UND Başkanı Çetin Nuhoğlu: Tedarik zincirinin hakkını veriyoruz ama engeller var

banner113

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu: Hem yetkinlik hem sahip olduğumu teknoloji açısından hem bu konudaki süreçlerimiz açısından tedarik zincirinin hakkını veriyoruz. Ama bizi engelleyen fiyatlarımız, rekabetçi değil. Alt yapımız iyi, gümrüklerimiz de problemimiz var. Gümrüklerde sorun yaşıyoruz. Belge problemi yaşıyoruz. Bekleme problemi yaşıyoruz” dedi.

banner114
GÜNDEM 26.03.2016, 16:34 31.03.2016, 14:41 Taşıma Dünyası
UND Başkanı Çetin Nuhoğlu: Tedarik zincirinin hakkını veriyoruz ama engeller var
HABER: ERKAN YILMAZ

Pegasus Kargo ile İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi işbirliği ile 5. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Konferansı düzenlendi.

Pegasus Hava Yolları Kargo Direktörlüğü ve İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi işbirliği ile düzenlenen 5. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Konferansı Avcılar Kampüsü’nde 23-24 Mart tarihleri arasında gerçekleştirildi. 


Prof. Dr. Abdullah Okumuş, Çetin Nuhoğlu, Mehmet Nane

Konferansın açılış konuşmasını Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Okumuş yaptı. Lojistiğin son 5 yılda Türkiye Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan tüm ulusal ve bölgesel kalkınma planlarında bölgesel gelişmeye katkı verecek en önemli iş kollarından birisi olarak tanımlandığını belirten Okumuş, “2023 yılında Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olması, ihracatın 500 milyar dolara ulaşması planlanıyor. Hedefe giden yolda kritik sektörlerden biri lojistik sektörü. Bu hedeflere ulaşmak için lojistik sektörünün önemli yatırımlara ve dönüşümlere de ihtiyacı bulunuyor. 1999 yılından bu yana ulaştırma ve lojistik alanında eğitim veren fakültemizde lojistik sektörüne nitelikli yöneticiler yetiştirmeye devam ediyoruz. Ülkemizin bölgesel bir lojistik üs olmasına yönelik hedeflerin gerçekleştirilmesine,  lojistik eğitiminin yaygınlaştırılması ve nitelikli insan sermayesi yetiştirmesi için öncü misyonumuza devam etmeye kararlıyız” dedi. 

Bizim işimiz optimizasyon 

Okumuş’un ardından konuşan Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet Nane, “Bizim işimiz optimizasyon. Optimizasyon yaparken bir ürünün başka bir noktaya gitmesi gerekiyor. Lojistik ve hava taşımacılığı, bu süreçte aracılık yapan en büyük iki taşıyıcı kolon. Türkiye merkez olmaya, bu bölgenin lideri olmaya ve 2023 hedefine yürümeye devam ettiği sürece taşımacılık, lojistik devam edecek. Optimizasyon, tedarik zinciri yönetimi ve hava taşımacılığı devam edecek” dedi. 

Bir numara lojistik sektörü 

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Hem yetkinlik hem sahip olduğumuz teknoloji açısından hem de bu konudaki süreçler açısından tedarik zincirinin hakkını veriyoruz. Ama bizi engelleyen fiyatlarımız, rekabetçi değil. Altyapımız iyi, gümrüklerimizde problemimiz var. Gümrüklerde sorun yaşıyoruz. Belge problemi yaşıyoruz. Bekleme problemi yaşıyoruz” dedi ve sektör çekiciliğine yönelik bir anket çalışmasından bilgiler verdi: “Bir numarada lojistik taşımacılık sektörü. Lojistik sektörü büyüyor. Yüzde 15 GSMH payımız var. İhracat hedefli bir kalkınma modelimiz var. Çok önemli katkıları sağlıyor. Hem denizyolu, demiryolu, karayolu ve havayolu ile. Karayollarının payı hala artıyor, ihracattaki rakamımız değer bazında artıyor. Son zamanlarda en çok artanlardan biri de, havayolu. Türkiye’nin ihracatının yüzde 10’unu havayolu ile taşıyoruz. Lojistik sadece kara değil, havası, denizi, (intermodal taşımacılık) trene entegre ederek yapılan taşımadır. Birbirinin tamamlayıcısı olarak bakılıyor. Optimizasyona bakılıyor. En ucuz maliyetle, en kısa sürede teslim edebilirim, temel yaklaşım bu. 2023’te hizmet ihracatının yaklaşık 150 milyar dolarlık hedefinin 60 milyar doları taşımacılıktan gelecek. Bugünkü rakam 14 milyar dolar. Hizmet ihracatı olarak baktığınız zaman bunu başaracak olan iyi eğitilmiş, analitik düşünebilen gençler. Türkiye’nin dünyadaki yerine bakıyoruz; 30’uncu sıraya çıktık. Dünya Bankası her sene ölçüyor. Lojistik yeterlilikte 22’deyiz yani ortalama 30 iken, lojistik yeterlilikte 22’nciyiz. İzleme takipte 19’yuz. Bunlar ortalamanın çok altında olan konular.”

Hükümetin Kalkınma Planında ilk defa lojistiği hedef olarak koyduğunu belirten Nuhoğlu, “Hükümetin açıkladığı öncelikli 25 sektörde 9.sırada taşımacılıktan lojistiğe dönüşümü koydu. 10 yılda buraya gelmek inanılmaz bir şey. İlk defa Lojistik Performans Endeksi 2018 yılında, 15’inci olacağız dendi. MOD dayatmaları, ayrımcı uygulamalar var. Terminalde uzun beklemeler var, bunun sonucu olarak karayolu ile Avrupa’ya taşıma olarak önümüzde engeller var. Türkiye son 10 yılda bu engellemelerle 35 milyar dolarlık ihracat kaybı yaşadı. Lojistik eğitimi konusunda 70’in üzerinde üniversite de çalışma var. Ancak müfredatların uyumunda sorunlar var. Öncelikle bunun çözülmesi gerekiyor” dedi.


