13.11.2017, 15:27

IPRU’nun uzun yürüyüşü

Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacılığı Birliği’nin (IPRU) 2. Olağan Genel Kurulunu 8 Kasım Çarşamba günü Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve TÜYAP’ın işbirliğiyle, Anadolu Isuzu, Otokar, Bridgestone’un sponsorluklarında TÜYAP Palas Otel’de gerçekleştirdik. Genel Kurula 19 ülkeden 120’yi aşkın delege, toplamda 300’ü aşkın misafir katıldı. 

Bakan son anda katılamadı 

Genel kurulumuza Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımını bekliyorduk, ancak Cumhurbaşkanlığında, son anda çıkan bir toplantı nedeniyle Sayın Bakan katılamadı. Bakanlık adına Müsteşar Yardımcıları Suat Hayri Aka, Şaban Atlas, Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Saim İlçioğlu, Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Gürses katıldı. Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı her zaman olduğu gibi yanımızdaydı. 

Ben 21 Ağustos 2015 ve 27 Mart 2017 dönemine ilişkin faaliyet raporunu okudum. Bu süreçte yürüttüğümüz çalışmalar hakkında geniş bilgilendirmelerde bulundum. 

Yeni üyeler 
IPRU’nun örgütlenme çalışmaları kapsamında; Somali Otobüsçüler Birliği (Somali Express Bus Transport Association), Uluslararası Erbil Otobüs Terminal Derneği, Tüm Otobüsçüler Federasyonu, İstanbul Taşımacılar Derneği Birliği, Uluslararası ve Yurtiçi Otobüsçüler Federasyonu (UYOF) ve Turizm Taşımacılar Derneği aramıza katıldı. 

Üyelik görüşmeleri 
Avrupa’dan; İngiltere, Almanya, Belçika, Hollanda, Polonya, Litvanya, Belarus Cumhuriyeti, Moldova, Macaristan, Yunanistan ile Asya’dan;  Pakistan, Afganistan, Hindistan, Lübnan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ile Afrika’dan; Senegal, Kenya, Mısır,  Fas, Tunus ve Güney Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerdeki sektörel sivil toplum örgütlerinin IPRU’ya üyelik görüşmeleri sürdürüyoruz.     

Kalıcı gelir desteği 
Son iki yılda birçok ülkeyi ziyaret ettik ve oralarda IPRU’yu, yapmak istediklerini tanıttık. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin de desteğini alarak IPRU’ya kalıcı gelir tesis etmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürdük.

Düzenli maddi kaynağı sağlayamadık. Halen TOFED tarafından finanse edilerek faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Kuracağımız iktisadi işletme ile ikinci el otobüslerin yurtdışına satışını hedefliyoruz. 
Bununla birlikte, nitelikli ve eğitimli personel yetiştirebilmek için meslek yüksekokulu ile şoför eğitiminin sağlanacağı bir pist oluşturulmasını sağlamayı planlıyoruz.  
IPRU’ya gelir temin etmek için, Türkiye’ye düzenli ve düzensiz yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin doldurması zorunlu bir beyanname oluşturulması ve bu formun sadece IPRU tarafından temin edilmesi için yasal mevzuatı oluşturmayı planlıyoruz.  

IPRU’nun uluslararası alanda tanınırlığını arttırmak için Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM)nezdinde akredite olma çalışmalarına yoğunlaşacağız.   
Son iki yıllık dönemde, IPRU’nun gelişimi ve üyeleriyle ekonomik ve teknik ilişkilerinin geliştirilmesi adına birçok faaliyette bulunmuşsak da yeterli değildir. Karayolu Yolcu Taşımacılığı’nın uluslararası alandaki işbirliğini geliştirmek için yapılacak çok daha büyük işler bizi bekliyor. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159