30.04.2018, 10:30

İyi Günler

Mayıs, baharın sonu yazın başlangıcı olarak düşünülen, turizm faaliyet grafiğinin hızlıca yükselmeye başladığı önemli bir aydır. Bu ay, günlerin uzaması, doğanın iyiden iyiye canlanması,doğanın seyrine doyum olmayan halleri, hava sıcaklıklarının yakmayacak ve üşütmeyecek seviyelerde olması, sebze ve meyvelerin çeşit ve miktarlarındaki artışlar gibi sebepler yüzünden de önemlidir. 

Geçmiş yıllarda, turizm olgusunda ülkemizde öne çıkarılan 3S (Sea, Sun, Sand=Deniz, Güneş, Kum) turizmi sadece belli ayları ve belli bölgeleri kapsar ve bu dönem ve bölgeler için önem arz ederdi.Şimdilerde ise 3S ülkemiz potansiyeli için son derece yetersiz bir hal aldı. Artık, hem güneydoğu, hem GAP, hem doğu ve batı Karadeniz, hem de orta Anadolu için çok farklı kültür ve tarihi gezi programları yapılabiliyor ve bu programların her geçen gün daha da revaçta olduğu gözlemleniyor.

Buna ilave olarak, kongre turizmi (tıbbi kongrelerden tutun da spor takımlarının antrenman ve kamp programları, firmaların kendi personeli ve bayileri için yaptığı etkinlikler) bireysel turizm hareketleri kadar önemli bir hal aldı.

Son dönemlerde özellikle mart-mayıs aralığında Çanakkale önemli bir turizm hareketliliğine ev sahipliği yapıyor. Bu, tarihi değerlerimizi önemseyen gençlik hareketleri için çok sevineceğimiz bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Önümüzdeki günlerde başlayacak ramazan ayının iç turizm hareketliliğinde bir yavaşlama getireceği düşünülür genellikle. Eğlence maksatlı gezi programları için doğru bir öngörü olsa bile, dini temalı gezilerde bir artış olacağı için ayın hareketlilik ortalamasını kesinlikle dengeleyecektir.

Bugünlerde, bizler için esasında çok da sürpriz olmayan bir erken seçim kararı alındı. Bu kararı bekliyor olmamıza rağmen bu denli öne alınması beklenmeyen bir durum olarak algılandı. Seçim çalışmaları sırasında yapılacak mitingler, toplantılar, otel organizasyonları da bir turizm hareketi olarak değerlendirilmelidir.

Bizim sektörümüzü ilgilendiren kısım, turizmdeki hareketle yer değiştirmelerin olması ve bu yer değiştirmelerde ister başlı başına isterse de entegre otobüs kullanımının yapılmasıdır. Yurtdışından gelen kişiler için havaalanından otellerine olan taşımacılık, bu kişilerin tarihi ve turistik yerlere yapacağı gezi programları, finalde de ülkelerine dönüş için otellerinden havaalanına yapacakları transferler turizm taşımacılığı içindedir.

Bu aylarda olması gereken hareketliliği içerisinde ülkemizin geleceğini ilgilendiren seçim organizasyonu da dâhil olunca umarız ki sektör erbapları bu yıl beklentilerini karşılayacak bir hareket ve kazanç içerisinde olabilmeleri mümkün olacaktır. 

Ramazan bayramı sonrası ve okulların kapanması ile kaçınılmaz olarak başlayan turizm mevsimi, umarız ki beklentilerimizi karşılayacak bir seviyede gerçekleşir. Ülkemizde bölgemizde ve dünyada beklenmeyen olaylar gerçekleşmez ve olumsuz tesirleri bize kadar ulaşmaz.İster istemez böyle bir temenniyi araya sıkıştırmak durumunda kalabiliyoruz. Ne kadar öngörüleriniz, planlamalarınız iyimser olsa da bazen istenmeyen ve aslında sizinle hiç ilgisi olmayan bir olayın size kadar ulaşıp her şeyi mahvetmesi kaçınılmaz olabiliyor. Çünkü bu gibi örneklerin yarattığı olumsuzlukları yakın tarihimizde defalarca yaşadık.

İyimser bir bakış açısıyla başladığımız yazımızı gelişmelerin de olumlu seyretmesi nedeniyle iyimser devam ettirerek, sezonun hem bizler için hem de tüm vatandaşlarımız için güzellikler ve faydalar getirmesini dileyelim ve tüm gayretimiz ile bu yönde çalışalım.

İyilerin ve iyiliklerin kazanması ve iyi günlere hep birlikte ulaşmak dileğimizdir. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159