29.08.2016, 12:21

Kimseye verecek otogarımız yok!

TOBB Sektör Meclisi, 25 Ağustos Perşembe günü, yoğun bir gündemle toplandı. Erzurum AK Parti Milletvekili Sayın Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı da meclis toplantısına katıldı. Sayın Ilıcalı, toplantı başlamadan önce “Ben, meclise seçilmeden önce siz beni sektör meclisine seçmiştiniz. Ben sektör meclisi üyeliğini de çok önemsiyorum ve toplantıları kaçırmamaya çalışacağım” açıklamasında bulundu. 
Toplantıda ana gündem maddemiz otobüslerin 3. Boğaz Köprüsü’nden geçme zorunluluğuydu. Daha önce TOFED, UYOF, TOF ve IPRU Ulaştırma Bakanlığı’na bu zorunluluğun olmamasına yönelik bir dilekçe vermişti. Federasyon başkanlıkları tarafından yeni bir dilekçe metni oluşturuldu. Yeni metin, eski dilekçe ile birleştirilerek, sektör meclisinin de onayına sunuldu. Oybirliği ile kamu nezdinde dilekçenin gönderilmesi kararı alındı. Biz, köprülere karşı değiliz. Biz şehirlerarası otobüslerin zorunlu olarak yönlendirilmesinin yanlışlığına dikkat çekiyoruz. Biz bu karara karşıyız. Sadece şehirlerarası otobüslere bu zorunluluk var. Turizm otobüslerinin her 3 köprüden de geçme hakkı var. 

Otobüsler trafiğe yük değil 

Şehirlerarası otobüslerin sayısı zaten az. Turizm taşımacılarının araç kapasitesi 40 bin, şehirlerarasının ise 8 bin 500. Bu otobüslerin hepsi birden İstanbul’a gelmiyor. İstanbul Otogarı’ndan günde çıkan otobüs sayısı ortalama 1200 civarında. Bunun 400’ü Trakya tarafına gidiyor. Köprüden geçen otobüs sayısı 800 civarında. Trafiğe yükledikleri yük ise çok değil. Ancak bu köprü nedeniyle bu otobüsler çok daha fazla yol kat edecekler. Köprünün açılış amacı mesafeleri kısaltmak, ama Yavuz Sultan Selim Köprüsü mesafeleri uzattı. Biz köprünün zorunlu olmasından ziyade, her üç köprünün de şehirlerarası otobüsler için serbest bırakılmasını talep ediyoruz. İlk iki köprüden geçmenin maliyetleri düşük, Yavuz Sultan Selim ile maliyetler çok artıyor. Yap-işlet-devret modeli ile yapılan bu köprüde devletin işletmeciye verdiği günlük 135 bin araç taahhüdü var. Bu taahhütten kaynaklı, otobüsler 3. Köprüye yönlendiriyorlar. Bu doğru yöntem değildir. Sektör Meclisi Başkanımız Sayın Mustafa Yıldırım, “Yanlış hesap Bağdat’tan döner” diyor. Yanlış hesap Bağdat’a kadar gitmeden, Ankara’dan dönsün istiyoruz. Bu konuda Sayın Ilıcalı, “Yanlış bir karar olduğunu düşünüyorsanız, bunun düzeltilmesi için birlikte çaba gösterelim. Ben de sizi desteklerim. Zaman içerisinde otobüsçüler yaşanacak trafik nedeniyle gönüllü olarak bu köprüden geçmek isteyecekler inancındayım” diyor. Biz de “bırakalım otobüsçüler gönüllü olarak tercih etsinler. Mecbur edilmesin. Mecbur edilmesi yanlıştır” diyoruz. 

Sektör Meclisi’nde, bir karar olmadan, kendi aramızda daha önce Türkiye Karayolcu Yolcu Taşımacıları Platformu’nun kurulmasına yönelik çalışmalar yapmıştık. Bu tekrar gündeme geldi. Türkiye Yolcu Taşımacıları Konseyi’ni  birlikte oluşturma kararı verdik. Bu konseyin, TOBB Sektör Meclisi Başkanı başkanlığında kurulması kararı alındı. Danışma Kurulu olarak da hizmet verecek. Bizim önerilerimiz bazen TOBB’un yoğun gündemi arasında kaybolabiliyor. Bunu önlemek amacıyla bu tür bir oluşumun gerekliliğine inanıyoruz. Kamu otoritesine gidecek yazışmaların, görüş ve önerilerin sunulması da mümkün olacak. Bu karar oybirliği ile kabul edildi. Önümüzdeki hafta üyelerinin oluşumuna yönelik çalışmalar yapılacak. 14-15 kuruluş var. TOBB Sektör Meclisi’nde üye olanların tümü bu konsey çatısı altında hizmet verecek. Konsey Başkanlığına yönelik seçim yapılmayacak. 

3. Köprü hayırlı olsun

Açılışına katıldığımız Köprü, gerçekten büyük bir eser. Bu köprünün yapımında, karar alımında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu köprünün İstanbul trafiğine de büyük bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Otobüsçüler olarak biz, köprünün mecbur kılınmasını doğru bulmuyoruz. Bu konudaki çekincelerimizi kamu yöneticilerine aktardık, tekrar girişimlerde bulunacağız. 3 Köprü ülkemize hayırlı olsun. 

Kimseye verecek otogarımız yok

TOBB Sektör Meclisi Başkanı ve AVTER Başkan Vekili Mustafa Yıldırım, UATOD Başkanı Mehmet Erdoğan İBB Genel Sekreteri Sayın Hayri Baraçlı’yı ziyaret ettiler. Sayın Baraçlı, şirkete gönderilen yazının rutin bir yazı ve bir ihtar olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmişler. Belediyenin yazısında, şirketin 2019’a kadar İstanbul Otogarı’nın işletmecisi olduğu ifade ediliyor. Hukuksuz olarak yapılacak hiçbir girişime izin vermeyeceğiz. Otogarımızın hukuksuz olarak elimizden alınmasını asla kabul etmeyiz. Yargı kararı olmadan da kimseye verecek otogarımız yok. Herkesi bağlayacak hukuktur. Hukuk ne derse o olur. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159