05.12.2016, 10:34

Hedef icracı bir sektör meclisi

1-3 Aralık tarihleri arasında düzenlenen Transist Fuarı ve Kongresi’ne TOBB Sektör Meclisi Başkanımız Sayın Mustafa Yıldırım ve Genel Başkanımız Sayın Birol Özcan ile katıldık. Sayın Bakanımız Ahmet Arslan, Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Fatma Şahin’in konuşmalarını dinledik. Fuar alanını dolaştık ve kentiçi ulaşıma yönelik üretilen otobüslerin geldiği teknolojik gelişimden büyük bir mutluluk duyduk. 

2017 Ocak’ta yine TBMM’de 
2 Aralık Cuma günü, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi toplantısını gerçekleştirdik.  Bu toplantıda TBMM’de gerçekleştirdiğimiz toplantıyı değerlendirdik ve sektör meclisinin icracı bir yapıya dönüştürülmesi için yol haritası belirledik. Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Üyeleri ile yapılan TBMM’de toplantının verimli geçtiği değerlendirilmesi yapıldı. Bu toplantıda, 2017 Ocak ayında komisyon üyeleri ile bir araya gelerek bir çalıştay düzenlenmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Ayrıca Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliğinin günün koşullarına göre yeniden düzenlenmesi konusu gündeme geldi. Sektör Meclisi toplantımıza Ulaştırma Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Otobüs Daire Başkanı Sayın Mahmut Gürses de katıldı. Sayın Gürses, bunun için bir çalıştay yapılmasına yönelik Bakanlığın bir çalışma yaptığını da ifade etti. 

İcracı bir Meclis 
Sektör Meclisimizin aynı Sigorta ve Eksperleri Meclisi gibi icracı bir yapıya dönüşmesine yönelik bir karar alındı. Türkiye genelinde üyelerinin seçimle belirlenmesi ve bunun hazırlıklarının yapılması için 10 kişilik bir komisyon kuruldu. Bu komisyonun, sektörde belge çeşitliliğine göre temsil oranlarıyla ve üyelerinin de seçimle belirlenmesine yönelik görüş birliğine varıldı. Bakanlığın yapacağı çalıştayda Sektör Meclisinin aktif şekilde görev alması konusunda da karar alındı. Ulaştırma Bakanlığı’ndan hangi yetkilerinin isteneceği ve hangilerinin devredileceği, nasıl kullanacağı, Sektör Meclisinin oluşum biçimine yönelik görüşler alındı. Türkiye genelinde delegelerin seçilmesi ve belge durumlarına göre 40 kişilik üyelerin belirlenmesi sağlanacak.  Oluşturulacak Sektör Meclisi, kendi içinde bir icra kurulu seçecek.  Bütün bunlar TOBB ve ticaret odaları ve yargının gözetiminde gerçekleştirilecek. 

TOFED çekilebilir
Bu kararlar hayata geçmediği takdirde, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu ve federasyonun tarafları olan üyeler meclisten çekilme kararı alacak. Çünkü bu meclisin icracı olmasını talep ediyoruz.  Zaten Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi içindeydik. Bu yeni yapılanma sadece dertlerin dinleneceği Kudüs’teki “ağlama duvarı” olarak kalacaksa, biz bu mecliste olmayız. Bize bu meclis niye verildi? TOFED’in 5’inci Genel Kurulu’na, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan iken katılmıştı. Biz, o gün otobüsçülerin kanunla kurulmuş bir meslek birliğine ihtiyacı olduğunu dile getirmiştik. Sayın Erdoğan da inceleyeceğini ifade etmişti. Sayın Erdoğan, Cumhurbaşkanı olduktan sonra bir genel kurulumuza daha katıldı. Aynı talebimizi yine dile getirdik. Kendileri, TOBB bünyesinde bir meslek birliğinden beklenen ne ise sektör meclisi olarak kurulacağını, adında Türkiye ibaresinin yer alacağını ve icracı bir meclis haline getirileceğini ifade etmişti. Sigortacılar bu aşamayı geçti... Sigorta acentelik yetki belgesini artık Bakanlık vermiyor. TOBB Sigortacılık Sektör Meclisi inceliyor, bazı kıstaslar, kurallar getirmiş, cezalar veriyor.  

İcracı meclis için adımlar atılacak
TOBB, böyle yetkilere sahip bir icra meclisi olacağımıza yönelik söz vermişti. Bunun üzerine, biz TOFED olarak, kanunla kurulmuş bir meslek birliği olmayacaksa içinde yer almamıza gerek yok dedik. Yaptığımız toplantıda, böyle bir icracı meclise dönüşmeye ve bunun için de adımlar atmaya yönelik oybirliği ile karar verdik. Bu kararın hayata geçmesine yönelik ve Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği’nde yapılması istenen değişikliklere yönelik Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, Ulaştırma Bakanlığı ve TOBB nezdinde görüşmeleri sürdürecek bir komisyonun seçimi yapıldı. Hayırlı, uğurlu olsun sektörümüze.
İyi haftalar diliyorum… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159