Ulaştırma Bakanlığı Belgesine sahip çıksın!

banner113

İTO Meclis Üyesi ve TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na çağrıda bulundu: “D2 belgeli taşımacıları, belediyenin ve TÜRSAB’ın insafına niye bırakıyorsun. Bizim hakkımızı kim savunacak, belgeyi bakanlık veriyor, ancak yaşadığımız sorunlarda belgeye sahip çıkılmıyor."

banner114
GÜNDEM 18.10.2019, 10:48 20.10.2019, 14:03 Taşıma Dünyası
Ulaştırma Bakanlığı Belgesine sahip çıksın!
Bakanlığın Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde D2 belgesinin alım şartlarını kolaylaştırmasının korsan taşımacılığı büyüttüğüne dikkat çeken Mehmet Öksüz, “Belge fiyatı 15 bin TL’ye, koltuk kapasitesi 75 adede düştü. Bu durum kontrolsüz bir büyüme getirdi ve korsan taşımacı sayısı arttı. İstanbul UKOME’de servis taşımacısına tahdit getirilirken, turizm taşımacısının önüne engeller konuldu. Okul ve personel tarafında 9+1 araçların çalışmasına izin verilirken, turizm taşımacısının aracı Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün bahçesinde muayeneye sokuldu, güzergah izin belgesi verilmedi. Yol denetimlerinde TÜRSAB kartı soruldu, yok ise ceza kesildi. Camın önüne koyduğumuz TÜRSAB belgesinden 250 lira para alınıyor. Ben TÜRSAB reklamı yapmak zorunda bırakılıyorum. Şimdi Bakanımıza sesleniyorum: Bütün bu zorluklar bize dayatılırken neden siz belgenize sahip çıkmıyorsunuz? Şu anda İstanbul UKOME’nin aldığı karar sonrası 250 bin TL’ye internet üzerinden plaka satışları yapılıyor. Plaka karaborsası oluşmuş durumda. Bir tarafa rant oluşturuldu, biz mağdur edildik. Güzergah izin belgesi dayatılıyorsa bizi de tahdit kapsamına alsınlar o zaman. Bu belge üstelik sadece İstanbul’da dayatılıyor. Başka bir ilde böyle bir uygulama yok. Biz D2 belgemiz varken TÜRSAB belgesi veya güzergah izin belgesi alma zorunluluğunu kabul etmiyoruz. Korsanı yaratan İstanbul UKOME’dir. Bu ne adaletsizliktir” dedi. 

Otobüs yangınlarına çözüm önerisi 

İTO Meclis Üyesi ve TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz
, son dönemde artış gösteren otobüs yangınlarının önlenmesine yönelik de çözüm önerilerini açıkladı: “Firma sahipleri, otobüs yangınları ile ilgili doğruları konuşmuyor. Burada, birinci nokta araçlardaki katalizör sistemlerinin 300 bin km sonrası temizlenmiyor olması. Euro normu ile bütün yakıtta oluşan pislikler katalizörde toplanıyor ve bu temizlik maliyeti 6 bin 500 TL tuttuğu için de bu temizlik yapılmıyor ve yangın çıkıyor. Bir lokantada baca tıkalı mı diye üç ayda bir kontrol yapılırken otobüste bu kontroller yapılmıyor. Bu kontrolün TÜVTÜRK’de yapılması iyi olur.” 

Motor kurye ücretiyle aynı

Uzun yol kaptanlarının motor kuryesi ile eşit ücret almasının çarpık bir durum olduğuna dikkat çeken Mehmet Öksüz, “Kurye 5 bin TL’lik bir motorla 2 bin 500 TL maaş alıyor. 40 kişiyi taşıyan ve kullandığı otobüs 2 milyon TL olan kaptan da aynı ücreti alıyor. Bunun bir şekilde düzeltilmesi ve kaptan çalıştırmanın düzenlenmesi gerekiyor. Sektör artık çalıştıracak kaptan bulamıyor. Bu işi yapan herkes belediyeye geçmek için çaba gösteriyor. Çünkü orada maaş 5-6 bin TL. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159