20.02.2017, 12:33

Her Günümüz Sınav…

"Dünyada emperyalist devletler ve onların arkasındaki sermaye, sadece sıcak savaşlarla değil; bölgesel çatışmalarla, siyasal ve finansal operasyonlarla da rekabetler yapmaktadır" der bir basın organı. Dolayısıyla devletler hem  bu konularda taarruzları karşılarlar hem de kendi taarruzlarını hazırlayıp uygularlar. Bu durumlar da hem ulusları hem de yurttaşları yorar.
Suriye konusu taarruzun her türlüsünü kapsayan bir durumda.
Bölge ülkeleri Esad’lı çözümden, misafir ülkeler ise Esad’sız çözümden yana olduklarını ortaya koyuyorlar. İngiltereli, Almanyalı, Amerikalı misafirlerimizin bolluğundan anlıyoruz bu taarruzları. Taarruzlara karşı durmaya çalışıyoruz ve de kendi taarruzlarımızı hazırlıyoruz.  
Sınavdayız, dikkat...
*  *  *
Turizmde 2016 yılını zor tamamladık. 2017 yılının da biraz benzeyeceğini sanıyoruz. 1990 yılında beri ortalama otel doluluğumuz yüzde 50. Zor 2016'da yüzde 51. "Antalya'daki 5 yıldızlı otel sayımız İspanya'nın tamamından fazla. Antalya'nın toplamı Türkiye'nin yarısı kadar, yüzde 51" diyor AKTOB başkanı. Demek ki bizde İspanya'nın 2 katı kadar 5 yıldızlı otel var. 
İstanbul'un yüzde 50’si dolu 190 bin yatağına 50 bin yatak daha geliyor.  
İstanbul konaklamasının yüzde 48'i kayıtsız. Hâlâ otel yapılıyor. Dolulukları kolaylık için 50'ye yuvarladım.
Otelciler Birliği, TÜROB, devletin en üst katına 9 maddelik sıkıntı mektubu yazdı. 6 maddesinde devletten parasal destek istedi, sadece 3 maddede yönetsel istekte bulundu özel sektör. En büyük eksik olan “eğitim”den ve “sektör koordinasyonu”ndan bahsetmedi. 
Kötü sınav...
*  *  *
Finansal konularda 2 tane değişiklik oldu, yakında. Bir Ulusal Varlık Fonu. Belirsizlikler konusunda pek eleştirildi. En temel yargıyı TÜSİAD Başkanı dile getirdi: "Bu fon borçlanmaya açılırsa diğer fonlar rekabet edemez." 
Evet, ulusal varlık fonları başka ülkelerde de piyasaları dengeliyor. Oralarda da kuvvetli rakip. Yüzde 65'i yabancı olan bankacılığımız bu rakibi sevmemiş olabilir. 
Hepsi için sınav... 
İkinci konu da fx, foreks denen ve tavlada vido, futbolda iddaa gibi kur ile kumar oynamak işlemine kısıt gelmesi. Evvelden iddaanın sınırı 100 kat idi. 100 dolar iddia ile 10 bin dolarlık kayıp yaşanabilir. Türkiye'de kazananlar yüzde 20, kaybedenler yüzde 80 oranında, genelde. Bu kayıplar da aracı kurumların can suyu. 
Şimdi iddaa 100'den 10'a indirildi. Kayıplar yumuşatıldı. İtiraz büyük: Aracı kurumlardan kapananlar olacak, yani 6 bin iş kapanacak.
Kamu yönetimi ise kayıptaki vatandaşının lehine karar verdiğini bildiriyor. 
İyi sınav...
*  *  *
Karşılaştırma:
Akbank 2016 yılı kârını 680 milyon TL tahmin  bildirmiş. Gerçekleşen  kâr 320 milyon TL. Tahmindeki sapma yüzde 210. Foreks oynasaydı zararı 100 kat olacaktı, eyvah!
Kötü sınav...
İyi tahmin, sınanmış bilgi ile olur. 
Sınavlarınızda başarılı haftalar… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159