Yetki belgelerine ücretsiz 6 ay ek süre verildi

banner113

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne yönelik biz dizi yeni kararlar yayınladı. Yayınlanan yeni yönetmelikle geçerli olan yetki belgelerinin ilk yenilenme sürecinde taşımacılara ücretsiz 6 aylık ek süre verildi.

banner114
GÜNDEM 23.06.2020, 13:43 25.06.2020, 14:56 Taşıma Dünyası
Yetki belgelerine ücretsiz 6 ay ek süre verildi

23 Haziran 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile ayrıca, koronavirüs ile mücadeledeki normalleşme sürecinde, yolculara sıcak ikram yapılmaması, ikram edilen yiyecek ve içeceklerin ‘ambalajlı’ olması şartı getirildi. Bu kurala uymayanlar 2 ihtar ie cezalandırılacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ülke olarak Kovid-19 ile mücadelede başarılı bir performans gösterildiğine işaret ederken, “Bakanlık olarak, salgınla mücadele sürecimizde tedbiri elden bırakmıyoruz. Bunun yanında da karayollarımızda taşımacılık hizmeti veren firmalara desteğimizi sürdürüyoruz. Yayınladığımız yönetmelik değişikliği ile, karayolunda faaliyet gösteren taşımacıların yetki belgelerini ilk yenilenme sürecinde ücretsiz olarak 6 ay uzattık” dedi.



Sıcak ikram olmayacak


Yönetmelik değişikliği ile, otobüslerde yolculara verilen yiyecek ve içeceklerin mutlaka ambalajlı olması ve soğuk olarak ikram edilmesi gerektiğine işaret eden Karaismailoğlu, “Otobüslerdeki ikramların gıda mevzuatına uygun olması, ikram süreçlerinin de Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun yönergelerine tam uyum sağlanması konusunda hassasiyet gösteriyoruz. Tüm bu tedbirlerimizi yolcularımız ve işletmelerimizin sağlığı için yapıyoruz. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, temizlik, maske ve mesafe kuralına tam uyum sağlamak, salgınla mücadele başarımızı artıracaktır.” dedi.

Havalimanı-şehir merkezindeki taşımalarda duraklar mülki amirler belirleyecek

Yönetmelikte ayrıca “Havalimanından şehir merkezine, başka bir şehir veya tersi yöne taşıma yapacak B1 ve D1 yetki belgesi sahibi olan ve havalimanı işleticisi ile yer tahsis sözleşmesi imzalamış olanlar için, yapılacak taşımanın gerçekleşeceği taşıma hattındaki kalkış yeri/noktası, ara durak, indirme/bindirme cepleri ve varış yeri/noktaları, faaliyet yapılacak il/illerin mülki idare amirlerinin izni ile belirlenir” düzenlemesi getirildi. D1 ve B1 belgesiyle havalimanına yapılacak taşımalarda durak belirleme yetkisi valiliklere geçti.

B belgesi özmal yaş şartı 10’dan 12’ye çıktı

Yönetmelik ile B belgelerindeki özmal yaş şartı 10’dan 12’ye çıkarıldı.

C1 ve K2 yetki belgesi U-ETDS bildirimi

C2, C3, K1, K3, L1, L2, N1, N2, R1 ve R2 yetki belgesi sahipleri gibi C1 ve K2 yetki belgesi sahipleri de taşıdıkları ürün tehlikeli madde kapsamında ise hareketten en geç 6 saate kadar U-ETDS sistemine bildirecekler.

R1ve R2 yetki belgeleri

Mevcut R1 ve R2 yetki belgeleri herhangi bir işleme gerek kalmadan taşıma işleri organizatörlüğü yetki belgesiyle değiştirilir.

A2 belgesine taşıt kaydı

A2 belgesine kayıt yapılacak taşıtlar da 8 yaşına kadar 30 Haziran 2020’ye kadar kayıt imkanı verildi. Ayrıca belgeye kayıtlı bulunan 6 yaşından taşıtlar için de 31 Aralık 2021’e kadar taşıt kartı süresi verildi.
 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159