18.07.2019, 12:00

İstanbul Otogarı’nın işletimi

TOFED'in talep ve girişimleriyle oluşturulan “Korsan Taşımacılıkla Mücadele İl İstişare Kurulu”nun ilk toplantısı gerçekleştirildi. İstanbul'un taşımacılık sorunlarının masaya yatırıldığı toplantı Ulaştırma Denizcilik ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapıldı. İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Kalyoncu’nun başkanlık ettiği toplantıya; Ulaştırma 1. Bölge Müdürü Rüştü Akdulun ile Bölge Müdür Yardımcısı Yalçın Doğan, Jandarma, emniyet ve zabıta yetkilileri ile birlikte sektörümüzün meslek örgütleri olarak TOFED, TOF, TTDER, Özel Halk Otobüsü İşletmecileri Esnaf Odası, DHMİ ve TCDD yetkileri katıldı. İkinci toplantı Eylül ayında yapılacak. 

Alınan karar
Yazımın ikinci konusunu çok uzun süredir gündemde yer alan İstanbul Otogarı’nın işletim süreci oluşturuyor. 11 Temmuz Perşembe günü İstanbul Belediye Meclisi’nde İstanbul Otogarı ile ilgili komisyon raporu oylandı ve kabul edildi. Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği ile belediyemiz arasında yapılan sözleşmenin süresinin 5 Mayıs 2019 tarihinde bitmesinin ardından 25 Nisan 2019 tarihinde intifa hakkının 25 yıl daha uzatılmasına yönelik dilekçemizi sunmuştuk.

İSPARK işletimi 
Yapılan yazışmalar ve değerlendirmeler sonucunda Ulaşım Daire Başkanlığı İSPARK AŞ’den 21 Haziran 2019 tarihinde (yani yenilenecek seçimden iki gün önce) yazı isteniyor. Yazıda Büyük İstanbul Otogarı’nın yeni otogar alanı yapılıncaya kadar İSPARK AŞ bünyesinde işletmeye alınmasının planlandığı ve mevcut işletmeci olan UATOD’un süre uzatımının verilmesinin uygun bulunmadığı değerlendirmesi yapıldığı belirtiliyor. Ayrıca komisyon raporunda, otopark bölümünün beş yıl süreyle İSPARK’ın üstlenmesi ve gelirin yüzde 25’inin de belediyeye bırakılması kararı da yer alıyor. Burada uzun süredir tartışma konusu olan 25 dakikalık ücretsiz park konusu da 1 saate çıkarılmış. 

Komisyon raporu 
Ancak komisyon raporunda anlamadığımız nokta (bu bölümü de aynen aktarıyorum): Büyük İstanbul Otogarı bünyesinde bulunan otopark dışında kalan alanların işletmesinin ne şekilde yapılacağı hususunda karar vermek, belediyemiz tarafından yapılmaması halinde otogar işletmesinin veya otogar bünyesinde bulunan yazıhane, dükkan ve gelir getirici alanların 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve ilgili ihale mevzuat hükümleri doğrultusunda ihale edilmesi konularında gerekli kararı vermek üzere dosyanın ilgili müdürlüğe gönderilmesi…” Bu karardan nasıl bir işletme süreci olacağını çıkarmak çok mümkün görünmüyor.
Şimdi buradan nasıl bir sonuç çıkarmamız gerektiğini bu sektörün mensubu olarak, bir vatandaş olarak soruyorum. 

Başkan’a çağrımız var 
Sayın Ekrem İmamoğlu, seçimden üç gün önce Cevahir Otel’de taşımacılarla bir araya geldiği toplantıda, her soruna çözüm arayacağını ve atılması gereken adımları sektörle birlikte atacağını, diyalog içerisinde olacağını ifade etmişti. Sayın Ekrem İmamoğlu, zaten verdiği uzlaşı mesajlarıyla da yenilenen seçimi farklı şekilde kazanmayı başardı. Şimdi biz, Sayın Başkan’a çağrı yapıyoruz: İstanbul Otogarı ve yeni yapılacak otogarlar ile ilgili sektörle bir araya gelmesini; kamu ve belediye yetkililerinin de katılacağı bir çalıştay düzenlenmesini talep ediyoruz. Sayın Başkan’ın bu talebimize olumlu bakacağına inanıyoruz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159