Konferanslar devam edecek 

Pegasus Kargo Direktörü Aydın Alpa, Pegasus olarak bu yıl 5’incisini gerçekleştirdikleri Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Konferansı’nı ilk defa bir devlet üniversitesinde yaptıklarını hatırlatarak konferansa gösterilen yoğun ilginin kendisini çok mutlu ettiğini kaydetti. 

Kalite odaklı bir eğitim 

Pegasus Hava Yolları Yer İşletmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Boğaç Uğurluteğin, “Yer işletme bölümü olarak apron hizmetleri, operasyon hizmetleri sunuyoruz. Emniyet, kalite, eğitim biriminde bu hizmetlerin emniyetli ve kalite odaklı bir şekilde verilmesini sağlıyoruz” diye konuşurken Pegasus Hava Yolları Operasyon Kontrol Merkez Müdürü Ümit Kula, havacılıkta her birimin birbiriyle bağlı bir zincir olduğunu belirterek, “Operasyon Kontrol Merkezi olarak, bir uçuşun emniyetli ve ekonomik bir şekilde olmasını sağlıyoruz. Filodaki 69 uçağın nerede olduğunu, uçuşa hazır olup olmadığını, uçuş başladıktan sonra hangi ülkelerde olduğunu takip ediyoruz” diye konuştu. ■



Oturumlar 

Açılış konuşmalarının ardından bir oturum gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yardımcı Doç Dr. Gültekin Altuntaş, IATA Türkiye Azerbaycan ve Tükmenistan Proje Yöneticisi Okan Oğur, Ekol Lojistik Taşımacılık Genel Müdürü Murat Boğ, Borusan Lojistik Uluslararası Taşımacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Savaş Yaşar, Saudi Airlines Cargo Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Rainer Muller ve Lufthansa Cargo AG Türkiye Genel Müdürü Hasan Hatipoğlu birer sunum yaptı.

Konferansın ikinci gününde yapılan oturumda Damco CEO-Doğu Akdeniz Bölgesi Okyay Öztugran, UPS Türkiye Genel Müdürü Ufku Akaltan, Pegasus Hava Yolları Uçuş İşletme Direktörü Aydın Yumrutaş, UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, Omsan Denizcilik Deniz Ticaret Müdürü Umut Uğurlu, Solmaz Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Barlın birer sunum yaptı. ■



Pegasus 10 yılda 128 milyon yolcu taşıdı 


Pegasus Havayolları Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Güliz Öztürk, son 110 yılda 128 milyon yolcu taşıdıklarını, yolcuların yüzde 25’ini 50 liranın, yüzde 68’ini ise 100 liranın altında taşıdıklarını söyledi.  
Pegasus Havayollarının 1990 yılında kurulmuş bir şirket olmasına rağmen, 2005 yılında tanındığına dikkat çeken Güliz Öztürk, “Amacımız lüks olan havayolunu herkes için ulaşılabilir ve kolayca tercih edebilir kılmaktı. Bunu başardık. Türkiye’nin ilk uygun fiyatlı havayolu olarak 2015 yılı sonuna kadar 128 milyon yolcu taşıdık. Bu misafirlerin yüzde 25’ini 50 liranın altında, yüzde 68’ini 100 liranın altında taşıdık. 14 uçaktan, 77 uçağa çıktık.  2015 yılında yurtiçinde ve dışında toplam 22 milyon misafir taşıdık. Pegasus’un büyümesiyle, sektör de büyüdü. Sektörün 2000-2005 yılları arasındaki büyüme oranları yüzde 50’lerdeyken, Pegasus’la büyük bir ivme kazandı. Toplam sektör 2005-2010 arasında yüzde 147 büyüdü. Son 5 yıldaki büyüme ise yüzde 95’lerin üzerinde. Bu büyümeden heyecan duyuyoruz. Bunun önümüzdeki dönemde hem yurtiçi, hem yurtdışı hatlarda devam edeceğine inanıyoruz” dedi. 

33 destinasyon 97 noktada kargo 

Pegasus Kargo’nun faaliyetlerine 2005 yılında başladığını vurgulayan Öztürk, “Bugün yurtiçinde 33 destinasyonun yanı sıra Avrupa, Ortadoğu, Balkanlar’da 97 noktada kargo faaliyetleri sürdürüyoruz. İstanbul Sabiha Gökçen ve Atatürk havalimanlarının dışında İzmir Atatürk Havalimanında kargo operasyonumuz var. Sadece tonaj olarak değil, ciro olarak da artış eğilimini sürdürüyoruz. Verdiğimiz hizmetin nakliye tarafında kabul görmesi başarımızın sırrını oluşturuyor. Hizmetimiz fark yaratıyor ve başarıyı sürekli kılıyoruz. Türkiye’de ve dünyada hava kargoya artan talebe göre planlarımızı yapıyoruz. İstanbul’da 3’üncü havalimanı bu sektöre ciddi bir ivme kazandıracak. Biz de Pegasus Kargo olarak filomuza katılacak yeni uçaklarla hem büyümeye hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi. ■



Aydın Alpa, kendisinin havacılık sektöründe bu noktaya gelmesinde çok önemli paya sahip olan Gürol Yüksel ve Müjdat Yücel’e birer plaket verdi ve teşekkür etti.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159