Yolcu Taşımacıları TBMM’de

banner113

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde toplandı.

banner114
GÜNDEM 28.11.2016, 09:31 28.11.2016, 17:30 Taşıma Dünyası
Yolcu Taşımacıları TBMM’de
23 Kasım Çarşamba günü TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu ile TOBB Sektör Meclisi üyeleri bir araya geldi. Gazetemiz yazarı, Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’nın öncülük ettiği toplantıda karayolu yolcu taşımacılarının yaşadığı sorunlar gündeme geldi. 

Toplantıya Sivas Milletvekili Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Habip Soluk, Komisyon Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Komisyon Üyesi İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, komisyon üyesi milletvekilleri, Ulaştırma Bakanlığı bürokratları, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı yetkilileri, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Orduhan, Meclis Üyesi Levent Birant, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, TOFED Başkanı Birol Özcan, Genel Sekreter Mevlüt İlgin, UATOD Başkanı Mehmet Erdoğan, Uluslar arası Otobüsçüler Derneği (ULOD) Başkanı Hasan Kurnaz,  Turizm Taşımacıları Derneği (TTDER) Başkan Yardımcısı Şevket Ak, TÖHOB Başkanı İsmail Yüksel, Genel Sekreter Onur Orhon, İSTAB Başkanı Ahmet Karakış, İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sultandağı Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve Kaptanlar Kulubü Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Kemal Karayormuk ile sektör meclisi üyeleri katıldı. 

Ilıcalı öncü oldu 
Milletvekili seçiminden önce üyesi olduğu TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisinin sorunlarını yakından takip eden Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı,  gerçekleştirilen son Sektör Meclis toplantısında alınan karar gereği, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi ile TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunu, TBMM yerleşkesinde bir araya getirdi. 

Geniş katılımlı oldu 
Sektörün yaşadığı sorunların, teknik, idari ve yasal olarak gruplandırılabileceğini belirten Ilıcalı, gerçekleştirilen toplantıya başta UDH Bakanlığı olmak üzere, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı gibi kurum ve kuruluşlardan da yetkilileri de davetli olarak katıldı. Toplantı, TBMM dışından da katılanlarla, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunun en geniş katılımlı toplantısı olarak tarihe geçti. 

Toplantıda, yolcu taşımacılığı sektörü ile ilgili yer alan mevzuatta bulunan çelişkiler, özel halk otobüsleri, Ulaşım Koordinasyon Merkezlerinin karayolu yolcu taşımacılığı sektörü mağdur eden kararları, şehirlerarası otobüslerin Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanma zorunluluğu, otoyol ve köprü kullanımına ilişkin yüksek maliyetler ile mevzuatlar hazırlanırken sektör temsilcilerinden görüş alınmaması ve değerlendirilmemesi konuları görüşüldü.

Sorunların çözümü 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, sektörün sorunlarının çözümü için bütün tarafların aynı masa etrafında bir araya geldiğini belirterek,  yaşanan sorunların yasal çözümü için Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunun görüş ve desteğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Kamu kurum ve kuruluşlarının da toplantıya katılımlarının önemli olduğunu belirten Ilıcalı, gerek özel sektör tarafında gerekse de kamu tarafında yaşanan teknik ve idari sorunların ifade edilmesini istedi.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Bülent Karakuş, TBMM’de meclis toplantısı gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti ifade ederek, karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün uzun süredir çözülemeyen sorunlarının, TBMM çatısı altında gündeme getirilmesinin, milletvekillerinin de desteğiyle çözüme kavuşacağına inandıklarını belirtti.
 
Karakuş, sektörün kendi kendini demokratik bir ortamda yönetebilmesi amacıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın bazı yetkilerinin TOBB’a devredilebileceğini, böylelikle sektör meclisini icracı bir yapıya kavuşturabileceklerini ifade etti.

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım ise sektörü zor durumda bırakan birçok sorunun yaşanmakta olduğunu, bunların çözümü için her platformda yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirtti.
 
Yıldırım, sektörün lojistik sektöründeki koordinasyon kurulu gibi danışma kuruluna, hem de sektör meclisinin icracı yapıya kavuşturulmasına ihtiyacı olduğunu ifade etti.
 
Meclis Başkanı Yıldırım, yolcu taşımacılığı sektörü ile ilgili yer alan mevzuatta bulunan çelişkiler, özel halk otobüsleri, Ulaşım Koordinasyon Merkezlerinin karayolu yolcu taşımacılığı sektörü mağdur eden kararları, şehirlerarası otobüslerin Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanma zorunluluğu, otoyol ve köprü kullanımına ilişkin yüksek maliyetler ile mevzuatlar hazırlanırken sektör temsilcilerinden görüş alınmaması ve değerlendirilmemesi konularını, komisyon üyelerine anlattı.
 
Yıldırım ayrıca, 2017 yılı içerisinde yolcu taşımacılığı şurası ve çalıştayı gerçekleştirmek üzere komisyon üyelerinin desteğini talep etti.
 
İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi de, karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün sorun ve çözüm önerileri için toplanmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederken, kamunun mevzuat düzenlemelerini gerçekleştirirken mutlaka özel sektörden görüş almaları gerektiğini bildirdi.
 
Yedekçi, sadece görüş almalarının da yeterli gelmeyeceğini, aynı zamanda alınan görüşlerin de değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
 
Sivas Milletvekili ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Mehmet Habib Soluk da sektörün sorunları ile uzun zamandır yakından ilgilendiğini, hükümet tarafından karayoluna verilen ilginin, gerçekleştirilen yatırımlardan da anlaşılabileceğini ifade etti.
 
