banner69

Yaz tatili geliyor, İstanbul trafiği ne olacak?

banner113

12 Haziran Cuma Günü başlayacak okul tatilini sadece öğrenciler değil, İstanbul trafiği de iple çekiyor. “İstanbul Trafik Otoritmi” Çalışması verilerine göre, trafik yaz aylarında TEM’de daha sakin oluyor. Azalan trafik faturayı da aşağı çekiyor, İstanbul iki ayda E5’te 18 Milyon TL tasarruf ederken, TEM’de bu rakam daha da üst seviyelere ulaşıyor.

banner114
GÜNDEM 09.06.2015, 15:45 09.06.2015, 15:55 Taşıma Dünyası
Yaz tatili geliyor, İstanbul trafiği ne olacak?
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu ve Başarsoft tarafından her üç ayda bir gerçekleştirilen “İstanbul Trafik Otoritmi” Çalışması, çözülemeyen İstanbul trafiğini analiz ediyor. İstanbul’da ana arterlerde gerçekleşen trafik sıkışıklığı düzeylerini ve dönemler arasında yaşanan farklılıkları belirleyen çalışma, İstanbul’u 112 rotaya karşılık gelen üç koridor üzerinden değerlendirmeye alıyor. Ana Koridor, Doğu-Batı Aktarma Koridoru ve Batı-Doğu Aktarma Koridoru adı verilen bu üç koridor İstanbul trafiğinin % 84’ünü istatistiki olarak açıklıyor. İşte bu koridorlardan yola çıkan çalışma İstanbul trafiğinin en beklenen, “okul tatil olunca trafik rahatlar” beklentisine de açıklık getiriyor. 

Yaz tatilleri E5’ten çok TEM trafiğine nefes aldırıyor 

İstanbul Trafik Otoritmi Araştırma ekibinden Yrd. Doç. Dr. Serkan Gürsoy, yaz tatillerinin İstanbul’da özellikle TEM Otoyolu trafiğine nefes aldırdığını belirtiyor. Kış ve yaz trafik dönemlerini değerlendirmek için 2013 Ekim-Kasım-Aralık ile 2014 Temmuz-Ağustos-Eylül çeyreklerini karşılaştırdıklarını belirten Gürsoy, “Kış aylarında İstanbullu bir sürücü sabah saatlerinde Anadolu- Avrupa yönünde E5 üzerindeyse saat başına 20 dakika, TEM üzerindeyse saat başına 35 dakika kaybediyor. Bu kayıp elbette yaz aylarına yaklaştıkça azalıyor. E5’te saat başına önce 18 dakikaya ve hatta tatil zamanlarında saat başına 15 dakikaya düşüyor. Ciddi bir iyileşme gibi görünmese de böyle büyük bir kentte bu iyileşme bilincinin sağlanması da önemli bir başarı” diyor. 

TEM Otoyolu üzerinde Anadolu-Avrupa yönünde sabah saatlerinde hareket eden bir sürücünün E-5’e göre daha yoğun bir trafiğe denk geldiğini belirten Gürsoy, “E-5’teki sürücüye nazaran TEM’deki bir sürücü saatte 14 dakika fazladan yani 34 dakika bekliyor. Yaz aylarında bu bekleme 18 dakikaya iniyor. Yaz ayları E-5 trafiğinden çok TEM yoğunluğuna olumlu yansıyor. Kentte kalan sürücü E5’i daha çok tercih ediyor” diyor. 

Avrupa-Anadolu geçişlerinde de kurtuluş TEM’de 

Aynı çeyreklerde Avrupa-Anadolu geçişlerinde akşam trafiğini de değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Serkan Gürsoy, “Kışın E5’te Avrupa’dan Anadolu’ya geçen bir sürücü sabahları saat başına 14 dakika kaybederken, akşamları bu kayıp zaman saat başına 22 dakikaya yükseliyor. Yaz aylarında aynı sürücü sabahları saat başına 9 dakika kaybederken, kayıp zaman akşamları saat başına 19 dakikaya çıkıyor. E5’teki zaman kaybı yaz-kış çok da farklı değil” diyor. 

Gürsoy, “TEM’de ise Avrupa-Anadolu geçişlerinde sürücüler kış aylarında saat başına sabah 35 dakika akşam 41 dakika kaybediyor. Yazın ise kayıp zaman sabah 17 dakikadan akşam 22 dakikaya yükseliyor. E5’e kıyasla TEM üzerinde oluşan trafiğin yaz ile kış yoğunluğu birbirinden daha büyük bir fark ile oluşuyor. Yaz aylarında akşam saatlerinde kış ile yaz arasındaki fark sadece E-5 üzerinde 6 dakika iken, TEM üzerinde bu süre 21 dakikaya ulaşıyor. Buradan çıkarılacak sonuç şudur ki, yaz akşamları TEM trafiğine daha çok yarıyor” diyor. 

Tatilciler İstanbul’da trafiğin faturasını da aşağı çekiyor 

E-5 baz alındığında kış aylarında sabah saatlerinde oluşan trafik yoğunluğunun kente günlük faturasının yaklaşık 1 milyon 290 bin TL iken, yaz aylarında bu faturanın günde 975.000 TL’ye düştüğünü belirten Gürsoy, “Yaz aylarında trafik yoğunluğundan kaynaklı olan zarar günlük 314 bin TL kadar azaltmaktadır. Akşam saatlerinde bu kazanım Avrupa-Anadolu yönünde 423 bin TL seviyesine yükselmektedir. Yaklaşık 2 ay bu oranların sürdürülebildiğini düşünürsek temmuz, ağustos aylarında kenti terk eden ya da trafiğe girmeyen kentlilerin İstanbul’un trafiğe bağlı zararını toplamda E-5 için 18 milyon TL azalttığını söyleyebiliriz” diyor. 
TEM değerleri baz alındığında tasarrufun daha da arttığını söyleyen Gürsoy, “İstanbullu sadece TEM’de seyahat ediyor olsaydı, kent yaklaşık olarak günlük 1 milyon TL daha az zarar ediyor olacaktı” diyor. Aynı durum akşam saatleri için söylendiğinde bu 1 milyon 168 bin olarak ortaya çıkıyor. İstanbul sadece TEM’den oluşuyor olsa yaz ile kış arasındaki fark yaz lehine İstanbul’a yaklaşık 1 milyon TL, sabah ile akşam arasındaki fark ise akşam lehine İstanbul’a günlük 168 bin TL daha az zarar ettiriyor olacaktı.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159