14.01.2019, 14:15

Köprü maliyetine karşı imza kampanyası

2018’in son haftasında 3’üncü köprünün sektörümüze getirdiği ağır maliyeti, Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Platformu’nun basın açıklaması ile duyurmuş ve bu maliyetin her otobüsçüye yılda ortalama 200 bin TL olduğunu verilerle kamuoyuyla paylaşmıştık. Bu ağır maliyet Taşıma Dünyası’nın 31 Aralık 2018 tarihli sayısında manşetten verilmişti. Ancak şimdi durum daha farklı; bu açıklamanın ardından 3’üncü köprüye yönelik uygulanacak zam oranı belirlendi ve bu oran yüzde 47 gibi çok yüksek bir zam oldu. 

İBB’de görüşme 

Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Platformu ve TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım’ın yer aldığı bir heyet, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Adil Karaismailoğlu’nu ziyaret etti. Bu ziyarette Anadolu Otogarı yapımı ve işletimi ve köprü maliyetleri ile ilgili sektörün talepleri dile getirildi. 

İmza kampanyası başlıyor 

Ayrıca federasyon ve derneklerden oluşan 16 üyeye sahip platform olarak gelecek hafta sadece araç sahiplerinin katılabileceği bir imza kampanyası başlatıyoruz. Bu imza kampanyasında toplanacak imzaları Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, TBBM Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sayın Binali Yıldırım’a ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Cahit Turhan’a sunacağız. Buradaki imza kampanyasında köprünün getirdiği zaman kaybını ve ağır maliyetleri bir de sektör mensuplarının imzalarıyla ortak bir metinde dile getirmiş olacağız. Köprü maliyetine sektörün dayanacak gücü kalmadı. Biz ikinci köprü kullanma hakkının tekrar verilmesini, üstelik 3’üncü köprünün maliyetini ödemeyle birlikte istiyoruz. 

Nefes aldıracak

Bu imkan özellikle yakın mesafede taşımacılık hizmeti veren Kocaeli, Adapazarı, Bursa firmalarına çok önemli bir nefes aldıracaktır. Çünkü köprünün getirdiği zaman kaybı bu firmalara yolcu kaybettirdi. Köprüler hem yolları kısaltmak hem de maliyetleri düşürmek için inşa edilirken, şu anda 3’üncü köprü buna imkan vermiyor. Tamamen ters etki yapmış durumda. Bir otobüse geliş ve gidişte yüklediği zaman maliyeti iki saat oldu. Şu anda ödenen ücret de geliş ve gidişlerde 300 TL’yi buluyor. 

Futbol kulüplerine bile imkan tanınıyor 

Şu anda ekonomide nefes alınmasını sağlamak için kredi kartı yapılandırılması, esnafa kredi, hatta spor kulüplerinin cömertçe yaptığı harcamalara yapılandırma imkanı getirilirken senede 240 milyon yolcu taşıyan, 7 milyar dolarlık katma değer oluşturan bu sektör göz ardı ediliyor. Bu sektöre de bir iyileştirme yapılması şart hale geldi artık. Otobüsçü cebine uzanan eli cebinden çıkartmak istiyor. Platformda, sektörün bütün kurumlarını, meslek örgütlerini harekete geçirme kararı alındı. Bu maliyetler artık otobüsçülüğü öldürüyor. 

Turizm taşımacılarının hakkıdır 

Bugüne kadar D2’lere iki köprü hakkının tanınması noktasında karşı karşıya gelmemek için hiçbir değerlendirmede bulunmadık. 40 bini aşkın taşıtın bulunduğu bu belge sınıfının iki köprüyü kullanması haktır. Burada 40 bini aşkın taşıta bu imkan verilirken 8 bin dolayında taşıtın kapsam dışında tutulmasını anlamak mümkün değil. Ama bunu sık sık dile getirdiğimiz noktada turizm taşımacılarının da bu hakkı kaybetmesinden korkuyoruz. Kaş yapalım derken, göz çıkartmış oluruz. Bu onların hakkı. Ama bizim de hakkımız. Bu hakkın verilmesini istiyoruz. ■  
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159