Soluk, toplantıyı gerçekleştirirken somut kararlar alınması gerektiğini, ancak bu şekilde bu gibi toplantılardan fayda sağlanabileceğini bildirdi. Soluk, 2017 yılında yolcu taşımacılığı şurası ve çalıştayı gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu, bu konuda destek verebileceklerini açıkladı

Toplantıda TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım tarafından Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Raporu sunuldu. Raporda iki ana bölüm yer aldı. 

- Ulusal Ulaşım Kimliği ve Ulaştırma Ana Planı ihtiyacı, 
- Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sorunları ve Yolcu Taşımacılığı Konseyi Kuruluş talebi   

SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ


TOBB Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi IX. Sektörel Ekonomi Şurası 5 Sorun ve 5 Çözüm Önerisi de bu başlık içerisinde yer aldı. 

SORUN 1
Yolcu taşımacılığı sektöründeki değişim ve dönüşümün yarattığı yeni talepleri karşılayacak, ulaşım sistemleri arasında entegrasyonu ve dengeleri sağlayacak altyapı, işletme ve mevzuat yetersizliği…

Çözüm Önerisi
Ulaşımdaki kaynak israfını önlemek, kapasite kullanımı ve verimliliği artırmak hız, konfor, ekonomi ve güvenlik taleplerini karşılamak, sistemler arası entegrasyonu sağlayacak altyapı, işletme ve düzenlemeleri katılımcı bir anlayışla çözüme kavuşturmak için TOBB Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisinin katılımı ile "Toplu Ulaşım Yasası" çıkarılmalı ve "Ulusal Ulaşım Kimliği" oluşturulmalı,

UDH Bakanlığı tarafından karayolu yolcu taşımacılığının sorunlarının çözümü için 2017 yılı ilk yarısı içinde yolcu taşımacılığı şurası veya çalıştayı gerçekleştirilmeli,
Ulusal ulaşım sisteminin önemli bir halkası olan otogarların, diğer taşıma sistemleri ile entegrasyonu sağlayacak şekilde konumlandırılması, sektör ihtiyaçları ölçüsünde projelendirilmesi ve yapım işletim süreçlerinin DLH kapsamında değerlendirilerek, UDH Bakanlığı kontrolünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilgili yerel yönetim ve mesleki STK’ların katılımı ile yapılmalıdır.

SORUN 2
Karayolu yolcu taşımacılığı yapan şirketlerin kurumsallaşamamaları ve hizmet ihracatı gerçekleştirememeleri…

Çözüm Önerisi 
• 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve ilgili yönetmelikte yük taşımacılığı bölümündeki "Taşıma İşleri Organizatörü" düzenlemesi, “Yolcu Taşımacılığı Organizatörü” olarak yolcu taşımacılığına uyarlanmalı,
• “Yolcu Taşımacılığı Organizatörü”nün, getirilecek yükümlülük ve sorumluluklar çerçevesinde birçok taşıma türü arasından yetki belgesi almış taşımacı kabul ederek, kendi nam ve hesabına taşıma yaptırarak ve fatura düzenleyerek, kombine taşımacılık yapmaları sağlanmalıdır. 

SORUN 3
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na “Özel Halk Otobüsü” tanımının olmaması…

Çözüm Önerisi 
2918 sayılı Kanunu’na “Özel Halk Otobüsü” tanımı eklenmelidir. 
  
SORUN 4
Ulaşım Koordinasyon Merkezleri (UKOME) kararlarının ulusal mevzuat ile çelişmesi ve sektörde mağduriyete yol açması…

Çözüm Önerisi
• UKOME yapısı içinde sektöre temsil ve görüş belirtme imkânı tanınmalı,
• Turizm taşımacılığında kullanılacak taşıtların 0-5 yaş aralığında olması kararı yaş sınırı olmaksızın kaldırılmalı, 
• İstanbul’da, servis araçları için plaka tahdidi uygulamasına geçilerek sektörün beklentilerinin gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.

SORUN 5
Şehirlerarası yolcu taşımacılığı sektörünün otoyol ve köprü kullanımı zorunluluğu nedeniyle karşı karşıya kaldığı maliyetler…

Çözüm Önerisi
• Boğaz geçiş bedeli, tüm köprülerden geçiş yapan taşıtlara orantılı olarak dağıtılmalı,
• Şehirlerarası otobüslerin, eskiden olduğu gibi Fatih Sultan Mehmet Köprüsünü kullanmaları sağlanmalı,
• Osmangazi Köprüsü geçiş ücretleri makul düzeylere çekilmeli,
• Köprü ücretlerinin makul düzeye indirilmesi için, köprü müteahhitlerinin, köprü işletme sürelerinde uzatıma gidilmelidir.

TOFED’in özel sunumu
TOFED Başkanı Birol Özcan da İstanbul Otogarı’nın işletme süresinin uzatılması, sorunlarının giderilmesi ve sektörün durumu üzerine bir sunum yaptı. 

Çalıştay yapılması kararı alındı 
TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi üyelerinin söz alarak sorun ve önerilerini paylaştığı toplantı 2017 yılının ilk yarısında, tüm ulaştırma sektörlerinin yolcu taşımacılığını kapsayacak şekilde bir çalıştayın yapılması ile sonuçlandı. 

Toplantı sonunda Komisyon üyeleri ve TOBB Sektör Meclisi Üyeleri bir araya gelerek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Mustafa Yıldırım: TBMM tarihinde bir ilk


Mevlut İlgin: TBMM komisyonu sektörle buluştu





Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159