21.01.2021, 18:44

Karla Mücadele Sadece Kamunun Görevi Mi?

Avrupa'da kış lastiği kullanımı "Trafik güvenliği" temel amacı dışında iki nedenden dolayı teşvik edilmektedir:

1) "Ekonomik neden": Kar yağdıktan sonra karın tuz, kimyasal ve makina kullanarak tamamen temizlenmesi yüksek maliyet getirdiği için kritik yokuş veya ana caddeler dışında kar zeminden tamamen temizlenmez, sürücülerin kış lastiği kullanarak karlı zemin üzerinde hareket etmeleri beklenir. Bazı yerlerde tuz yerine buz üzerine küçük taneli mucur dökülür ve buzlu zemin üzerinde kış lastikleri için yeterli bir "tutunma" elde edilir.

2) "Çevre Koruma nedeni": Karla mücadele sırasında kullanılan tuz ve kimyasalların çevreye çeşitli zararlar verdikleri bilinmektedir. Tuzun ve özellikle tuzlu su buharının metallerde yüksek oranda korozyona yol açtığı bilinmektedir. Otomobiller ve çelik köprüler bu korozyondan zarar görürler. Korozyon sadece ekonomik ve ekolojik kayıp değildir, aynı zamanda araçlar için potansiyel bir tehlikedir de. Fren diskleri üzerindeki korozyon ertesi gün frenlerde ani bir zayıflamaya da yol açabilir.

Kamu ve belediyelerin görevi kar yağdığında yolları Yaz Lastiği ile gidilebilecek seviyede temizlemek değildir. Kaldı ki bu yapılsa ve yaz lastikli araçlar yola çıkabilseler bile, daha sonra kar yağdığında bu araçlar yolda kalacaktır. Bunu örnekleri vardır.

Kamu ve belediyelerin görevi kar yağdığında ana yolları ve toplu taşıma için ayrılmış özel yolları (Metrobüs) açık tutmaktır.

Araç sahipleri kışın üzerinde Kış Lastiği logosu (Üç Tepeli Dağ içinde Kar tanesi 3PMSF) olan lastikleri kullanmalıdır.

Türkiye'de Şubat 2017'de Trafik Kanununa eklenen 65/A maddesinde özel otomobil kapsam dışı bırakılmış olmasına karşın özel otomobil sahipleri tüm tekerleklere 3PMSF logolu Kış Lastiği takmalıdır.

"Zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür". Karayolunda seyreden araçların %54'ünü oluşturan otomobiller de Kış Lastiği zorunluluğu kapsamına alınmalıdır.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159