28.01.2019, 14:53

IPRU için yeni adımlar

Bu hafta IPRU’ya yönelik yeni görüşmeler ve çalışmalar yapacağız. Karayoluyla yolcu taşımacılığının genel çerçevede örgütlü yapılanması için, Ulaştırma Bakanlığı’nın da işaret ettiği yolda, IPRU’yu 2013 yılında kurduk. 2014 Aralık ayında Bakanlar Kurulu kararı çıktı. Şu anda 22 ülkeden 27 sivil toplum örgütü IPRU’ya üye. 28 ülkede de sivil toplum örgütlerinin üye olması için de çalışmalar yapılıyor. Dışişleri Bakanlığı ve TİKA nezdinde birtakım girişimlerde bulunduk. Dışişleri Bakanlığı, dış ülkelerdeki Türk elçiliklerine IPRU’yu tanıtan ve o ülkede işbirliğinin geliştirilmesine destek verilmesi için bir yazı yazdı. 

3 kıtada konferans
TİKA ile yapılan görüşmelerde 3 kıtada konferans düzenlenmesi konusunda çalışma başlatıldı. Afrika’da, Sudan’da Mart veya Nisan ayında tüm Afrika ülkelerinin yolcu taşımacılığı birliklerinin katılacağı 3 gün sürecek bir konferans yapılacak. Konferansta yolcu taşımacılığının sorunları ve dünyaya entegrasyonu konuları ele alınacak. Bu konferansı Dışişleri Bakanlığı, TİKA, IPRU ve Sudan Ulaştırma Bakanlığı ve Sudan Otobüsçüler Birliği birlikte düzenleyecek. 
İkinci konferansımız da Asya ülkeleri yolcu taşımacıları ile ilgili olarak Pakistan’da düzenlenecek. Üçüncü konferansımız Avrupa ülkeleri ile ilgili olacak ve Romanya’da gerçekleştirilecek. 

Bakanlıkta toplantı 
Pazartesi günü, Ulaştırma Bakanlığı Diş İlişkiler Daire Başkanlığı ile Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü yetkilileri, IPRU Başkanı Sayın Fatih Tamay, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Sayın Mustafa Yıldırım, Karayolu Yolcu Taşımacılığı Platformu Başkanı Sayın Aziz Akgül ve bizlerin de katılacağı IPRU ile ilgili neler yapılabilir konulu bir görüşme yapacağız. 

Destek isteyeceğiz
Ayrıca orada hazırladığımız bir sunumu da yapacağız. Bugüne kadar devletten hiçbir yardım almadan geldiğimiz noktayı belirteceğiz. Bu birliğe destek olunması konusunda bir bilgilendirme formu oluşturulması ve otobüslerden yurda girişlerinde bir miktar para alınması konusunu gündeme getireceğiz. Uluslararası konferanslarda TİKA bize destek veriyor. Dışişleri Bakanlığı IPRU’nun ülkemiz ve hükümet için ne anlama geldiğini anladı. Bizi sahiplendi. Şimdi IPRU’ya kalıcı bir destek sağlanması konusunda talebimize ileteceğiz.

IRU ile görüşme 
TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile de görüşeceğiz. Daha önce TOBB Sektör Meclisi, IPRU’nun tanıtılması konusunda bir karar almıştı ama diğer taraftan TOBB, IRU’nun da üyesi. Yine Cenevre’de genel merkezi bulunan IRU’dan da bir randevu talebimiz oldu. Şunu özellikle belirttik, IPRU, IRU’nun alternatifi veya rakibi bir kuruluş değil. IRU, nakliyecilerin uluslararası birliği, TIR karnelerini satan, onları organize eden devasa bir kuruluş. 1945’te kurulmuş. Şu anda 75 ülke üye. Biz bir kuruş almadan, şu anda 22 ülkenin üyesi bulunduğu bir kuruluşa sahibiz. Destek alabilirsek en kısa sürede IRU’nun üye sayısına ulaşabiliriz. Buna rağmen biz diyoruz ki, IRU ile IPRU birbirine rakip, alternatif kuruluş değil. Biz yolcu taşımacıları olarak işbirliği yapmak istiyoruz. Onların IRU içerisinde açmış olduğu yolcu taşımacılığı bölümünü IPRU yönetsin. Böyle bir teklif ileteceğiz. 

TOBB’un IPRU üyesi olması
TOBB’un da aynı zamanda IPRU üyesi olmasını Sayın Hisarcıklıoğlu’ndan da görüşmemizde dile getireceğiz. Salı günü de İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun başkanlığında karayolu yolcu taşımacılığının trafik güvenliğine yönelik düzenleyeceği toplantıya hem TOFED, hem TOF hem de sektör meclisi üyelerinin tamamı katılacak.
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■  
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159