22.05.2017, 11:17

İki önemli ödül

Geçtiğimiz hafta ulaştırma sektörü adına iki önemli etkinliğin düzenlendiği bir hafta oldu. Biri, Dünya Akıllı Şehirler Fuarı. Wozniak, fuara katılıyor-katılmıyor derken, fuarda 50’yi aşkın global ve yerel firma yer aldı. Teknoloji ve inovasyon, çevre ve sağlıklı yaşam, akıllı araçlar, kentsel dönüşüm, big data ve veri analitiği gibi konuların tartışıldığı pek çok oturum ve panel düzenlendi. Fuarın dikkat çeken başlıklarından biri de İBB'nin İTaksi adlı uygulamasının lansmanıydı. İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı'nın basına tanıttığı İTaksi, bir mobil uygulama. Cep telefonuna indirilen bir yazılımla en yakın taksi çağrılarak güvenli yolculuk yapılmasını amaçlayan bir uygulama. İlk etapta 4 bin takside hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu mobil uygulamayla, sisteme kayıtlı araçlar bir merkezden takip edilecek. Uygulama üzerindeki çağrı sistemiyle de en yakın taksiye ulaşılabilecek. Bir diğer yenilik de, bu uygulama aracılığıyla yaptığımız seyahatin ödemesini İstanbulKart ile yapabileceğiz.

Başlıkta bahsi geçen iki önemli ödülden biri bu fuarda verildi. Fuarda İBB'nin standında İSBAK'ın koordinasyonunda, seçilmiş girişimciler yeni teknoloji tabanlı girişim projelerinin sunumlarını gerçekleştirdi. Bu projeler arasından İTÜ Çekirdek girişimcilerimizden Repg Enerji'nin projesi ödüle layık görüldü. Ödülü İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı'nın elinden alan Repg Enerji, temiz enerji kaynağı sunan bir girişimcimiz. Peki, çözümü nedir diye soracak olursanız; bilinen yenilebilir enerji sistemlerinden farklı olarak ozmos ve difüzyon prensipleri ile enerji kaynağı olarak neme doymamış havayı kullanarak oluşturduğu akış gücünü, türbin ve jeneratör kullanmadan doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren yenilikçi ve yenilebilir bir enerji sistemi. Repg'nin başında, uzun yıllar otomotiv sektöründe çalışmış olan Hasan Ayartürk var. Otomotiv İhracatçılar Birliği'nin sektöre başarılı projeleri kazandırmak için işbirliği yaptığı İTÜ Çekirdek'te yetişmiş girişimcilerimizden biri Repg.

Akıllı Ulaşım Sistemleri
Bir diğer ödül, Ulaştırma Platformu'nun düzenlendiği etkinlikte verilen Akıllı Ulaşım Sistemleri Başarılı Kurum Ödülü. 2017'de verilmeye başlanan bu ödülün ilki, hatırlarsanız İETT'ye takdim edilmişti. İkincisi, 16 Mayıs Salı günü, İTÜ ARI Teknokent'te düzenlenen törenle, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne verildi. Bozankaya'nın ana sponsoru; Ausis, Filotürk ve Kentkart'ın destek sponsor olduğu ödülü, Büyükşehir Belediyesi adına, Ulaşım Daire Başkanı Kader Sertpoyraz aldı. Ödül; TOBB Sektör Meclisi Başkanlığı başta olmak üzere, sektörümüzdeki tüm aktif federasyon ve birliklerin oluşturduğu Ulaştırma Platformu tarafından, ulaşımı destekleyen gelişmiş bilgi ve iletişim teknoloji uygulamalarını, hareketliliği ve güvenliği artırarak hayata geçiren kurumları sektörde öne çıkarmak, bu uygulamaların farkındalığını artırmak ve paylaşımını artırmak amacıyla veriliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi de, 'Tam Adaptif Trafik Yönetim, Denetim ve Bilgilendirme Sistemi' adlı projeleri ve toplu alım yaptıkları Elektrikli Otobüs projesi gibi yenilikçi uygulamaları nedeniyle bu ödüle layık görüldü.

Akıllı Araç
Sektörümüzde Akıllı Araç konseptini en çok dile getirenlerin başında Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik geliyor. En son, Forum İstanbul 2017'de katıldığı panelde de, 'akıllı araç' hazırlıklarını ve 'akıllı gelecek’e bakışını paylaşan Çelik, Smart Mobility platformuyla kazandırılan yenilikler hakkında da bilgi verdi. Panelde Temsa'nın da otonom araç geliştirme çalışmalarını yürüttüğünü aktaran Dinçer Çelik, otonom araçlar ile ilgili tarih de verdi. Temsa'nın otonom otobüsünün, 2018'in son çeyreğinde fabrika içi sürüşlere başlaması planlanıyor. Diğer araç üreticilerimiz de, otonom araçlarının ne zaman sürüşlere başlayacağını açıklar ya da bize aktarırlarsa, bu köşeden sektörümüzle seve seve paylaşırız. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159