Uçak biletlerinde tavan fiyat 299 lira

banner113

Uçak biletlerine tavan fiyat uygulamasına ilişkin sektör temsilcilerinin gönüllülük itibariyle aldıkları karar gereği en pahalı uçak biletinin 299 lira olacağı bildirildi.

banner114
HAVAYOLU 02.12.2013, 15:52 02.12.2013, 16:33 Taşıma Dünyası
Uçak biletlerinde tavan fiyat 299 lira
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Zorunlu değil, gönüllü olarak yarın itibarıyla (iç hatlarda) en pahalı ekonomi (uçak) bileti 299 lira olacak. En pahalı diyorum, bunun altında uçanlar da olabilir. Ona bir itirazım yok. Onlar tamamen kendi verecekleri kararlardır" dedi.

Yıldırım, uçak biletlerine tavan fiyat uygulamasına ilişkin düzenlediği basın toplantısı öncesi Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi ve THY Genel Müdürü Temel Kotil'in de aralarında olduğu Atlasjet, Borajet, Pegasus, Onur Air ve Sunexpress yöneticileriyle bir araya geldi.

Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yıldırım,  Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün bir süredir sektör temsilcileriyle bir araya gelerek uçak bilet fiyatlarına yönelik değerlendirmelerde bulunduğunu söyledi.

Vatandaşların yakın zamana yönelik bilet alışverişlerinde fiyatların artmasına yönelik şikayette bulunduklarını belirten Yıldırım, konuya ilişkin ortak bir noktaya ulaştıklarını ifade etti.

Yıldırım, Türkiye'de 11 yıldır havacılığın serbestleşmesiyle havayolunun halkın yoluna dönüştüğünü dile getirerek, 2 merkezden 26 havaalanına  uçuş yapılırken bugün 7 merkezden 52 havalimanına tarifeli sefer yapıldığını, uçuş yolunun da 44 bin 500 kilometreden 61 bin kilometrenin üzerine çıktığını kaydetti. 

Dış uçuşlarda varış sayısının da 78'den 230'un üzerine çıktığını bildiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Dünyada havacılık büyümezken, hatta bazı yerlerde küçülürken Türkiye'de büyümesi iki haneli oranlarda devam ediyor. Bu seneki büyümemiz yüzde 15'in üzerinde. Bazı yerlerde yüzde 30'u bile buluyor. Aynı şekilde hava kargoda da ciddi artış var. 890 bin tondan 2,5 milyon tona bugün erişmiş bulunuyoruz. 2002'de yıllık 530 bin uçak trafiğimiz vardı. Bugün 1 milyon 373 bin uçağa çıktık. Bu da büyümenin ne kadar çarpıcı bir şekilde geliştiğini gösteren en açık kanıt. 2002'de hava sahamızda bin civarında uçak olurdu. Şimdi Atatürk Havalimanında günde 1300 uçağa erişiyoruz. Toplam hava sahamızdaki uçak sayısı 4 binin üzerine çıkmış durumda. Bu sene ülke nüfusu kadar iç hatlarda uçuş gerçekleşmiş olacak. Yani 76 milyonu aşmış olacağız. Toplam iç dış hatlarda da 150 milyonu aşacağız."

11 yılda 16 milyon vatandaşın ilk defa uçakla seyahat etmenin konforunu yaşadığını dile getiren Yıldırım, sektörün cirosunun 2 milyar dolardan 17 milyar doların üzerine çıktığını belirtti.

En pahalı hizmet olmayan hizmettir

Yıldırım, geçen yıl 600 bin vatandaşın 50 liranın altında bilet fiyatıyla uçtuğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Toplam uçuşların yüzde 28'i yani üçte birinden azı 100-150 lira arasında bilet aldı. Toplam yolcuların yüzde 15'i de 150-200 lira arasında bilet alarak uçtu. Yüzde 11’i 200-250 arasında bilet alarak uçtu. 300 liranın üzerinde bilete para ödeyen toplam yolcu sayısı yüzde 1,5. Öyle görüldüğü gibi biletler astronomik falan değil. Hepsini bir arada düşündüğünüz zaman 300 lirayı geçen sadece yüzde 1,5. 76 milyon uçuş olursa bu sene 1 milyonun altında uçuş için 300 liranın üzerinde ödeme yapıldı. Şu ana kadar vergiler de dahil, acente parası da dahil vatandaşın cebinden çıkan para ortalama 150 lira. Ortalama fiyat 150 lira. Vatandaş uçak bileti için ortalama 150 lira ödedi. Bunun hepsi şirketlerin eline geçmiyor. Bundan acente komisyonu, vergi, yakıt, personeli düşüyor. Kalırsa üç beş kuruş onların eline kalıyor. Burada önemli olan hizmettir. Hizmette herhangi bir zafiyet olmaması için hizmet kalitelerinin çok da aşağıya düşmemesi için 'şu kadar fiyatın altında uçun' demek akıllıca olmaz. En pahalı hizmet olmayan hizmettir. Uçak gitmiyorsa ne kadar ucuz uçulursa uçulsun hiç kimse onunla ilgilenmez."

Serbest piyasanın gereği

SHGM, Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) ve havayolu işletmelerinin bir karara vardıklarını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Gönüllülük bazında, zorunlu değil, gönüllü olarak yarın itibarıyla en pahalı ekonomi bileti 299 lira olacak. En pahalı diyorum, bunun altında uçanlar da olabilir. Ona bir itirazım yok. Onlar tamamen kendi verecekleri kararlardır. Ama hepsinin ortak mutabakata vardığı ölçü budur. 299 lirayı ne zaman alırsanız alın bileti. Sınırlama da yok, isterseniz 3 ay önceden alın belki daha ucuz olur, ama seyahate saatler kala, günler kala da alsanız yine 299 lirayı geçmeyecektir. Bu ne demektir, 299 liraya da, 50 liraya da bilet var."

Bakan Yıldırım, serbest piyasanın gereğinin bu olduğunu ifade ederek, vatandaşın ne pahasına olursa olsun bu hizmeti almasına gönüllerinin razı olmayacağını vurguladı.

Havayolu işletmelerinin de kendileriyle aynı gayeyi taşıdıklarına işaret eden Yıldırım, "Bugün gelinen nokta  gayet tatmin edici bir noktadır. Vatandaşımızın daha güzel hizmet, daha kaliteli ve makul, ekonomik şartlarda hizmete erişmesi için baştan beri yapıcı tutum gösteren bütün havayolu şirketlerimize teşekkür ediyorum. Uygulayacağımız bu tavan uygulaması vatandaşlarımız tarafından takdir edilecek, buradan kaybetmeyeceksiniz buna eminim. Siz  de kazanacaksınız, vatandaşımız da kazanacak. Hepimiz birbirimize muhtacız. Taşıyıcı yaşayacak ki vatandaş da taşınsın hizmeti görülsün. Biz de ikinizin arasında dengeyi bulmak için gayret gösteriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bu tip cazip fiyatlamayı her zaman yapacaklar

Bakan Yıldırım, uçak biletleriyle ilgili olarak, "Taban fiyatlarıyla ilgili herhangi bir düzenleme yapılmıyor, havayollarında yolcu sayısını arttırmak için bu tip promosyonları, cazip fiyatlamayı her zaman yapacaklar" dedi.

Petrol fiyatlarında yaşanacak bir takım olumsuz gelişmeler veya küresel anlamda dövizlerdeki oynaklıkların ayrıca değerlendirileceğini belirten Bakan Yıldırım, "Ama normal şartlar altında herhangi bir süre koymadı arkadaşlar ve bu şekilde devam edecekler" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159