banner69

Yolcu taşımacıları %50 doluluk ile ayakta kalamaz!

banner113

Koronavirus nedeniyle yolcu taşımacılarının büyük bir sıkıntı içinde olduğunu ve çok büyük ekonomik kayıplar yaşadığını belirten İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Turizm Taşımacıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Oksüz, "Yüzde 50 kapasite şartı ile yolcu taşımacıları işini devam ettiremez ve ayakta kalamaz. Şehirlerarası tarifeli, tarifesiz ve personel taşımacılığında aile hekimlerinden sağlık raporunu alanları yüzde 50 şartına bağlı kalmadan taşıyabilmeliyiz" dedi

banner114
GÜNDEM 18.05.2020, 12:24 18.05.2020, 16:14 Taşıma Dünyası
Yolcu taşımacıları %50 doluluk ile ayakta kalamaz!
Koronavirus nedeniyle yolcu taşımacılarının büyük bir sıkıntı içinde olduğunu ve çok büyük ekonomik kayıplar yaşadığını belirten TOBB Sektör Meclisi Turizm Taşımacılığı Komisyon Başkanı, İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Turizm Taşımacıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Oksüz, "Yüzde 50 kapasite şartı ile yolcu taşımacıları işini devam ettiremez ve ayakta kalamaz. Şehirlerarası tarifeli, tarifesiz ve personel taşımacılığında aile hekimlerinden sağlık raporunu alanları yüzde 50 şartına bağlı kalmadan taşıyabilmeliyiz" dedi

İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelge ile yüzde 50 kapasite şartı 1 Ekim 2020 tarihine kadar uzatıldı. Bu karar zaten çok zor günler yaşayan yolcu taşımacılarını büyük hayal kırıklığına uğrattı. TOBB Sektör Meclisi Turizm Taşımacılığı Komisyon Başkanı, İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Turizm Taşımacıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Oksüz, yüzde 50 kapasite şartı ile yapılacak taşımacılık ile sektör mensuplarının ayakta kalmalarının mümkün olmadığını belirterek, "Bu karar tekrar gözden geçirilmeli. Fiyatları artırıldı, otobusçü için fark etmez düşüncesi yalnış. Zaten ekonomik sıkıntı içinde olan insanlar bu fiyatlarla da seyahat etmek istemeyecekler. Birçok insan maddi imkanı olmadığı için de seyahate çıkamayacak. Aracı olanlar da otobüsü tercih etmeyecekler. Buda ayrı bir trafik yoğunluğu ve kaza riski doğuracak. Ayrıca bir aile bütün gün aynı evde 24 saat geçirirken, siz bu aileye yan yana seyahat etme izni vermeyeceksiniz. '1.5 metre ayrı duracaksınız' diyeceksiniz. Aile bireyleri yan yana seyahat edebilmeli. Küçük bir çocuğu siz annesinden nasıl ayırıp yolculuk yapmasını isteyebileceksiniz. Bu doğru olmaz. Yüzde 50 kapasite şartı yerine seyahat edecekler aile hekimlerinden sağlık raporu alsınlar. Eğer biri virüs taşıyorsa zaten onun bulaştırma riski yine olacak. Çünkü otobüs mola verdiğinde birçok yolcu ortak mekanları yine kullanacaklar. Biz araçlarımızda gerekli hijyen koşullarını sağlayalım ve tam kapasite yolcumuzu taşıyalım" dedi.

Personel taşımacılığı 

Bayram sonrasında birçok şırketin faaliyete geçeceğini ifade eden Mehmet Öksüz, personel taşımacılığı tarafında şu unsur mutlaka dikkate alınmalı; "Biz tanımlı yolcuyu taşıyoruz. Yani kimi taşıdığınızı biliyoruz. Burada kontrollü bir yapı var. Personelde sağlık raporunu şirkete sunsun ve biz tam kapasite yolcumuzu taşıyalım. Yüzde 50 kapasite şartının taşımacılara getireceği maliyet hesaplandı mı bunu da merak ediyoruz. Bu süreç taşımacıyı bitirir" dedi.

Herkes ortak kararla hareket etmeli

Yolcu taşımacılIğı alanındaki tüm federasyon ve dernek başkanlarına çağrıda bulunduğunu belirten Mehmet Öksüz, "Yüzde 50 kapasite şartı kararının yeniden gözden geçirilmesi için ortak bir kararla İçişleri Bakanlığı'na başvurmalı ve 'Bu süreç taşımacıları bitirir' demeliler" dedi. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159