20.03.2017, 12:41

İstanbul’da yeni otogarlar

İstanbul ulaşımındaki çevre bağlantıları yakından izlemek için 15 Mart Çarşamba günü bir tur yaptık. Tayakadın’da bir otogar projesi düşünülmüş. Tayakadın bir aktarma merkezi, bir transfer merkezi veyahut bir cep terminali olabilir ancak otogar olması mümkün değil. Büyükşehir Belediyesi önce bunu bilmeli.

Doğru nokta değil 
Ulaşım imkanlarının bu kadar kısıtlı ve zor olduğu bir bölgede otogar yapılması herhalde doğru olmaz diye düşünüyoruz. Bağlı olarak, Bayrampaşa Otogarı’nın yerinde kalması ve bu otogarın ekseninde birtakım gelişmeleri dikkate almak gerekir. 
Aslında Bolluca’yı Bayrampaşa kavşağına bağladığımız zaman İstanbul Otogarı’ndan 3’üncü köprüye çıkmak yolumuzu yaklaşık 20 km daha kısaltıyor. Tayakadın sektöre dayatılırsa bu, kabul edilebilir bir durum değil. Şehirlerarası otobüsler daha fazla zorluğa tahammül edemez. Anadolu yakasına geçtik, Tayakadın ve Bolluca’yı dolaştık. 3’üncü köprüden Sancaktepe çıkışından çıktık. Sancaktepe’ye kadar gayet güzel gidiyorsunuz, sonrasında yollar ve çıkışlar darmadağınık. 

İstanbul’da ulaşım yatırımları 
Ülkemizde özellikle de İstanbul’da çok ciddi ulaşım yatırımları yapıldı. Kentiçinde taşıma sistemleri, Boğaz geçişleri, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli, Kuzey Anadolu Otoyolu İstanbul trafiğine büyük ve  kalıcı rahatlama getirmiş gibi görünüyor. Ancak sektörümüz için büyük bir belirsizlik yarattı bu durum. İstanbul’un karayolu ulaşım talebi kış aylarında 3000 otobüs/gün, yolcu sayısı 90 bin/gün, yaz aylarında ise 5400 otobüs/gün, yolcu sayısı 200 bin/gün ortalama Bu yolculukların yüzde 62’si Avrupa yakasından yüzde 38’i Anadolu yakasından gerçekleşiyor. Bilindiği gibi Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldıktan sonra şehirlerarası otobüsler zorunlu olarak kullandıkları yolculuklarında tek istikamette 70 km, çift istikamette 140 km yapıyorlar fazladan. Bu kararlarla otobüslerin bir toplu ulaşım aracı olduğu göz ardı edilmiş oluyor ve sektörümüz bu konunun çilesini çekiyor. Fatih Sultan Selim Köprüsü’nün geçiş ücreti 9 TL, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün geçiş ücreti 78 TL. bu bile başlı başına bir sorun.

Yavuz Sultan Selim’in maliyetleri 
Otobüsler tek istikamette günlük akaryakıt dahil 140 TL, çift istikamette 259 TL fazla para ödemek zorunda bırakılıyor. İnsanlara zaman, konfor ve güvenlik kazandırmak için yapılan bu yatırımları kullanmak zorunda bırakılan otobüsler ve yolcular için eziyet ve maliyet nedeni olmuştur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iradesi dışında  yapılan bu uygulama yıllık 40 milyon saat işgücü ve zaman kaybına neden olduğu için büyük tepkilere neden oluyor ve insanlar çile çekiyor. Sürdürebilir olmayan bu kararın bir an evvel düzeltilmesi için Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız nezdinde girişimler sürdürmekten başka çaremiz kalmamıştır.  

Belirsizlikler 
Zaman ve akaryakıt tasarrufu yerine zarar yazıyoruz. Bu durumun yarattığı daha önemli bir travma ise ulaşım altyapısında ortaya çıkardığı belirsizliklerdir. Anadolu istikametindeki Harem Otogarının alternatifi olarak Ataşehir Otogarının yapımını beklerken Kurtköy bölgesi zorunlu bir ihtiyaç olmaya başladı. Sabiha Gökçen Havalimanı, Tuzla, Pendik, Kartal ve Maltepe koridorunda gelen ve giden yolcular ters istikametlerde mükerrer yol kat etmek zorunda kaldıkları için eziyet çekiyorlar. Kent trafiği de bundan olumsuz etkileniyor. Çevre zarar görüyor, milli ekonomiye zarar veriyoruz, akaryakıtı boşa harcıyoruz. Trakya istikametinde de aynı şey Büyükçekmece, Beylikdüzü, Hadımköy, Arnavutköy, Avcılar ve Başakşehir için söylenebilir. 

İstanbul Otogarı 
İstanbul’un iki yakası için bütünleşik ve kalıcı önerimizi  hazırlayıp Büyükşehir Belediyesi’ne takdim edeceğiz. Bize göre Bayrampaşa Otogarı,  konumu itibariyle insanların en kolay erişebildiği noktadır. Erişim insanlar için, toplu taşıma için en önemli unsurdur. Erişimi bu kadar kolay olan, bu kadar insanların kullandığı bir alanı terk edip başka bir yerde otogar aramak doğru değildir diye düşünüyoruz. Biz Bayrampaşa Otogarı ekseninde birtakım gelişmelerin sağlanması gerektiğine inanıyoruz. 

Çanakkale Köprüsü 
Temeli atılan Çanakkale Köprüsü’nden en büyük dilek ve temennimiz Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi  Köprüsü gibi ağır maliyetler getirmemesi. Bunlar Türkiye için önemli eserler. Yıllardır konuşulup, yapılamayan birçok eserin yapıldığını görüyoruz. Ama bunların bize yansıttığı maliyetleri taşıyamaz duruma geliyoruz. Çanakkale’de ders alınmış olmasını bekliyoruz. Çanakkale Köprüsünün temel atma töreni ülkemize hayırlı olsun. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakan ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159