdurulması, izin verilen taşımacılığın da çok kontrollü şekilde yapılması çok büyük önem taşıyor. Ulaşım sektörünü iflasa sürüklememek için alınması gereken tedbirler, yapılması gereken destekler var. Aksi takdirde salgın sonrasında ayağa kalkmamız mümkün olmayacak” dedi.




Sayın Bakan ile istişare ettik


İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile otobüs seferlerinin valilik izni ile yapılabileceğine dikkat çeken TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, “Korona virüs salgını çok büyük bir hadise. Bu salgına yönelik önlemler alınıyor, alınmaya devam edecek. Otobüsle seyahatlerin düzenlenmesine yönelik önlemler alındı. Önce kapasitelerinin yarısı yolcu alınması şartı getirildi. Bu süreçte günlük otobüs çıkışı 1300 olan İstanbul Otogarı’nda bu rakam 250’ye kadar düştü. Ancak bu önlemler de yeterli değildi ve yeni genelge yayınlandı. Genelge yayınlanmadan önce İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ile neler yapılabileceğine yönelikte istişare de bulunduk. Sayın Bakana toplu taşımada hızlı önlemlerin alınması ve virüsün yayılmasının önüne geçilebilmesi için bizde önerilerimizi sunduk. Genelge de önerilerimizin de yer aldığını gördük. Yalnız bu noktada Sayın Süleyman Soylu’nun canlı yayında açıklamaları ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları sadece şehirlerarası otobüslerin seferlerinin kısıtlandırıldığına yönelik oldu. Tren ve uçak seferlerine yönelik bir değerlendirme yoktu. Şimdi yeni gelişmele 28 Mart Cumartesi itibariyle de Yüksek Hızlı Tren seferlerinin de durdurulduğunu öğrendik. Uçak seferlerinin de kısıtlandırıldığı yönünde bilgiler var ancak aynen otobüs seferlerinde olduğu gibi zorunlu haller dışında tamemen durması gerektiğine inanıyoruz. Hayattan daha değerli bir şey yok” dedi.

Sokağa çıkma yasağı seçeneği değerlendirilmeli

“Bu süreçte sokağa çıkma yasağının da 14 gün süre ile bir seçenek olarak değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum” diyen Yıldırım, “Sadece 65 yaş üstü vatandaşlarımızın evde durması ile salgını önlemek mümkün değil. Ölümler azaldı ama hastalığın yayılma hızı durmadı. Sokağa çıkan gençlerimiz evdeki insanlara bunu taşıyabiliyor. Bu seçeneğin bir an önce gündeme alınması gerektiğine inanıyorum. 14 gün sonra verilere bakarak yeni kararlar alınabilir. Bu süreçte hayatı dondurmak gerekiyor” dedi.



Sayın Bakan Adil Karaismailoğlu’na başarılar diliyoruz


Ulastırma ve Altyapı Bakanlığı’na Adil Karaismailoğlu’nun atanmasına yönelikte bir değerlendirme de bulunan Mustafa Yıldırım, “ Sayın Bakanımız Cahit Turhan çok önemli görevlerde bulundu. Türkiye’ye çok büyük hizmetleri var. Büyük projelere imza attı. En uzun süre ile Karayolları Genel Müdürlüğü yaptı. Bir görev değişikliği oldu. Sayın Adil Karaismailoğlu’da Altyapı’dan Sorumlu Bakan Yardımcılığı görevinde bulunuyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde de önemli görevlerde bulundu. Bu zor süreçte Sayın Adil Karaismailoğlu’na da başarılar diliyorum. Kendisine her konuda yardımcı olacağımızı belirtmek istiyorum. Karayolu taşımacılık mevzuatının daha da güçlendirilmesi gerekiyor. Sayın Bakandan bu adımları atmasını bekliyoruz. Son dönemde yaşanan sıkıntılar var. Biraz daha katılımcı bir anlayış ile sektörün sorunlarının çözümüne katkı sağlanacağına inanıyoruz” dedi.

Kısa ve uzun vadeli tedbirler

Korona virüs sağlını sürecinde sektörün taleplerini Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a sunduklarını da ifade eden Yıldırım, “ Köprü ve otoyol geçişlerinin ücretsiz hale getirilmesi gerektiğini ifade ettik. Ancak bu adım atılmadı. Zaten şu anda seferlerde durdu ancak virüs salgını sonrasında sektörün yaralarını sarması için çok acil tedbirlerin alınması ve bu tedbirlerin de uzun bir süre devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Otoyol ve köprü geçişleri ya alınmasın, ya da en az yüzed 50 indirimlere gidilsin. Otogar çıkışlarında zaten yüzde 50 indirimler oldu. Kriz sonrasına yönelik kısa ve uzun vadeli tedbirleri almak gerekiyor. Şu anda her sektörde olduğu gibi taşımacılar çok ciddi şekilde mağdur olmuştur. Ulaşım sektörünü iflasa sürüklememek için alınması gereken tedbirler, yapılması gereken destekler var. Aksi takdirde salgın sonrasında ayağa kalkmamız mümkün olmayacak” dedi.
 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159