Yeni Büyükşehirler ulaşımında hukuksal sorun var

banner113

Büyükşehir belediyesi alanına yeni giren yerlerde, geçerli yetki belgesine sahip yolcu taşımacısı yok.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 14.04.2014, 10:52 17.04.2014, 13:14 Taşıma Dünyası
Yeni Büyükşehirler ulaşımında hukuksal sorun var

Bakanlıktan alınan belgeler artık büyükşehir alanında geçersiz olup, bunların burada taşıma yapmaları yasa dışıdır. 

30 Mart’ta alanlarına giren yerlerde yolcu taşımacılığıyla ilgili tüm yetkiler büyükşehir belediyelerine ve UKOME’lerine geçti.

Önceden büyükşehir alanında bulunmayan yerlerdeki belediyelerin yetkileri sona ermiş olup, bunların eski izinleriyle taşıma yapılması da tartışmalıdır. 

14 ilde, il çapında büyükşehir belediyesi kurulması ve mevcut 14 büyükşehir belediyesinin sınırlarının il sınırlarına genişletilmesine ilişkin kanun düzenlemelerine göre İstanbul ve Kocaeli sonrasında toplam 28 ilin tamamı daha büyükşehir oldu. Bu illerin tamamında iliçi yolcu taşımacılığı yapma ve/veya izin verme yetkileri bu belediyelere ve bunların UKOME’lerine geçti. Bunun önemli sonuçları var.

Geçersiz belgeler…

Bakanlıktan alınan A1, B2-D2, B3-D3 ve D4 belgelerinin iliçi taşıma yetkileri artık büyükşehir alanlarında kalkmış olup bu belgelerle iliçi taşıma yapılması suç teşkil etmektedir.

Yeni büyükşehir belediyelerinin alanına giren tüm belediyeler, yolcu taşımacılığına ilişkin yetkilerini kaybetmiş olup, bunlar tarafından yeni belge verilemeyeceği gibi önceden verdikleri belgelerin hukuki geçerliliği de şüphelidir.

Vatandaşı kim taşıyacak?

Peki, bu durumda önceden Bakanlık belgeleriyle veya yerel belediyelerin izinleriyle yapılabilen taşımalar kimler tarafından, nasıl yapılabilecek? Hepsi korsan taşımacılardan vatandaşların olası mağduriyetleri nasıl önlenecek? ■


Trafik Kanunu ne diyor? 

Ek 2’nci madde: “İlgili belediyeden izin veya ruhsat almaksızın, belediye sınırları dâhilinde ticari amaçlı yolcu taşıyan kişiye, araç sahibine, bağlı bulunduğu durak, işyeri ve işletmelerin sorumlularına birinci fıkrada gösterilen idari para cezası üç kat olarak, fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde tekerrürü halinde ise beş kat olarak uygulanır. Ayrıca, araç her defasında altmış gün süre ile trafikten men edilir.

Ayırıcı işareti bulunmayan üçüncü fıkra kapsamındaki araçlardan taşımacılık hizmeti alanlara da birinci fıkrada belirtilen cezanın üçte biri oranında idari para cezası uygulanır.”

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159