İzmit Körfez Köprüsü'nde en büyük parça yerleştirildi

banner113

Gebze-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında, İzmit Körfez Köprüsü Güney Yaklaşım Viyadüğü’nün yapımını üstlenen Nurol İnşaat, viyadüğün 2 bin 600 tonluk en büyük parçasını, ağır kaldırma yöntemi ile yerleştirdi.

banner114
KARAYOLU 15.07.2015, 18:57 15.07.2015, 19:07 Taşıma Dünyası
İzmit Körfez Köprüsü'nde en büyük parça yerleştirildi

HABER: CANER ÖZCAN


Viyadüğün 2 bin 600 ton ağırlık, 124 metre boy ve 36 metre genişliğe sahip olan yaklaşık bir stadyum büyüklüğündeki en ağır tabliyesi, 5 Temmuz Pazar günü Yalova’da gerçekleştirilen törenle, özel bir operasyonla "Ağır kaldırma" yöntemiyle 57 metreye yükseltildi. Bu işlemle ‘Türkiye’nin En Büyük Ağır Kaldırma Operasyonu’ rekoru kırılmış oldu. Viyadük, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü’nün güney ayağını otoyola bağlıyor. Viyadüğü kullanarak köprüden geçen araçlar, 60 metre yükseklikten 13 metreye inerek otoyola bağlanacak.

2015 yılı sonu trafiğe açılacak 

5 Temmuz Pazar günü Yalova’da gerçekleştirilen törene Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Otoyol AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Oğuz Çarmıklı, Otoyol AŞ CEO’su Kemal Yavuz Batum, Nurol Holding Yönetim Kurulu Üyeleri Gürhan Çarmıklı ve Oğuzhan Çarmıklı, Proje Müdürü Cengiz F. Gümüşdağ ve Acara Özerk Cumhuriyeti Eski Başbakanı Levan Varshalomidze katıldı.
Proje Müdürü Cengiz Gümüşdağ, projeyle Türkiye’nin, dünyanın en büyük ulaşım yatırımlarından birini gerçekleştirmiş olacağını belirterek, 2015 yılı sonu itibariyle köprüyü trafiğe açmayı hedeflediklerini söyledi. 

Yatırım bedeli 8 milyar dolar 

Gümüşdağ, Güney Yaklaşım Viyadüğü’nün son tabliyesi olan ‘Ağır Kaldırma Operasyonu’nuyla bir Türkiye rekoruna imza atıldığını belirterek, projeyle ilgili şu detayları verdi: "Deprem riski çok yüksek bir bölgede inşa edilen bu proje, en yüksek depremlere karşı, yüksek dirençli olarak tamamen 32 bin ton çelikten dizayn edildi. Projemiz 400 km Gebze kavşağından başlıyor, Orhangazi, Bursa, Balıkesir, İzmir istikametinde son buluyor. Çevre ve bağlantı yolları ile birlikte 450 km’ye ulaşıyor. Yatırım bedeli KDV hariç 8 milyar dolar mertebesinde. En son 5 milyar dolarlık paketi 5 Haziran tarihinde imzaladık. Bu Cumhuriyet tarihimizin bir proje için temin etmiş bulunduğu en yüksek finansman paketidir. Yıl sonuna kadar Altınova’dan aldığımız trafiği İznik Kavşağı’na aktaracağız. 2019 yılına kadar da projenin İznik, Bursa ve İzmir ayaklarını tamamlayarak ülkemizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz.”

Bu başarının dört temel adımı var 

Gümüşdağ, projede emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Aslında bu projedeki başarımızın 4 temel adımı var; hayal etmek, inanmak, çalışmak ve paylaşmak. Biz bu projeye başladığımızda büyük hayallerimizin peşindeydik. Kimsenin görmediğine inandık büyük özveriyle çalıştık. Bugün bu başarımızı paylaşma noktasına getirdik. 2 yıl gibi kısa bir süre önce başladığımız 33 bin ton çelik köprü kullanılarak yapılan viyadüğü, 1123 metre ve 22.500 ton ağırlıkla dünya rekoru kırarak sürme yöntemiyle oluşturduk. Viyadüğün 2.600 ton ağırlığındaki son tabliyesinin 57 metreye kaldırılmasıyla bir rekora daha imza atıyoruz” diye konuştu. ■

İstanbul-İzmir arası 3,5 saat olacak
Gebze-İzmir Otoyolu Projesi, İstanbul-İzmir arasında karayolu ulaşımını 3,5 saate düşürecek. İzmit Körfez Geçişi Köprüsü hizmete girdiğinde 1-1,5 saatlik ulaşım süresi 6 dakikaya inecek.


Proje Müdürü Cengiz Gümüşdağ


Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159