05.12.2016, 10:37

Kış sezonuna dikkat!

Kış mevsimi geldi, yollara kar düşmeye başladı. Özellikle firma sahiplerine rica ediyorum, kış tedbirleri bir an önce alınmalı.  Kazaların önlenmesinde çözümlerden bir tanesi olan kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başladı. İnsan kusurunu giderecek tedbirlerin de alınması lazım. Firmaların kış şartlarının zorluklarına yönelik kaptanlara eğitimler vermesi, toplantılar düzenlemesi gerekiyor.  Yolları paylaştığımız diğer araçlara yönelik uyarıların yapılması, hız kurallarına uyulması, trafik kurallarına koşulsuz uyulması çok büyük önem taşıyor. Tüm firmalar araçlarının bakımları da dahil bütün önlemleri almalı, biz otobüsçüler için can güvenliği her şeyin önünde. 

İTO’da vergi üzerine bir toplantı 
Bu hafta İstanbul Ticaret Odası’nda 30 Kasım Çarşamba günü vergi üzerine düzenlenen bir toplantıya katıldım. Gelir İdaresi Başkanlığı yetkililerinin de katıldığı toplantıda çeşitli sektörlerin sorunları ve talepleri yetkililere iletildi. Sektör mensuplarından gelen taleplerin içeriği vergi indirimlerine yoğunlaştı. Vergisini zamanında ödeyen kurumlar için vergi indirimi konusu da görüşüldü. Bu toplantıda karayolu yolcu taşımacılığına yönelik taleplerimizi gerek yazılı, gerekse sözle olarak yetkililere ilettik. 
Taleplerimiz 

Taleplerimizden ilki, ticari amaçla kullanılan araçlardan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınmaması ya da indirim uygulanması oldu. Öncelikle aktif olarak çalışmayan (yatan) araçlara ilişkin bir düzenleme yapılabileceğini ilettik. 

İkinci talebimiz karayolu taşımacılığında da havayolu ve deniz taşımacılığında olduğu gibi akaryakıta ÖTV uygulanmaması üzerine idi. Mevcut durumun adaleti tam olarak sağlamadığını ve karayolu taşımacılığı için haksız rekabet oluşturduğunu ilettik.  

Son olarak, ekonomideki kayıt dışı sorununa dikkat çekerek, bunun kayıtlı çalışan kurumlar için yine haksız rekabet oluşturduğunu ve bu konuda tedbirler alınması talebimizi ilettik. Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri taleplerimize olumlu yaklaştı ve gerekli yerlere ileteceklerini belirtti. Bu taleplerimizin geçen hafta TBMM’de Bayındırlık, İmar ve Ulaştırma Komisyonu ile gerçekleştirilen toplantıda da dile getirildiğini ifade eden Gelirler İdaresi Başkanlığı yetkilileri, taleplerimizi değerlendireceklerini ifade ettiler.   

TBMM’deki buluşma ve karar süreçleri  
2 Aralık Cuma günü, TOBB Sektör Meclisi olarak olağanüstü bir toplantıda, TBMM’de yapılan toplantının ardından alınması gereken kararlara yönelik olarak bir araya geldik. Bu toplantının gündeminde sektör olarak süreçlerin içerisinde yer almamız gerektiği, taşıma modlarında yaşanan değişim ve dönüşümün yeni düzenlemeleri bir ihtiyaç olarak ortaya çıkardığını görüştük. Entegre taşımacılık mevzuatının mutlaka hazırlanması gerektiğini ifade ettik. Kanun ve düzenlemelerin değişmesine yönelik gerekli görüşmeleri yapacağız. Kanunlar arasında çelişkilerin giderilmesi, komisyonların STK’larla sürekli bir iletişim sağlayacak kurumsal bir yapının oluşturulması ve Ulaştırma Danışma Kurulu’nun oluşturulması konusunu tekrar konuştuk. Otobüsle kargo taşımacılığına yönelik yeni düzenleme ihtiyacı var. Gündemde duran engelli düzenlemesinden etkilenmek istemiyoruz. Telif hakları konusu var. Plan Bütçe Komisyonu sürecini kaçırdık, ama bundan sonraki süreçte Ulaştırma Komisyonunu yan yana getirerek birtakım taleplerde bulunabiliriz, bunu konuştuk.  Toplu taşıma yapıyoruz. Avrupa’da ticari taşıtlara yönelik yüzde 8 ÖTV iadesi yapıldığı gündeme geldi. Araçlardaki akıllı sistemlerin ve ekranların teşvik kapsamına alınması, otogarların ulusal ulaştırma sistemlerinin içinde yer almasına yönelik taleplerimiz var. Uluslararası yolcu taşımacılığının hizmet ihracatı kapsamına alınması ve akaryakıt kullanım desteği konusu gündeme alındı. Araçların yurtdışına geçici ve kalıcı ihraçları ile ilgili teşvik ve destek sağlanması lazım. Taşıma İş Kanunu çok gündeme geldi ama mesafe alamadık, bu konu üzerine yine çalışacağız. Otoyol ve köprülerin ağır maliyetlerine yönelik mücadelemiz sürecek.  Sektörümüzün TÜRSAB gibi belgelendirme yapabilmesine, entegre acentelik belgesi çıkartılması, SRC eğitimi verme, eğitim kurumu kurma, lisanslama, sertifika verme, psikoteknik eğitimi verme, ehliyet kurumları ile bir araya gelip eğitime yönelik çalışmalarla, TŞOF’u devreye sokarak yeni bir ticari araç sürücüsüne yönelik yeni bir ehliyet türüne geçilmesi lazım. Büyükşehirlerde, eğitim ve lansman etkinliklerinde kullanılabilecek trafik kentlerin oluşturulması gerekir. Bu trafik kentler, çocuk ve trafik güvenliğine yönelik olarak da kullanılabilir. Bu alanların kentlerimize kazandırılması sürücülükle ilgili birçok sorunun önüne geçecektir. 
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159