14.09.2020, 17:53

Kararlılık Güçtür...

Ekonomik zorlukların yanında küresel iklim değişikliğinin taşıdığı yaşamsal zorluklar vardı, üstüne bir de bu pandemi geldi. Peki, ne yapmalı?

Hitler, kitlelerin ricacılardan çok komutanları sevdiğini söyler. Bunun siyasi veya felsefi tartışmasına girmeyeceğim, ama kararlı olmanın ne kadar doğru ve gerekli olduğunu kabul etmeliyiz. …bir de hak aramayı. Hitler’in bu sözünü Freud’da da görüyoruz: “Acılarımızı anlayan, düşmanlarımızı gösteren, enerjimizi nereye odaklayacağımızı işaret eden ve yasaklanmış arzularımızı tertemiz bir vicdanla tatmin etmemize izin veren yalın anlatımlı ve güçlü bir adam herkes için huzura giden yoldur.”

İnsanlar gibi toplumlar da iç huzuru arar

Böyle biri doğru zamanda ortaya çıkar da bizi bir araya toplayıp uygun bir şekilde ikna ederse hayatın anlamını da kavrarız. Böylesi bir durum bizlere her şeyden daha çok bütünlük duygusu verir. Yarımlığımız, eksikliğimiz, içsel çatışmalarımız ve huzursuzluğumuz yavaş da olsa erir.

Bunu yapanın güçlü olmasa da güçlü görünmesi gerektiğini söylüyor Freud. Çünkü insanların en çok güvene, sığınacak bir limana ihtiyaçları olduğunu; sonrasında ancak üretebileceklerini (bu, ister hizmet olsun ister mamul, isterse yeni bir yaşam… değişmiyor) açıklıyor.

Kendisini yarı yolda bırakmayacak, başı her sıkıştığında yanında olacak, sorunlarını çözümleyecek, önceden sezip çözüm yolları önerecek bir lider herkesin umududur. Gökten zembille inmeyeceğine göre kendimiz içimizden çıkaracağız bu lideri.

Günümüz toplumunda lider ancak sivil toplum örgütlenmeleridir. Mesleki örgütlenmeler bunu kendi alanlarında sağlar ve çok daha başarılı olur, çünkü o işi, o alanı, o çalışmayı içinden geldikleri için iyi biliyorlardır.

Her kıssanın bir hissesi olmalı muhakkak. Siz hayata nasıl bakıyorsanız hayat da size öyle bakacaktır. Tam da bu nedenle her nerede ne yapıyor olursanız olun tertipli ve düzenli olmak, plan ve program yapmak, gelecek için strateji geliştirmek zorundasınız. “Söyleyin onlara şöyle yapılmasını sağlasınlar” gibi dolaylı talepler yerine… “Biz böyle istiyoruz”, “talebimizi yerine getirin" deme kararlılığını göstermeliyiz.

Değil mi ki, atasözümüz “hak verilmez alınır” diyor.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159